Dirijorul Christian Badea și violonistul Liviu Prunaru, în deschiderea stagiunii simfonice 2019-2020  a Filarmonicii „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-christian-badea-si-violonistul-liviu-prunaru-in-deschiderea-stagiunii-simfonice-2019-2020-a-filarmonicii-george-enescu/

În deschiderea stagiunii simfonice 2019-2020  a Filarmonicii „George Enescu”, care va avea loc, joi şi vineri, 3 şi 4 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Ateneul Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, îl are invitat pe solistul Liviu Prunaru, concertmaistru al Orchestrei Regale Concergebouw.

Un articol de Petre Ivan|27 septembrie 2019

În program, Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53 de Antonin Dvořák și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68 de Johannes Brahms.

„Stagiunea 2019-2020 a Filarmonicii George Enescu se deschide într-un context diferit și cu semnificații multiple, datorită faptului că urmează imediat după încheierea unei ediții a Festivalului Enescu de mare succes. Întâi de toate, felicit Orchestra si Corul Filarmonicii pentru concertele de înalt nivel artistic realizate în Festivalul Enescu – în special excepționalul Moise și Aron de Schönberg, o lucrare foarte dificilă pentru orice instituție muzicală mondială. Prin concerte si proiecte de mare relevanță artistică din ultimii ani, precum Gurrelieder și Wozzeck în Festivalele Enescu precedente, proiectul Parsifal de Wagner la Ateneu sau colaborări cu artiști și dirijori de înalt nivel internațional, Filarmonica George Enescu demonstrează că este prima instituție muzicală a țării. Suntem cu toții conștienți de glorioasa tradiție a Filarmonicii și de faptul că atât Orchestra și Corul, cât și Ateneul Român sunt branduri internaționale vii si de mare valoare culturală, care merită susținute pe măsura importanței lor naționale”, declară maestrul Christian Badea. deschiderea stagiunii simfonice

„Pentru prima săptămână de concerte a acestei stagiuni, după acel Schönberg memorabil de la Festival, revenim la două lucrări de tradiție, îndragite de publicul Ateneului: Simfonia nr.1 de Brahms si Concertul pentru vioară de Dvorak. Sunt foarte bucuros să-l am partener artistic pe Liviu Prunaru, un muzician de excepție, un violonist de mare rafinament și eleganța artistică”, precizează dirijorul.

Deschiderea stagiunii Filarmonicii „George Enescu”, după un eveniment grandios cum este Festivalul Internațional „George Enescu”, este, într-adevăr, o provocare dificilă, subliniază domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”. „Ne-am străduit să ne ridicăm la nivelul de exigenţă impusă de statutul primei instituţii muzicale româneşti. Uşor de intuit existenţa unor dificultăţi de natură bugetară. Totuşi, consider că am reuşit în bună măsură să onorăm blazonul. Prima parte a stagiunii aduce pe scena Ateneului nume de mare prestigiu: dirijorii Christian Badea., Gerd Schaller, Horia Andreescu, Gabriel Bebeşelea, Cristian Măcelaru, Alexander Walker şi solişti foarte apreciaţi: Daniel Ciobanu, Alexandru Tomescu, Ioana Goicea, Andrei Vieru, Andrei Ioniţă, Oliver Johnston. Concerte vocal-simfonice, camerale, corale, recitaluri. Săptămâna a doua din octombrie, îl găseşte tot pe Christian Badea la pupitrul orchestrei noastre, iar solist e un tânăr mult premiat – Mihai Ritivoiu”, punctează domnul Andrei Dimitriu.

„Continuăm seria Conferinţelor Ateneului cu scriitorul Mihail Şişkin, cel mai important autor rus contemporan si singurul care a primit cele mai mari premii literare rusesti,Marianne Birthler – Dir. Institutului Gauck -, Ana Blandiana, o conferinţă a prof. Matei Cazacu (Paris) şi Conferinţa de Crăciun. Vor fi lansări de carte şi alte evenimente culturale care au intrat de mai mulţi ani în obiectul de activitate al venerabilei noastre instituţii”, conchide directorul general al Filarmoncii „George Enescu”.

