Dirijorul Ion Marin găteşte la „Politică şi delicateţuri“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-ion-marin-gateste-la-politica-si-delicateturi/

Dirijorul Ion Marin găteşte în ediţia Politică şi delicateţuri de duminică, 7 iunie, ce poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Liliana Matei|6 iunie 2015

În prima duminică a lunii iunie, Mircea Dinescu profită de prezenţa în ţară a dirijorului Ion Marin și îl pofteşte în bucătărie, pentru a se „juca” un pic cu ingredientele, iar mai apoi în cramă, pentru a asculta muzica nepereche a Tarafului de la Vărbilău. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Dinescu a hotărât să-şi uimească invitatul cu un macrou împachetat în vânătă coaptă, peste care pune deja faimoasa dulceaţă de ardei iute şi nu se sfieşte să aşeze în tigaie şi câteva foi de ştevie, întrebându-şi senin invitatul: „Ai mâncat vreodată şniţel de ştevie?”.

Pentru felul doi, poetul alege o reţetă tradiţională din Banat, scrob ca la Armeniş, un amestec delicios compus din cârnaţi, şunculiţă afumată la lemn de prun şi brânză de burduf peste care sparge ouă de ţară şi mai apoi adaugă şi terci de mămăligă.

Dinescu si Ion Marin_1124_1024

Ion Marin, la rândul său un pasionat al artei culinare, nu se sfieşte să pună mâna pe cuţit şi să se aşeze la masa de lucru, până când rolurile se inversează în bucătărie. De la suportul în prepararea bunătăţilor, maestrul ajunge chiar să gătească, pentru că „dirijorii suferă de o boală profesională de a se băga şi a sta în faţă”, cum singur declară cu umor invitatul lui Mircea Dinescu. Pentru că trăieşte de mult timp în afara ţării şi din când în când i se face dor de sarmale, iar în trecut nu găsea întotdeauna foi de varză murată, el improvizează, făcând sarmale din varză tocată, cu ajutorul unei rogojini de făcut sushi…

În cramă, cei doi, pe care îi leagă o prietenie de peste 30 de ani, vorbesc, râd, deapănă amintiri şi ascultă muzica Tarafului de la Vărbilau.

Ion Marin s-a născut pe 8 iulie 1960 la Bucureşti. A urmat studii de compoziţie, dirijat şi pian la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. În străinătate, a studiat la Mozarteum Salzburg şi la Accademia Chigiana din Siena. Între 1987 şi 1991 a fost asistentul prestigiosului dirijor Claudio Abbado la Opera de Stat din Viena. A apărut la pupitrul unor orchestre renumite ca: London Philharmonic Orchestra, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Israel Philharmonic Orchestra. A susţinut concerte în compania celor mai valoroşi artişti ai lumii: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Angela Gheorghiu, Anna Netrebko. În prezent locuieşte în Elveţia.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu”.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.