Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară, la final
https://www.ziarulmetropolis.ro/divanul-degustatorilor-de-film-si-arta-culinara-la-final/

Cea de-a şaptea ediţie a Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, unicul festival de film balcanic din România, s-a încheiat duminică, 28 august, în Portul Cultural Cetate. De-a lungul celor 8 zile de festival au avut loc proiecţii de film, demonstraţii culinare, concerte şi workshop-uri.

Un articol de Petre Ivan|29 august 2016

Peste 70 de invitați, cineaști din balcani, critici de film și specialiști în film de la mai multe universități europene au fost prezenți la această ediție a festivalului, atât la proiecțiile din Craiova, cât și la cele din Portul Cultural Cetate.

Din selecția Divan Film Festival 2016 au făcut parte 10 filme de lungmetraj, 3 de mediumetraj și 26 de scurtmetraje balcanice.

În deschidere a fost proiectată, în avanpremieră în România, drama lui Danis Tanović, dublu premiată la Festivalul de Film de la Berlin cu trofeul Ursul de Argint și Premiul criticilor de film, Moarte în Sarajevo / Death In Sarajevo.

Anul acesta, festivalul a găzduit și 4 tineri regizori din Grecia (Neritan Zinxhiria), Macedonia (Lidija Mojsovska), Muntenegru (Ivan Bakrač) și România (Raluca Răcean Gorgos), care au realizat câte un scurtmetraj în care au surprins atmosfera din Portul Cultural Cetate.

Colaborarea Divan Film Festival cu Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis a adus la această ediție, în Portul Cultural Cetate, 24 de liceeni din  trupa Atelierul de Teatru, care au participat la ateliere coordonate de actorii Liviu Romanescu și Denisa Nicolau.

Celebri artiști Maria Răducanu și Marius Mihalache au susținut câte un concert în cadrul Divan FF, care s-a încheiat, ca în fiecare an, cu tradiționala cântare Mambo Siria, spre marea încântare a publicului.

Divan Film Festival este un eveniment anual, organizat de Fundaţia pentru Poezie „Mircea Dinescu” în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj, cu sprijinul CNC, ICR și UCIN.

Foto: Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară – facebook

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.