Dirijorul Ion Marin găteşte la „Politică şi delicateţuri“
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-ion-marin-gateste-la-politica-si-delicateturi/

Dirijorul Ion Marin găteşte în ediţia Politică şi delicateţuri de duminică, 7 iunie, ce poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Un articol de Liliana Matei|6 iunie 2015

În prima duminică a lunii iunie, Mircea Dinescu profită de prezenţa în ţară a dirijorului Ion Marin și îl pofteşte în bucătărie, pentru a se „juca” un pic cu ingredientele, iar mai apoi în cramă, pentru a asculta muzica nepereche a Tarafului de la Vărbilău. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită de la ora 15.00, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+.

Dinescu a hotărât să-şi uimească invitatul cu un macrou împachetat în vânătă coaptă, peste care pune deja faimoasa dulceaţă de ardei iute şi nu se sfieşte să aşeze în tigaie şi câteva foi de ştevie, întrebându-şi senin invitatul: „Ai mâncat vreodată şniţel de ştevie?”.

Pentru felul doi, poetul alege o reţetă tradiţională din Banat, scrob ca la Armeniş, un amestec delicios compus din cârnaţi, şunculiţă afumată la lemn de prun şi brânză de burduf peste care sparge ouă de ţară şi mai apoi adaugă şi terci de mămăligă.

Dinescu si Ion Marin_1124_1024

Ion Marin, la rândul său un pasionat al artei culinare, nu se sfieşte să pună mâna pe cuţit şi să se aşeze la masa de lucru, până când rolurile se inversează în bucătărie. De la suportul în prepararea bunătăţilor, maestrul ajunge chiar să gătească, pentru că „dirijorii suferă de o boală profesională de a se băga şi a sta în faţă”, cum singur declară cu umor invitatul lui Mircea Dinescu. Pentru că trăieşte de mult timp în afara ţării şi din când în când i se face dor de sarmale, iar în trecut nu găsea întotdeauna foi de varză murată, el improvizează, făcând sarmale din varză tocată, cu ajutorul unei rogojini de făcut sushi…

În cramă, cei doi, pe care îi leagă o prietenie de peste 30 de ani, vorbesc, râd, deapănă amintiri şi ascultă muzica Tarafului de la Vărbilau.

Ion Marin s-a născut pe 8 iulie 1960 la Bucureşti. A urmat studii de compoziţie, dirijat şi pian la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. În străinătate, a studiat la Mozarteum Salzburg şi la Accademia Chigiana din Siena. Între 1987 şi 1991 a fost asistentul prestigiosului dirijor Claudio Abbado la Opera de Stat din Viena. A apărut la pupitrul unor orchestre renumite ca: London Philharmonic Orchestra, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Israel Philharmonic Orchestra. A susţinut concerte în compania celor mai valoroşi artişti ai lumii: Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Angela Gheorghiu, Anna Netrebko. În prezent locuieşte în Elveţia.

Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu”.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.