Discotecă balcanică la The Ark, cea de-a doua scenă Balkanik Festival, ediția a 5-a
https://www.ziarulmetropolis.ro/discoteca-balcanica-la-the-ark-cea-de-a-doua-scena-balkanik-festival-editia-a-5-a/

Balkanik Festival a pregătit anul acesta, între 11 şi 13 septembrie, o ediţie aniversară memorabilă. Festivalul, care împlineşte 5 ani, îşi prelungeşte programul până târziu în noapte şi inaugurează cea de-a doua scenă la The Ark (str. Uranus, 150), spaţiu care va găzdui un concept nou de petreceri balcanice.

Un articol de Liliana Matei|26 august 2015

Încă din 2011, fiecare început de septembrie a trezit la viață Grădina Uranus de lângă Piața de Flori “George Coșbuc” (cartierul Rahova) din capitală şi a invitat publicul să ia parte la o selecţie unică de proiecte muzicale tematice care sărbătoresc diversitatea și spontaneitatea balcanicilor, înscriind Balkanik Festival în tradiţia evenimentelor culturale importante din agenda bucureşteană.

În ton cu spiritul festiv al aniversării, festivalul inaugurează cea de-a doua scenă la The Ark, unde va găzdui două nopți de discotecă balcanică, pe 11 și 12 septembrie.

Vineri. Live set Kottarashky & The Rain Dogs, voodoo psihedelic din Bulgaria

Vineri, 11 septembrie, la ora 23h30, distracția se mută sub lumini de neon în incinta The Ark, unde vor concerta Kottarashky & The Rain Dogs (Bulgaria). Trupa fondată de Nikola Gruev este, de câteva ediții, una dintre favoritele publicului și revine anul acesta pe scena Balkanik5 cu surprize de pe noul album. Kottarashky & The Rain Dogs au înregistrat 11 piese noi care ne poartă într-un univers cu totul nou de Balkan funk și Blues. Piesele noi păstrează sunetul unic al înregistrărilor culese de Nikola în satele bulgărești, dar reușesc să scoată în evidență improvizațiile de clarinet și combinațiile de loop-uri tribal și drum & bass.

Petrecerea continuă, de la ora 01.00 până în zori, cu un dj set pregătit de DJ Click (Paris, Franța). Cunoscut pentru complicitatea sa în cele mai efervescente proiecte muzicale, cum este și întâlnirea sa cu Rona Hartner și cultura țiganilor, Dj Click reușește să-și poarte publicul într-un tur al sunetelor lumii rurale și urbane prin al său stil worldtronica. Muzica lui nu are nevoie de viză!

Sâmbătă, noaptea psihedelică: Ion din Dorobanți (Raze de Soare), vocoder, sintetizatoare și proto-manele

Sunetele Orientului vin la The Ark, sâmbătă, 12 septembrie, de la 23.30, cu un live set al trupei Cumbus Cemaat din Istanbul. Muzica lor s-a născut la malul Bosforului din cântece culese din Balcani și Orient și de câțiva ani sunt invitați permanenți ai clubului de world music Araf din Istanbul, devenind foarte populari mai ales în Taksim.

De la 01. 00, publicul se va îmbarca într-o călătorie psihedelică alături de Ion din Dorobanți (Ion Dumitrescu), co-fondator al label-ului Future Nuggets. Produce și lansează albumul de debut al formației Steaua de Mare și primul LP al legendarei trupe clujene Rodion G.A. Se imersează în proto-manele și manele si împreună cu Cosima Opârtan scoate albumul tribut Albatros sub asamblajul Raze de Soare. Primul EP marca Ion din Dorobanți apare tot în 2015 fiind constituit din 4 piese, reinterpretări după Adi Minune, Azur, Alex Puștiu și Formația Condor din Craiova.

Ultima identitate sub care urzește sunete este Ion din Dorobanți.  Își face debutul cu piesa Solo pe compilația „Sounds of the Unheard from Romania vol. 2” (2015) într-o colaborare cu Nicu Chinezu Clarinet.

Cea mai impunătoare scenă a festivalului este Main Stage-ul de la Grădina Uranus, pe ea vor urca nume grele din industria muzicii precum:

Fanfare Ciocărlia (Romania)
Ivo Papasov & His Wedding Band (Bulgaria)
Roots Revival Romania (cu Maria Casandra Hauși & Mehdi Aminian w. Guests)
Shantel & Bucovina Club Orkestar (Germania)
Kocani Orkestra (Macedonia)
Kalyi Jag (Ungaria)
Lemon Bucket Orkestra (Canada)
Amsterdam Klezmer Band (Olanda)

INFO

Pentru cei cu bilet de o zi sau abonament, intrarea este liberă la cele două petreceri. Pentru ceilalți, accesul este 25 lei/ seară. Abonamentele la preț redus – 85 lei (valabile pentru 3 zile) sunt disponibile până pe 10 septembrie pe eventbook.ro și în rețeaua eventim.

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

23
/10
/14

Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni - ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară). 

23
/10
/14

Iubitorii operei sunt invitați într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole cu acustică îmbunătățită, care va permite reprezentații artistice de o calitate superioară. Șase premiere, invitați de marcă, evenimente speciale, spații reamenajate. Stagiunea se deschide cu o nouă premieră a operei „La traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală semnată de regizorul britanic Paul Curran

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.