Deschiderea stagiunii simfonice 2019/2020

Joi și vineri, 3 și 4 octombrie 2019

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Ora 19.00

Ateneul Roman

Dirijor

CHRISTIAN BADEA

Solist

LIVIU PRUNARIU

Program

Antonin Dvorak

Concertul în la minor pentru vioară şi orchestră, op. 53

Johanhnes Brahms

Simfonia nr. 1, în do minor, op. 68

LIVIU PRUNARU

Violonistul Liviu Prunaru, concertmaistru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal

Liviu Prunaru foto Virgil Oprina

Concertgebouw Amsterdam, se bucură de dreptul de folosinţă asupra viorii de patrimoniu universal  Stradivarius „Pachoud” din 1694 .

Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase, ca cele din Bruxelles, Buenos Aires, Flandra, Evian, Atena şi Salzburg. Paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioară al Academiei Menuhin.

Câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare, Liviu Prunaru şi-a construit o bogată carieră internaţională: apariţii solistice alături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis.

CHRISTIAN BADEA

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian  Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena),  Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam).  Christian Badea a condus,în cadrul Festivalului „George Enescu” 2019 din București, Filarmonica din Sankt Petersburg, alături de solistul Vadim Repin.

Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru – Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul nașterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica „George Enescu”, ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea – unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

A condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic și BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony (Torino). La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast și variat.  În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și, în același an, a înființat Fundația Română pentru Excelență în Muzică, dedicată realizarii  unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internationala și susținerii dezvoltării artistice a celor mai talentati  tineri muzicieni din România și din alte țări europene. Printre proiectele realizate de Fundație se numără Festivalul Internațional de Muzică Sibiu-Hermannstadt din 2014, „Proiectul Parsifal la Ateneu“, prezentat în 2015 și în 2016 și ciclul „Mari Concerte al Centenarului României“, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu“, în toamna anului 2018. Dupa un succes răsunător la debutul său cu opera „Andrea Chenier“, la Teatro Colon din Buenos Aires, Christian Badea a fost invitat să se reîntoarcă în 2019, pentru o nouă producție a operei „Turandot“. Parteneriatul său artistic cu Opera din Sydney, început în anul 2011, continuă cu angajamente până în stagiunea 2020- 2021.

Foto: deschiderea stagiunii simfonice – facebook

17
/11
/15

Trompetistul american Miles Davis a fost desemnat cel mai bun artist de jazz din toate timpurile, în urma voturilor exprimate de ascultătorii postului BBC Radio. Topul 10 al celor mai buni artişti de jazz cuprinde nume precum Louis Armstrong, Ella Fitzgerald şi Billie Holiday.

15
/11
/15

Vineri, 13 noiembrie: superstițioșii s-ar feri de lansări de discuri în această zi, însă, cum 3 albume importante și interesante se lansează pe 13 noiembrie 2015, se poate spune că este o zi fastă. Vladimir Horowitz – Return to Chicago (un recital susținut la Chicago, în 1986, de celebrul pianist), “Petrică și lupul” de Serghei Prokofiev, în lectura lui Alice Cooper, legendarul rocker, și concerte de Brahms și Bartok înregistrate de violonista olandeză Janine Jansen găsim pe aceste trei albume.

14
/11
/15

Muzică de Oscar, Tony pentru costume, și o nemuritoare poveste Disney. În această iarnă, Broadwayul vine la București să demonstreze că iubirea învinge întotdeauna. Spectacolele se vor juca în limba engleză, cu subtitrare în limba română (4-6 decembrie, Romexpo). 

12
/11
/15

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Mighty Business, iubitorii muzicii sunt invitaţi la un concert AG Weinberger, organizat cu ocazia lansării celui de-al 9-lea album discografic al artistului.

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio va susţine un concert dedicat francofoniei, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a. Din program, Din program: Ciprian Porumbescu, Maurice Ravel, Franz Schubert (Simfonia nr. 6)

11
/11
/15

Miercuri, 18 noiembrie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert dedicat FRANCOFONIEI, eveniment ce se va derula chiar în prima zi a Târgului Gaudeamus Radio România - ediţia a XXII-a, în contextul în care invitat de onoare al târgului în 2015 este GADIF – Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România.

