Dirijorul Ion Marin numit Consul Onorific al României la Lugano, Elveția
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-ion-marin-numit-consul-onorific-al-romaniei-la-lugano-elvetia/

Dirijorul Ion Marin a primit rolul de Consul onorific al României la Lugano, titulatură ce devine mai mult decât o recunoaştere a eforturilor sale constante de diplomaţie culturală din ultimele decenii, confirmând implicarea sa permanentă în consolidarea relaţiilor bilaterale culturale şi diplomatice dintre Elveţia şi România, în excepţionala sa carieră de aproape 40 de ani de performanţă artistică.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2021

Această numire vine la scurtă vreme după decorarea maestrului Ion Marin de către Republica Franceză cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres) pentru contribuția și angajamentul său în serviciul culturii.

Consulatul onorific este o funcție care se oferă personalităților care trăiesc pe teritoriul unei națiuni în reședință permanentă și care, prin anvergura activității lor profesionale, aduc un important adaos de imagine țării rezidente, consolidând relația diplomatică dintre aceasta și țara de origine, în cazul de față relațiile bilaterale dintre Elveția și România. Instituția Consulului onorific și activitatea consulatelor onorifice aparțin domeniului diplomației consulare – ramură principală a diplomației tradiționale. Astfel, acest rol oficializează ceea ce dirijorul Ion Marin realizează în mod constant de peste 30 de ani, de când locuiește la Lugano, timp în care a devenit un vector cultural al societății locale.

„Este o mare surpriză și o senzație nouă pentru mine, pentru că, deși trăiesc și dirijez la Lugano de peste 30 de ani, nu m-am gândit niciodată la o oficializare a activității mele constante de conectare culturală a Elveției cu România. Lugano este un spațiu în care am ajuns împreună cu familia mea să ne simțim ca acasă, în primul rând pentru că este un oraș care respiră dragoste pentru muzică, pentru cultură în general. În viața mea de zi cu zi, România este permanent în sufletul și mintea mea, așa că inevitabil am ajuns să conectez valorile României cu cele ale locurilor în care activitatea profesională mă poartă, dar cu precădere am îndeplinit acest rol de liant cultural între Elveția și România, iar acum, iată, titulatura de consul onorific creionează cu contururi precise ceea ce deja realizez de peste trei decenii, de când locuiesc aici”, a declarat Ion Marin – Directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Maestrul Ion Marin este recunoscut în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei și imaginii României în lume, precum și pentru dimensiunea socială a impactului său. Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România și Symphonia Mundi, instituite în anul 2011 la inițiativa domniei sale. Din anul 2020, Ion Marin este Prof. Univ. al prestigioasei universități Mozarteum din Salzburg, coordonatorul catedrei de dirijat coral „Claudio Abbado” și conducătorul artistic al activității de concert a acesteia. În 2021, Ion Marin a fost decorat de către Republica Franceză cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler (Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres).

17
/06
/22

Vineri, 17 iunie, la ora 21:30, are loc în cadrul Festivalului de Teatru Independent UNDERCLOUD concertul Alifantis & Zan, cu muzica din spectacolele de teatru. Concertul se desfășoară în curtea interioară de la UNArte.

16
/06
/22

Unicul și cel mai așteptat festival de muzică clasică în aer liber din Republica Moldova, ‘’DescOperă’’, revine în perioada 17-19 iunie, în Rezervația Cultural-Naturală ”Orheiului Vechi”, unde iubitorii de muzică de calitate se vor putea bucura de o atmosferă de nedescris și spectacole de zile mari cu participarea mai multor artiști de operă faimoși atât din țară, cât și de peste hotare, la cea de-a a V-a ediție a festivalului.

16
/06
/22

În anul 2022, întreaga lume muzicală a suferit o mare pierdere prin dispariția pianistului Radu Lupu, unul dintre cei mai mari muzicieni ai secolului al XX-lea. Marți, 21 iunie 2022, la ora 19.00, în sala Ateneului Român, Filarmonica „George Enescu” aduce un omagiu genialului artist printr-un concert care îi va avea ca protagoniști pe Dan Grigore, Cristian Mandeal, Marin Cazacu, Daniel Ciobanu și Robert Creimerman

14
/06
/22

Joi, 16 iunie și vineri, 17 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, prim-dirijor principal al instituției, prezintă publicului Preludiul actului 3 din opera Lohengrin de Richard Wagner, Concertul în la minor pentru pian şi orchestră, op. 54 de Robert Schumann, cu pianista americană de origine chineză Claire Huangci în ipostază solistică, și Simfonia nr. 8, în fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven.

12
/06
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie și este cea mai mare sărbătoare a artelor spectacolului! Pentru zece zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la aproape 800 de evenimente în 80 de spații de joc.

10
/06
/22

Un spectacol de operă extraordinar în regia lui Tompa Gábor aduce pentru prima dată în faţa publicului bucureştean compania Operei Maghiare din Cluj-Napoca, invitată în cadrul Bucharest Opera Festival pe 26 iunie, ora 19:00, pe scena Operei bucureştene, într-o apariţie inedită, pentru prima dată în capitală după turneul istoric din anul… 1860, la spectacolele căruia în sală s-a aflat însuşi domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

08
/06
/22

Trio PETRE a luat ființă în anul 2020, din necesitatea stringentă de a face muzică de cameră atunci când sălile de concert au rămas goale iar orchestrele au amuțit. Acest ansamblu tânăr cu muzicieni maturi va fi prezent pe scena Ateneului Român marți, 14 iunie 2022, la ora 19.00, cu un program ce cuprinde lucrări de Mozart, Beethoven și Schubert.