Divan Film Festival – Povești urbane din Balcani
https://www.ziarulmetropolis.ro/divan-film-festival-povesti-urbane-din-balcani/

Astăzi, 20 august, începe cea de-a şaptea ediţie a Divan Film Festival, singurul festival de film balcanic din România. Timp de două zile, sâmbătă şi duminică, 20 şi 21 august, au loc proiecţii de film în Craiova (în aer liber în Centrul Vechi şi la Cinema Inspire), după care evenimentul va continua în Portul Cultural Cetate până pe 28 august.

Un articol de Petre Ivan|20 august 2016

Din programul Divan Film Festival, a cărui temă este anul acesta “Povești urbane din Balcani”, fac parte 10 filme de lungmetraj, 26 de scurtmetraje balcanice și 3 filme de mediumetraj.

Deschiderea oficială a evenimentului are loc sâmbătă, ora 21.30, cu Moarte în Sarajevo/ Death in Sarajevo, ultimul film al lui Denis Tanović, filmul câștigător al trofeului Ursul de Argint și al premiului FIPRESCI la Berlinale 2016.

Duminică, de la aceeași oră, va rula filmul Parada, care va fi reluat marți în Portul Cultural Cetate, în prezența regizorului Srjdan Dragojević, unul dintre invitații festivalului. Parada aduce în atenția publicului două subiecte sensibile din acest colț al Europei: drepturile homosexualilor și implicit homofobia balcanică.

Renumiții artiști Maria Răducanu și Marius Mihalache vor susține două concerte la Divan Film Festival: sâmbătă, ora 20.30 (Maria Răducanu), în Centrul Vechi al Craiovei, respectiv luni, ora 19.00, (Marius Mihalache), în Port Cultural Cetate.

Cea de-a șaptea ediție a Divan Film Festival va fi prezentată de actrița de teatru Aida Economu, împreună Adrian Teleșpan, fost producător TV și autor al romanului “Cimitirul”.

Foto: Divan Film Festival – divanfilmfestival.ro

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

21
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După două filme ilustrative, fără forță, eșuate, „Poarta Albă” (2014) și „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), nu aveam mari așteptări de la noul lungmetraj al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), tot despre victimele comunismului. Filmul are însă câteva calități, fără a fi memorabil.

19
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO și scris și regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că narațiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.

15
/11
/19

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

15
/11
/19

Serile de film de la Centrul Ceh se apropie de sfârșit, iar pe 18 noiembrie va fi proiectat penultimul documentar al ediției de toamnă, „Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked” și în ziua următoare, pe 19 noiembrie, la Fiction Tuesdays, va rula „The Inheritance or Fuckoffguysgoodday”.

15
/11
/19

Serialele „Narcos”, „4 Blocks”, „O Doutrinador”, „Un gallo para Esculapio” și „El Lobista”, producții realizate în America Latină și Europa vor fi difuzate de postul TNT, începând cu 18 noiembrie. Serile de luni vor fi dedicate băieților răi și vor purta titlul generic de „Lunea Mafioților”.