10
/11
/15

Între 13 și 15 noiembrie, Casa de Cultură a Sindicatelor va găzdui a doua ediţie a celui mai „cool” festival de jazz din Sibiu, Mozaic Jazz Festival. Poziţionat deja ca un eveniment cultural de cea mai înaltă calitate, festivalul va aduce pe aceeaşi scenă şase trupe, dintre care trei în premieră pentru România.

09
/11
/15

Cum arată programul unui artist de jazz de succes, pentru care „acasă” înseamnă Brooklyn, New York? Cât de important e să încalci regulile? Prin ce se aseamănă doina românească cu blues-ul american? Ne povestește pianistul Lucian Ban, într-un interviu inedit, sub formă de alfabet.

09
/11
/15

Julio Iglesias transmite condoleanţe românilor în urma incendiului din clubul Colectiv, precizând că România a fost întotdeauna în inima sa şi, de aceea, este îndurerat de această tragedie. Faimosul cântăreţ spaniol a susţinut mai multe concerte sold-out în România. În această vară, artistul a fost supus unei intervenţii chirurgicale la spate, motiv pentru care ultimul său concert din Bucureşti a fost amânat.

07
/11
/15

CORUL DE COPII RADIO caută noi talente! Dirijat de VOICU POPESCU, ansamblul component al Orchestrelor şi Corurilor Radio România aniversează în acest an 70 de ani de activitate. Un moment extrem de important pentru cor îl reprezintă recenta participare în finala uneia dintre cele mai prestigioase competiţii corale internaţionale: LET THE PEOPLES SING, în cadrul căreia la Munchen, pe 11 octombrie 2015, Corul de Copii Radio a evoluat alături de numai alte 8 ansambluri selecționate din aproape 100 din Europa.

06
/11
/15

În această toamnă, unica instituție reprezentantă a genului operetei în România, Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, celebrează împlinirea a 65 de ani de la înființarea sub numele de Teatrul de Stat de Operetă, printr-o serie de evenimente speciale unite sub titulatura ,,Opereta 65” și menite să aducă în prim-plan farmecul și complexitatea acestui gen muzical.

06
/11
/15

Unul dintre cei mai importanți pianiști români de jazz, Ion Baciu Jr., muzician stabilit în Suedia și aplaudat alături de cele mai cunoscute formații și soliști de jazz din țara sa de adopție - inclusiv alături de Stockholm Jazz Orchestra – este invitat să concerteze la Sala Radio.

05
/11
/15

Ediţia a zecea a Festivalului de Muzică Veche propune publicului său, între 9 și 13 noiembrie, o serie de recitaluri solo ce vor pune în lumină famiile celor mai frecvent utilizate instrumente cu coarde ale muzicii baroce. Instrumentele protagoniste vor fi: harpe istorice, fidel, vioară barocă, viola d’amore, viola da gamba, clavecin, spinetă, clavicord, lăută, teorbă, chitară barocă. Recitalurile vor fi însoţite de explicaţii referitoare la construcția și întreținerea acestor instrumente, oferite cu plăcere publicului de către artişti.

05
/11
/15

Ediţia Jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, marcând 20 de ani de excepţionale succese, s-a desfăşurat într-un climat entuziasmant şi la cel mai ridicat nivel artistic. Aceste manifestări sunt considerate printre cele mai importante din lume, aşa cum scria recent şi marele cotidian italian Corriere della Sera în articolul intitulat Constantin Brâncuşi, George Enescu, Mariana Nicolesco: Cultul unei ţări pentru gloriile sale.

04
/11
/15

Paganini n-a cântat în România niciodată. Dar a fost faimos și aici, încă din timpul vieții; ziarele scriau despre el pe la 1836. Mai recent, magia muzicii sale a fost surprinsă de regizorul Mick Davis, la Teatrul Metropolis. Producția, care îl are pe Tudor Aaron Istodor în rolul principal, se joacă pe 8, 9 și 10 noiembrie.