Discurile unei săptămâni împlinite
https://www.ziarulmetropolis.ro/discurile-unei-saptamani-implinite/

Nelson Freire, ansamblul Voces8 şi dirijorul Riccardo Chailly sunt protagoniştii unor interesante discuri care apar săptămân aceasta în atenţia publicului din România. 3 discuri, 3 programe diferite, potrivite pentru toate gusturile celor care iubesc muzica bună – de la renaştere la romantismul târziu, 3 propuneri care vor încălzi serile mohorâte de iarnă pe care le mai avem în faţă luna aceasta.

Un articol de Petre Ivan|2 februarie 2015

Discurile unei săptămâni împlinite

c – din Brazilia, pe marile scene ale lumii

Numele acestui pianist este cunoscut și în România: în 2007 a susținut un recital în cadrul Festivalului Enescu alături de buna lui prietenă, Martha Argerich. Atunci am vrut să intru la Ateneu, dar mi-a fost imposibil, nu puteai să mai arunci nici măcar un ac în sală, așa că am ascultat concertul din carul de înregistrare al radioului, parcat afară: chiar și fără să fii în sală, puteai să-ți dai seama de magia pe care cei doi pianiști reușesc s-o creeze pe scenă.

Deși pentru cei care-l ascultă în mod curent pare să fie imposibil (atât de tânăr și viguros pare), totuși, Nelson Freire a împlinit anul trecut 70 ani, iar casa sa de discuri, celebra casă londoneză Decca, l-a sărbătorit cu o serie de albume care pun în lumină atât prezentul, cât și trecutul acestui pianist brazilian, considerat unul dintre marii interpreți contemporani ai lui Chopin și unul dintre cei mai mari pianiști care activează astăzi la nivel mondial.

Și așa a apărut anul trecut albumul “Radio Days Concertos”, înregistrări realizate de tânărul Nelson Freire între anii 1968 și 1979, nepublicate niciodată până în prezent, dar și un disc pe care Freire interpretează un mare hit al muzicii clasice: Concertul nr.5 “Imperialul” de Ludwig van Beethoven, alături de Orchestra Gewandhaus din Leipzig, condusă de Riccardo Chailly.

Iar în 5 ianuarie 2015, seria aniversară Nelson Freire a fost împlinită cu lansarea unui nou album, pe care pianistul brazilian a înregistrat Concertul nr.2 pentru pian și orchestră de Frederic Chopin și câteva dintre lucrările celebre pentru pian solo ale aceluiași Chopin.

Este un album pe care Radio România Muzical îl difuzează în premieră românească luni, 2 februarie, de la ora 19 (emisiune în reluare duminică, 8 Nelson Freirefebruarie, ora 13.05), disc inclus și campania ‘’Votează discul de muzică clasică al anului 2015” (www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015), acolo unde puteți reasculta, afla informații suplimentare și puteți da note discurilor intrate în concurs.

Mai mulți cronicari internaționali deja au scris despre acest disc Chopin care reconfirmă statutul de mare interpret la nivel mondial al brazilianului Nelson Freire. Personalitatea omului Nelson Freire se reflectă și în viziunea sa interpretativă: lipsită de excese, limpede, emoționantă și foarte muzicală.

Dacă tot am amintit de omul Nelson Freire, ar fi de subliniat că el este o vedetă care nu iubește promovarea și interviurile, retras, dar nu neprietenos; este un om excepțional de talentat: gândiți-vă că a început să cânte la pian la doar 3 ani, iar la 12 ani cucerea premiul I la cel mai important concurs de pian din Brazilia lui natală, interpretând Concertul “Imperialul” de Beethoven (!).

Așa că recomand acest disc Chopin pentru seri romantice, dar nu grețos de dulci; pentru cei care iubesc bunul gust și excelența. Nelson Freire și Gurzenich Orchester Koln, dirijor Lionel Bringuier – pe acest album de avut în colecția personală.

Riccardo Chailly și o viziune mereu proaspătă

Chailly este dirijorul italian care va prelua de la Daniel Barenboim directoratul Teatrului Scala din Milano, începând din stagiunea 2017-2018. Este de altfel o revenire la Scala pentru Chailly, care a fost asistentul lui Claudio Abbado pe vremea când regretatul dirijor conducea teatrul milanez.

Din 2005, Riccardo Chailly este dirijorul șef al unuia dintre cele mai bune orchestre germane, Gewandhaus din Leipzig, alături de care a avut câteva succese notabile. Unul dintre ele este înregistrarea în 2014 a integralei simfoniilor de Johannes Brahms, un album considerat de revista britanică Gramophone drept “înregistrarea anului”.

În 2 februarie 2015, Riccardo Chailly și Orchestra Gewandhaus revin în atenție cu un nou disc Brahms, de data aceasta cuprinzând cele două serenade de Johannes Brahms. Sunt două dintre lucrările mai puțin cunoscute și cântate astăzi din creația acestui compozitor romantic german: o ocazie pentru Chailly, recunoscut pentru faptul că și în muzicile mai vechi, el încearcă să redescopere noul.

Dacă încercarea este reușită, puteți să apreciați, ascultând selecțiuni de pe acest album vineri, 6 februarie, de la ora 11.30, la Radio România Muzical.

Lux cu Voces8

Merită să-i cunoașteți și să-i ascultați pe cei 8 membri ai ansamblului coral Voces8, 8 cântăreți britanici care și-au stabilit deja un stil propriu caracterizat prin excelența interpretării unui repertoriu care acoperă o paletă foarte largă de stiluri, de la cel renascentist la cel contemporan, piesele având toate ca notă comună o atmosferă serafică și fluidă.

Adică, exact ce au nevoie cei mai mulți dintre noi, stresați, obosiți, în căutarea calmului și a liniștii.

Voces8 a fost înființat în 2005, dar a apărut în atenția presei internaționale după lansarea primului lor album semnat pentru Decca, apărut în februarie 2014. “Eventide” a fost atunci un remarcabil succes de presă și de vânzări, succes meritat de acest mic cor a cappella care cântă atât de bine – este imposibil să nu admiri vocile curate, limpezi, perfect controlate și integrate în ansamblu ale celor 8 cântăreți, ca și inteligența cu care-și aleg repertoriul.

În 2 februarie 2015, Voces8 își lansează al doilea album apărut la Decca – intitulat simplu “Lux”. Da, lumină: pentru seri întunecoase, pentru momente tensionate găsim pe acest album care reunește într-un mod ingenios și piese renascentiste și lucrări contemporane. Un album de atmosferă pe care-l puteți descoperi și la Radio România Muzical miercuri, 4 februarie, de la ora 11.30.

Albumele prezentate sunt disponibile și în România în magazinele de specialitate și la www.emag.ro sau www.getmusic.ro.

Foto: Discurile unei săptămâni împlinite, Neilson Freire, ansamblul Voces8 și dirijorul Riccardo Chailly –

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.

16
/04
/21

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.

06
/04
/21

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Brașov vă invită să vizionați online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.