„Distanța dintre mine și mine”, de vineri în cinematografele românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/distanta-dintre-mine-si-mine-de-vineri-in-cinematografele-romanesti/

Documentarul „Distanţa dintre mine şi mine”, care o are în centru pe scriitoarea şi poeta Nina Cassian, va rula de vineri în cinematografele româneşti, iar mai multe proiecţii speciale, în prezenţa autoarelor Mona Nicoară şi Dana Bunescu, vor avea loc la Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu şi Arad.

Un articol de Petre Ivan|6 martie 2019

Realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, „Distanța dintre mine și mine” este un film despre credinţe, artă şi putere, care explorează fricţiunea dintre memoria personală şi arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală şi naraţiunile pe care le construim despre trecut.

Filmul, distribuit de Rollercoaster PR, va rula în București (Cinema City AFI Cotroceni, Grand Cinema and More Băneasa, Hollywood Multiplex, Cine Globe Titan, Happy Cinema, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cinema Europa), Arad (Cinema Arta), Alba Iulia (Hotel Transilvania), Bârlad (Cityplex Victoria), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Botoșani (Cine Globe, Cinema Unirea), Brăila (Cinefeel – Cinematograf de artă), Cluj-Napoca (Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall, Cinema „Florin Piersic”), Constanța (Cityplex Tomis), Craiova (Cinema Patria), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului), Iași (Cinema Ateneu), Pitești (Cinema Trivale, Cinema București, Cinema „Sebastian Papaiani”), Sibiu (Teatrul Gong), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Târgu Mureș (Cinema Arta), Târgu Jiu (Cinema „Sergiu Nicolaescu”), Vaslui (Cityplex) și Vatra Dornei (Casa de Cultură „Platon Pardău”).

Publicul timișorean va urmări în avanpremieră „Distanța dintre mine și mine”, joi, 7 martie, la Casa Artelor. Sunt programate proiecții de la ora 19:30 și 21:00.

Dana Bunescu, Mona Nicoara, photo Lara Perentin

Proiecții speciale în prezența celor două realizatoare sunt programate la Cluj-Napoca (Cinema Victoria, joi, 7 martie, ora 20:00, în cadrul Cinematecii TIFF), București (Cinema Muzeul Țăranului, vineri, 8 martie, ora 17:00, în cadrul Festivalului de Film DaKINO; la Cinemateca Eforie, duminică, 10 martie, ora 18:00, în cadrul Cineclubului Film Menu – Girls on Film) și Sibiu (Teatrul Gong, sâmbătă, 9 martie, ora 19:00).

Marți, 12 martie, de la ora 20:00, Mona Nicoară va fi prezentă la Cinema Arta din Arad.

Documentarul va fi proiectat pe 21 și 24 martie, la Cinemateca Eforie (ora 20:30), respectiv Point (ora 21:00), în cadrul festivalului One World Romania de la București. După proiecția de la Eforie va fi organizat un eveniment dedicat Ninei Cassian, la care vor participa poetele Svetlana Cârstean, Angela Marinescu şi Teona Galgoţiu.

„Distanța dintre mine și mine” a avut premiera toamna trecută, la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a fost desemnat câştigător al premiului publicului din secţiunea „Avanpremiere româneşti ale toamnei”.

Premiera internațională a avut loc în ianuarie 2019, la cea de-a 30-a ediție a Trieste Film Festival.

Cu o reputaţie de femeie fatală, băutoare şi fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian (1924 – 2014) a fost simultan complice şi problematică pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceauşescu, şi a terminat într-un exil nedorit la New York în 1985, în urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

 

 

 

Producătorii documentarului sunt Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu și Alexandru Solomon. Dana Bunescu s-a ocupat de montaj imagine, sunet și sound design. Imaginea este semnată de Ovidiu Mărginean și Rudolf Costin, muzica – de Nina Cassian, concepția grafică, efecte vizuale și generice – de Șerban Jipa.

