Dirijorul TIBERIU SOARE revine pe scena Sălii Radio, într-un eveniment MOZART/BEETHOVEN
https://www.ziarulmetropolis.ro/dirijorul-tiberiu-soare-revine-pe-scena-salii-radio-intr-un-eveniment-mozart-beethoven/

După o absenţă de câţiva ani, cunoscutul dirijor român TIBERIU SOARE revine pe scena Sălii Radio, într-un frumos concert MOZART/BEETHOVEN, prezentat în această seară, de la ora 19.00, de ORCHESTRA  DE  CAMERĂ RADIO.

Un articol de Petre Ivan|6 martie 2019

Oaspete special al serii este și un apreciat muzician german:  THORSTEN JOHANNS, primul clarinetist german invitat să interpreteze, de mai multe ori, împreună cu New York Philharmonic Orchestra, în ipostaza de clarinetist principal.

În parcursul său sunt cuprinse și apariții alături de prestigioase orchestre din Germania, ca Filarmonica din Berlin, Filarmonica din Munchen sau orchestrele radiodifuziunilor din țara sa natală.

Profesor de clarinet la Conservatorul  ”Franz Liszt” din Weimar, Thorsten Johanns este membru al ansamblului Raro, alături de care a susțimut concerte în Europa, SUA și Japonia.

Seara de la Sala Radio va debuta cu două creații semnate de celebrul Amadeus: Uvertura operei Don Giovanni – creație mozartiană inspirată din aventurile legendarului personaj seducător și aventurier Don Juan – și Concertul pentru clarinet şi orchestră în La major.

A doua parte a concertului va prilejui întâlnirea publicului cu Simfonia nr. 4, creație a lui Beethoven.

TIBERIU SOARE

Dirijor al Operei Naționale București, TIBERIU SOARE, îşi desfăşoară activitatea artistică din anul 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară şi este invitat să dirijeze prestigioase ansambluri din străinătate.

Între anii 2012-2015, Tiberiu Soare a fost dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaţionale. În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu.

Au urmat apoi alte concerte importante dirijate pe mari scene ale lumii, alături de Angela Gheorghiu: 2013 – Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra), Praga (Sala Smetana), Munchen (Filarmonica din Munchen) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles); 2014 – în Germania, a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă, în cadrul unui festival anual – Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel), eveniment urmat în același an de concerte la Théâtre des Champs-Elysées – Paris, Musikverein Graz – Austria, Sala Concertgebouw – Amsterdam și Baden-Baden (Festspielhaus) – Germania.

THORSTEN JOHANNS

THORSTEN JOHANNS

 Clarinetistul german THORSTEN JOHANNS a studiat la Hochschule für Musik din Köln și a colaborat în calitate de prim clarinetist cu orchestre de renume ca Filarmonica din New York, Super World Orchestra din Tokyo, Orchestra Simfonică NDR din Hamburg, Filarmonica din Berlin, Filarmonica din München, Orchestra Germană Radio din Berlin, Ansamblul Modern din Frankfurt.

A concertat ca solist alături de Orchestra de Stat din Brandengurg (dirijor Howard Griffiths), Bayerische Kammerphilharmonie Augsburg, Orchestra Simfonică WDR. A realizat de asemenea şi înregistrări și a fost distins cu Premiul ECHO Classic pentru cea mai bună înregistrare de muzică de cameră a anului 2008.

În 2017, a cântat în premieră concertul pentru clarinet „Passages”, compus chiar pentru el de către Philippe Manoury. De asemenea, Thorsten Johanns  a cântat la Stift Festival (Olanda, 2018) în premieră o lucrare dedicată lui, scrisă de Dimitri Terzakis, denumită „Flüchtige Gedanken”.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Foto: TIBERIU SOARE, THORSTEN JOHANNS – facebook

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.