DIPLOMA Viewing Rooms, o platformă de expoziții online de artă, arhitectură și design
https://www.ziarulmetropolis.ro/diploma-viewing-rooms-o-platforma-de-expozitii-online-de-arta-arhitectura-si-design/

DIPLOMA Viewing Rooms a conturat în perioada 21 iulie – 25 august o platformă de expoziţii online de artă, arhitectură şi design.

Un articol de Liliana Matei|1 septembrie 2020

DIPLOMA, cel mai amplu eveniment dedicat absolvenților de facultăți creative, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank, a conturat, în perioada 21 iulie – 25 august, proiectul DIPLOMA Viewing Rooms. Expozițiile sunt în continuare accesibile publicului pe Viewingrooms.diplomafestival.ro.

DIPLOMA Viewing Rooms este o platformă online care a făcut accesibile publicului larg, în contextul distanțării sociale impuse de pandemia de COVID-19, șapte expoziții online, care au cuprins un mix de lucrări de artă, arhitectură și design semnate de generațiile recente de absolvenți ale facultăților creative din România.

Fiecare capsulă conține lucrări selectate din edițiile precedente ale festivalului DIPLOMA integrate, prin vocea și viziunea a șapte profesioniști din industriile creative locale, într-un context nou și coerent. Curatorii digitali, membri ai boardului creativ DIPLOMA 2020, au creat fiecare expoziție în jurul unor teme curente, printr-o colecție de lucrări originală și inovatoare.

Basme, fete, iluzii și etichete, expoziția curatoriată de Diana Marincu, curator și critic de artă, a reunit proiectele a opt artiști din arhiva DIPLOMA: Alice Voinea, Andreea Cioară, Bogdan Rusu, Carmen Nicolau, Laura Pop, Lera Kelemen, Livia Fălcaru și Melissa Antonescu. „Poveștile pe care expoziția de față le reunește vorbesc despre nevoia unei generații de a se desprinde de norme, clișee identitare și imagini standardizate”, afirmă Diana Marincu.

Notă despre interdisciplinaritate a fost curatoriată de Andrei Breahnă, manager cultural, galerist, colecționar și co-fondator Gaep. „În propunerea mea curatorială am ales trei artiști care explorează limitele tehnicilor artistice clasice, transformând lucrările într-un transmițător de conținut”: Emanuela Balint, Irina Rădulescu și Laszlo Forray.

Colecția de lucrări de graphic design îngrijită de Raymond Bobar, designer grafic, director artistic, fondator al redacției DoR: Decât o Revistă, reunite sub tema Caractere critice, a cuprins lucrări semnate de Alice Voinea, Alisa Matei, Anna Grozavu, Claudia Draghia, Livia Fălcaru și Melissa Ruba. „Aceste lucrări sunt unite de discursul puternic care aduce în prim plan ipostaza urgentă în care ne aflăm la nivel global. Fiecare dintre ele ne propune într-un mod intuitiv, dar deliberat, să ne uităm la teme care sunt și au fost reprezentate insuficient în discursul cultural major”, declară Raymond.

În cadrul proiectului, Roman Tolici, pictor și ilustrator, a curatoriat expoziția Ochiul, creierul și inima, care reunește proiectele creativilor Andrei Nuțu, Cătălin Velea, Denis Simion, Mathias Bar și Mircea Constantinescu. „Dacă lucrarea nu mă lasă rece, dacă mă tulbură sau mă intrigă estetic, dacă îmi pune întrebări sau îmi dă răspunsuri neașteptate, pentru mine este o lucrare bună,” explică acesta.

The New Now, expoziția online îngrijită de Eliza Yokina, senior partner la Cumulus Architecture Office, reunește proiectele a șapte arhitecți din arhiva DIPLOMA: Alexandru Cetea, Ana Stoian, Cristian Bădescu, George Tîrcă, Ștefan Sălăvăstru, Ștefania Hîrleață și Zenaida Florea. „Am făcut această selecție având convingerea că ceea ce construim astăzi reprezintă o secvență mică a unui demers lung”, remarcă Eliza.

„În căutările mele, fiind atras de ideea de experiment și depășirea unor bariere, am ales, în această propunere curatorială, lucrări fotografice care se depărtează de utilizarea clasică”, spune fotograful Alex Gâlmeanu despre expoziția Experiment fotografic. Aceasta reunește proiecte semnate de Benjamin Bledea, Christian Tudose, Eliza Lupu și Irina Rădulescu.

Expoziția Chaos Reigns, îngrijită de Andrei Iovu, fashion director, consultant creativ, „aduce laolaltă 10 viziuni în care haosul pare a fi principiu guvernator și abordează felul în care moda este un dar transformator a cărui semnificație trebuie să rămână deschisă interpretării”. Se regăsesc în expoziție designerii Alexandru Manuel Pop, Bianca Dragne, Borbala Ferencz, Corina Cigodaru, Flavius Kelemen, Laurențiu Matei, Lucian Alexandru Arsene, Smaranda Buc și Vladimir Sîrbu.

Cele șapte capsule ilustrează modul în care arta, designul și arhitectura pot răspunde acelorași preocupări prin perspective diferite, ajutând la o mai bună înțelegere a dimensiunilor care alcătuiesc aceste industrii și rolul lor în societate.

DIPLOMA Viewing Rooms reprezintă un discurs complex și multidisciplinar, o extensie a festivalului DIPLOMA adaptată contextului actual, prin care acesta își continuă rolul de susținător al creativilor români la început de drum, oferindu-le vizibilitate și deschidere atât în fața specialiștilor din industrie, cât și în fața pasionaților de artă. Demersul își propune de asemenea redirecționarea publicului spre resursele digitale și reconsolidarea unor obiceiuri de consum cultural.

Încă de la prima ediție, DIPLOMA a reprezentat puntea de legătură a fiecărei noi generații de artiști cu publicul larg, atât prin expoziția centrală, cât și prin evenimente conexe. Festivalul DIPLOMA va prezenta și anul acesta cele mai bune lucrări de diplomă ale viitoarei generații de artiști și creativi, absolvenți ai tuturor facultăților vocațional-creative din România (arte vizuale, arte decorative, arhitectură și design), cu obiectivul de a identifica și promova potențialul artistic de care acestea dau dovadă. Festivalul va avea loc în perioada 02 – 11 octombrie 2020, în București.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.