„Distanța dintre mine și mine”, de vineri în cinematografele românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/distanta-dintre-mine-si-mine-de-vineri-in-cinematografele-romanesti/

Documentarul „Distanţa dintre mine şi mine”, care o are în centru pe scriitoarea şi poeta Nina Cassian, va rula de vineri în cinematografele româneşti, iar mai multe proiecţii speciale, în prezenţa autoarelor Mona Nicoară şi Dana Bunescu, vor avea loc la Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu şi Arad.

Un articol de Petre Ivan|6 martie 2019

Realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu, după o idee a Adei Solomon, „Distanța dintre mine și mine” este un film despre credinţe, artă şi putere, care explorează fricţiunea dintre memoria personală şi arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală şi naraţiunile pe care le construim despre trecut.

Filmul, distribuit de Rollercoaster PR, va rula în București (Cinema City AFI Cotroceni, Grand Cinema and More Băneasa, Hollywood Multiplex, Cine Globe Titan, Happy Cinema, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cinema Europa), Arad (Cinema Arta), Alba Iulia (Hotel Transilvania), Bârlad (Cityplex Victoria), Bistrița (Centrul Cultural Dacia), Botoșani (Cine Globe, Cinema Unirea), Brăila (Cinefeel – Cinematograf de artă), Cluj-Napoca (Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall, Cinema „Florin Piersic”), Constanța (Cityplex Tomis), Craiova (Cinema Patria), Gura Humorului (Centrul Cultural Gura Humorului), Iași (Cinema Ateneu), Pitești (Cinema Trivale, Cinema București, Cinema „Sebastian Papaiani”), Sibiu (Teatrul Gong), Sfântu Gheorghe (Cityplex Arta), Slobozia (Casa de Cultură), Târgu Mureș (Cinema Arta), Târgu Jiu (Cinema „Sergiu Nicolaescu”), Vaslui (Cityplex) și Vatra Dornei (Casa de Cultură „Platon Pardău”).

Publicul timișorean va urmări în avanpremieră „Distanța dintre mine și mine”, joi, 7 martie, la Casa Artelor. Sunt programate proiecții de la ora 19:30 și 21:00.

Dana Bunescu, Mona Nicoara, photo Lara Perentin

Proiecții speciale în prezența celor două realizatoare sunt programate la Cluj-Napoca (Cinema Victoria, joi, 7 martie, ora 20:00, în cadrul Cinematecii TIFF), București (Cinema Muzeul Țăranului, vineri, 8 martie, ora 17:00, în cadrul Festivalului de Film DaKINO; la Cinemateca Eforie, duminică, 10 martie, ora 18:00, în cadrul Cineclubului Film Menu – Girls on Film) și Sibiu (Teatrul Gong, sâmbătă, 9 martie, ora 19:00).

Marți, 12 martie, de la ora 20:00, Mona Nicoară va fi prezentă la Cinema Arta din Arad.

Documentarul va fi proiectat pe 21 și 24 martie, la Cinemateca Eforie (ora 20:30), respectiv Point (ora 21:00), în cadrul festivalului One World Romania de la București. După proiecția de la Eforie va fi organizat un eveniment dedicat Ninei Cassian, la care vor participa poetele Svetlana Cârstean, Angela Marinescu şi Teona Galgoţiu.

„Distanța dintre mine și mine” a avut premiera toamna trecută, la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, unde a fost desemnat câştigător al premiului publicului din secţiunea „Avanpremiere româneşti ale toamnei”.

Premiera internațională a avut loc în ianuarie 2019, la cea de-a 30-a ediție a Trieste Film Festival.

Cu o reputaţie de femeie fatală, băutoare şi fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian (1924 – 2014) a fost simultan complice şi problematică pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceauşescu, şi a terminat într-un exil nedorit la New York în 1985, în urma uciderii disidentului Gheorghe Ursu.

 

 

 

Producătorii documentarului sunt Ada Solomon, Mona Nicoară, Diana Păroiu și Alexandru Solomon. Dana Bunescu s-a ocupat de montaj imagine, sunet și sound design. Imaginea este semnată de Ovidiu Mărginean și Rudolf Costin, muzica – de Nina Cassian, concepția grafică, efecte vizuale și generice – de Șerban Jipa.

„Distanța dintre mine și mine” este o producţie Hi Film Productions (România) și Sat Mic Film (Statele Unite ale Americii) în coproducţie cu Televiziunea Română, cu sprijinul Centrulului Naţional al Cinematografiei și al Programului Europa Creativă al Uniunii Europene. Susținut de: Orange România, Altex România, Cine Globe, Avon Cosmetics Romania, Renault Commercial Roumanie.

Foto: Distanța dintre mine și mine – facebook

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.