Dirijorul Gian Luigi Zampieri şi clarinetistul Emil Vişenescu, în stagiunea Filarmonicii „George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-gian-luigi-zampieri-si-clarinetistul-emil-visenescu-in-stagiunea-filarmonicii-george-enescu/

Joi, 10 şi vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referinţă: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vişinescu în ipostaza de solist, şi Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfăşura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condiţiile respectării restricţiilor pandemice. 

Un articol de Petre Ivan|7 februarie 2022

Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) a fost scris pentru clarinetistul Anton Stadler, celebru virtuoz al vremii, fiind finalizat  cu două luni înainte de moartea compozitorului. Concertul a  avut premiera la Praga, pe 16 octombrie 1791. Mozart a fost atras de „clarităţile aparte ale clarinetului, de capacităţile sale expresive şi strălucirea virtuoză, de posibilităţile de nuanţare superioare în mare parte celorlalte instrumente de suflat. (…) Scris într-o tonalitate luminoasă prin excelenţă, se înscrie printre lucrările mereu cântate, cu o largă audienţă”, punctează muzicologul Vladimir Popescu-Deveselu.

Felix Mendelssohn (1809 -1847) a finalizat Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 la data de 31 martie 1824, la vârsta de numai 15 ani, pentru a o aniversa, într-un cadru privat, pe sora sa, Fanny Mendelssohn, care împlinea 19 ani. Premiera publică a avut loc la 1 februarie 1827, simfonia fiind interpretată de orchestra Gewandhaus din Leipzig. Doi ani mai târziu, Mendelssohn a dedicat această simfonie Societății Filarmonice din Londra, care a susținut premiera britanică pe 25 mai 1829, sub conducerea compozitorului.

Program

Joi și vineri, 10 februarie și 11 februarie 2022
Orchestra simfonică a Filarmonicii “George Enescu”
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor: GIAN LUIGI ZAMPIERI
Solist: EMIL VIŞENESCU

Wolfgang Amadeus Mozart
Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622
Felix Mendelssohn
Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11

Biletele se pot procura:

  • De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: Marți – Vineri 12:00 – 19:00. Plata doar în numerar. Telefon: 021.315.68.75)
  • Online, accesand site-ul www.fge.org.ro – sectiunea „Calendar“.Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis conform normelor în vigoare, “dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau pentru persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fiind asigurată purtarea măştii de protecţie”.Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.

GIAN LUIGI ZAMPIERI
Născut în 1965, la Roma, Gian Luigi Zampieri este un reprezentant al școlii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia și apoi la Accademia Chigiana. În calitate de organist și dirijor, s-a perfecționat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco de Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski și Leonard Bernstein. În 1997 a câștigat Concursul Internațional de dirijat “A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. La Londra a fost asistentul lui Ghenadi Rojdestvenski la orchestrele London Symphony și BBC, precumși la cursurile de la Accademia Chigiana. A fost, de asemenea, asistentul lui Lorin Maazel la realizarea Recviemului de Verdi cu Sinfonică Toscanini din Parma. De mai mulți ani se ocupă de repunerea în valoare a repertoriului simfonic italian al secolului XX (Fano, Respighi, Pizzetti, Malipiero, Rota, Ghedini, Ferrara). De la mijlocul anilor ’80 s-a dedicat prezentării operei lui Astor Piazzolla și este considerat de critică drept unul dintre experții de seamă pe scenele internaționale: a realizat transcripții și orchestrații interpretate în toată lumea (Vladimir Spivakoc, Lalo Schifrin, Jorge Calandrelli, Ettore Stratta, Peter Soave, etc.). A organizat și a condus transmisiuni pentru Radio Vatican. Concertele sale sunt înregistrate ți transmise de Radio România, RAI, Radio Vatican, TV Spaniola, Radio Rusia, Uniunea Radiourilor Europene de la Geneva. Intrat foarte de tănăr în lumea cinematografului, a îngrijit ediția italiană a filmului „Amadeus” de Milos Forman (1984). Din 1986 este profesor titular de studii orchestrale la Conservatoarele italiene de Stat. Deține titlul de merit de Cavaler al “Ordine Costantiniano di San Giorgio”. În prezent este dirijor permanent al Orchestrei “A. Salieri” din Roma.

EMIL VIȘINESCU
Născut la 10 martie 1969, în Bucureşti, Emil Vişenescu a absolvit Liceul de muzică George Enescu din capitală. Din 1993, este membru al Orchestrei Filarmonicii “George Enescu”. A absolvit numeroase cursuri de specializare, sub îndrumarea clarinetiștilor Stephan Korody – Kreuzer, Walter Boeykens, Karl Leister, Andrew Marriner, Joszeph Balogh și Aurelian-Octav Popa. În perioada 2000-2002, a studiat cu Ernesto Molinari, la Universitatea de Muzică din Berna-Biel. Măiestria sa a fost apreciată de-a lungul timpului, prin acordarea mai multor premii. A susținut o serie de concerte și recitaluri atât în calitate de solist, cât şi ca membru al unor ansambluri. Ca solist, a cântat împreună cu prestigioase orchestre din ţară, din străinătate (Biel, Berna, Dresda și Chișinău) și cu orchestrele de tineret Icon Arts, Jeunesses Musicales și  Orchestra Română de Tineret. De 26 ani, ca membru al trio-ului „Mozaic”, este invitat pe diverse scene din România, Belgia, Franţa şi Elveţia. În 2006, 2016 și 2018 a fost invitat să susţină recitaluri şi cursuri de măiestrie de către Academia de Muzică şi Dans din Ierusalim. În 2019 a susținut un recital si un masterclass la Universitatea din Oldenburg (Germania), iar în ianuarie 2020 a predat cursuri de improvizație la Metric, Tallin-Estonia. Din  2002, predă clarinetul la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. În 2011, a obținut titlul de Doctor în Muzică acordat de aceeași instituție, și-a completat studiile cu cele postdoctorale și Master în dirijat orchestră, pentru ca în anul 2014 să devină conferențiar universitar doctor al instituției.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.