„Distanța dintre mine și mine” este o producţie Hi Film Productions (România) și Sat Mic Film (Statele Unite ale Americii) în coproducţie cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrulului Naţional al Cinematografiei și al Programului Europa Creativă al Uniunii Europene. Susținut de: Orange România, Altex România, Cine Globe, Avon Cosmetics Romania, Renault Commercial Roumanie.

Foto: Distanța dintre mine și mine – facebook

06
/03
/14

300: Ascensiunea unui Imperiu, povestit în stilul vizual spectaculos al blockbusterului 300: Eroii de la Termopile, este un nou capitol din epopeea impresionantă, în care acţiunea se desfăşoară pe un nou câmp de luptă - marea. Distribuit de MediaPro Distribution, filmul ajunge pe marile ecrane din tara incepand cu 7 martie.

06
/03
/14

The Broken Circle Breakdown / Paradisul spulberat, drama musical în regia lui Felix Van Groeningen, cu Veerle Baetens şi Johan Heldenbergh, va avea premiera în România vinerea aceasta, 7 martie. Filmul a fost nominalizat la Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film străin” şi a fost premiat deja vineri seară la César 2014, în cadrul aceleiaşi secţiuni.

04
/03
/14

Pe 4 aprilie, la doar o lună de la gala premiilor Oscar, Festivalul Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie) își așteaptă spectatorii la o seară cu filme de Oscar și covor roșu, la CinemaPRO din București, la ora 21.00. Oscars Night aduce, în premieră, cele cinci filme nominalizate la trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj, inclusiv câștigătorul categoriei, emoționantul Helium, în regia lui Anders Walter.

03
/03
/14

La peste 10.000 de metri altitudine, Liam Neeson sfidează pericolul şi intră din nou în acţiune, în Non-Stop, un thriller plin de suspans şi situaţii la limita imposibilului.

03
/03
/14

Favoritul "12 Years a Slave" a fost desemnat cel mai bun film al anului la Oscar 2014. Alfonso Cuaron ("Gravity") a câștigat premiul pentru cea mai bună regie, iar Cate Blanchett ("Blue Jasmine") și Matthew McConaughey ("Dallas Buyers Club"), premiul pentru cei mai buni actori în rol principal. Cel mai bun actor și cea mai bună actriță în rol secundar au fost desemnați Jared Leto ("Dallas Buyers Club"), respectiv Lupita Nyong'o ("12 Years a Slave").

28
/02
/14

Galeria M8 vă invită miercuri, 5 martie, de la ora 20.30, la proiecţia filmului mut „Fericirea” („Schastye”, Uniunea Sovietică 1935, în regia lui Aleksandr Medvedkin), acompaniat live de muzica celor de la Karpov not Kasparov.

27
/02
/14

Anul 2013 a fost considerat bun pentru cinematografia de calitate. Iar asta se vede, parţial, în nominalizările la premiile Oscar 2014, dar şi prin filmele care au fost ocolite. Câştigătorii vor fi anunţaţi în noaptea de 2 spre 3 martie.

27
/02
/14

Un atelier de film documentar, 50 de pelicule împărţite în cinci secţiuni, spectacole de teatru, un masterclass al cineastului polonez Marcel Łoziński şi un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului, fac parte din programul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului One World Romania.

25
/02
/14

“Berlinul e un oraş pe care sunt furioasă”, a declarat actriţa Cosmina Stratan, la întoarcerea de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Cosmina a fost unul dintre cei 10 tineri actori europeni selectaţi în prestigiosul program internaţional Shooting Stars, ajuns acum la ediţia a 17-a.

25
/02
/14

Institutul Cervantes din București, cu sprijinul Societății Culturale NexT, organizează joi, 27 februarie, de la ora 19.00, Seara de scurtmetraje. Joi va rula o primă parte a selecţiei „Cortos en el mapa” / „Scurtmetraje pe harta Spaniei”, filme realizate în Insulele Canare și prezentate în cadrul programului „Canarias en Corto”.