Divan Film Festival – Povești urbane din Balcani
https://www.ziarulmetropolis.ro/divan-film-festival-povesti-urbane-din-balcani/

Astăzi, 20 august, începe cea de-a şaptea ediţie a Divan Film Festival, singurul festival de film balcanic din România. Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, 20 şi 21 august, au loc proiecţii de film în Craiova (în aer liber în Centrul Vechi şi la Cinema Inspire), după care evenimentul va continua în Portul Cultural Cetate până pe 28 august.

Un articol de Petre Ivan|20 august 2016

Din programul Divan Film Festival, a cărui temă este anul acesta “Povești urbane din Balcani”, fac parte 10 filme de lungmetraj, 26 de scurtmetraje balcanice și 3 filme de mediumetraj.

Deschiderea oficială a evenimentului are loc sâmbătă, ora 21.30, cu Moarte în Sarajevo/ Death in Sarajevo, ultimul film al lui Denis Tanović, filmul câștigător al trofeului Ursul de Argint și al premiului FIPRESCI la Berlinale 2016.

Duminică, de la aceeași oră, va rula filmul Parada, care va fi reluat marți în Portul Cultural Cetate, în prezența regizorului Srjdan Dragojević, unul dintre invitații festivalului. Parada aduce în atenția publicului două subiecte sensibile din acest colț al Europei: drepturile homosexualilor și implicit homofobia balcanică.

Renumiții artiști Maria Răducanu și Marius Mihalache vor susține două concerte la Divan Film Festival: sâmbătă, ora 20.30 (Maria Răducanu), în Centrul Vechi al Craiovei, respectiv luni, ora 19.00, (Marius Mihalache), în Port Cultural Cetate.

Cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival va fi prezentată de actrița de teatru Aida Economu, împreună Adrian Teleșpan, fost producător TV și autor al romanului “Cimitirul”.

Foto: Divan Film Festival – divanfilmfestival.ro

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.