Dj-ii Electric Castle si studentii de la Arte incheie sezonul Street Delivery pe strazile din Baia Mare
https://www.ziarulmetropolis.ro/dj-ii-electric-castle-si-studentii-de-la-arte-incheie-sezonul-street-delivery-pe-strazile-din-baia-mare/

După ce Bucureştiul a închis străzile, la mijlocul lui iunie, pentru a lăsa loc mirajului unor grădini posibile, Baia Mare cheamă oamenii la acest sfârşit de săptămână în paradisul verde imaginat la cea din urmă oprire din 2017 a caravanei Street Delivery.

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2017

Acesta este un proiect inițiat în 2006 de Liga Română a Arhitecților și Fundația Cărturești, organizat anual în București, Timișoara, Iași, Cuj-Napoca și Baia Mare.

Reunind cele mai noi generații de makeri din industriile creative și artiști ai noului val, DJ-i, comercianți, manufacturieri sau chibiți, Street Delivery Baia Mare va fi găzduit anul acesta, în perioada 30 iunie – 2 iulie, de pietonala Podul Viilor. Podul devine un laborator creativ, amestecând proiecte de artă urbană cu cele din industriile creative, ateliere, expoziții, proiecte verzi și muzică, toate însuflețite de iluzia citadină a unor grădini posibile.

Pentru Baia Mare, Street Delivery are un plus de semnificație, fiind organizat anul acesta de Asociația City Makers. Această inițiativă s-a născut din dorința de a continua proiectele realizate în perioada de candidatură a municipiului Baia Mare la titlul de Capitală Europeană a Culturii.

În 2017, 6 orașe din România sunt incluse în proiectul Street Delivery. Este vorba de București (ediția 12), Timișoara (ediția 11), Iași (ediția 5), Cluj (ediția 3), Baia Mare (ediția 2), Bacău (prima ediție), iar în toamnă proiectul trece granița, realizând prima ediție dintr-o capitală vecină, la Chișinău.

Echipe din multe alte orașe și-au anunțat anul acesta intenția de a organiza și găzdui Street Delivery. Printre acestea: Alba-Iulia, Galați, Arad, Craiova, Constanța, Sinaia, Alexandria și Ruse (Bulgaria).

Înfloresc grădini exotice pe străzi la Baia Mare, un oraș care renunță la gaze de eșapament și stres, pentru a reda caldarâmul stăpânilor lui de mai demult, visătorii, negustorii, artiștii și vizionarii.

Din zona de lounge cu canapele, saltele moi, limonadă și povești, treci printre simeze verzi către zona în care sunt expuse insolitele tablouri din mușchi și licheni ale celor de la Frena Design sau prin posibilele grădini ale materialelor imposibile, călător printr-o utopia urbană cu baloane uriașe sau cu himerele imaginate în plen air în grădina lui Ștefan, picturi realizate de studenții de la Arte Plastice din Baia Mare.

Cu DJ-I și trupe, cu antreprenori, asociații și ONG-uri, Baia Mare întregește remarcabilul bilanț general al acestui an: apelul deschis pentru proiecte Street Delivery cu tema “Grădini Posibile” a primit peste 500 de înscrieri din toată țara, iar dintre ele, au fost găzduite și produse peste 200 de idei pentru un oraș mai bun. Cele șase orașe care au găzduit anul acesta evenimentul au reunite concertele a peste 30 de trupe, zeci de ateliere interactive, au adunat sute de grădinari pe principii de permacultură, mii de pasionați de plante exotice, meșteșugari, makeri și peste 100.000 de pietoni, care au venit să se plimbe și să se bucure de orașele lor pe străzile eliberate de mașini.

„Abia aștept să văd ce vor face băimărenii pe Săsar și pe străzile lor superbe!”

„În cei 11 ani de când punem la cale Street Delivery, evenimentul-manifest care redă orașul oamenilor de sub roțile automobilelor, s-au întâmplat multe lucruri faine. La Timișoara, am reușit pietonalizarea străzii Florimund Mercy, care funcționa doar ca parcare. În București am creat o piațetă public nouă în jurul Bisericii Anglicane, am deschis și reactivat o grădină abandonată (Universitarilor), am influențat construirea pistelor de bicicletă pe Calea Victoriei și închiderea ei în anumite weekenduri, am salvat de la demolare câteva clădiri din aria protejată Icoanei, am creat coeziunea socială necesară pentru ca oamenii să ia strada ca bun public.”, spune Cristian Neagoe, fondatorul proiectului Street Delivery.

La Cluj am reactivat malurile Someșului cu pontoane deschise publicului totanul. La Iași am reușit coagularea cetățenilor în jurul Muzeului Literaturii Române, am sprijinit mișcarea de replantare a tailor tăiați de autorități, am fost liantul social care a contribuit la fondarea Hubrica (un maker space fantastic într-o fabrică pustie) și, în general, am hrănit un optimism civic fără de care o societate democratică nu poate funcționa. Abia aștept să văd ce vor face băimărenii pe Săsar și pe străzile lor superbe! –  spune Cristian Neagoe

Baia Mare își propune, la această ediție Street Delivery, să recupereze și să redea circuitului spațiile nefolosite, cum ar fi parcul RFN sau zonele de verdeață de pe malul Săsarului.

DJ-ii ELECTRIC CASTLE ÎN PROGRAMUL STREET DELIVERY. Rebel al nouluival de DJ din Cluj, Just D’light a mixat în Austria, Germania, Franța, Marea Britanie sau Bulgaria, precum și în toată țara, împărțind scena cu unele din cele mai mari nume ale industriei musicale mondiale, de la Timo Maas, la Kosheen, de la Oliver Huntemann și Marko Nastic, la Oxia, Flight Facilities sau James Zabiela. A mixat în bunkere, în păduri bântuite, în poieni fermecate, în fabrici și fortarețe, castele sau cluburi de top 100.

A mixat la Electric Castle, Untold, Peninsula, Delahoya, Electric City, TIFF, Snowfest, Snowride, MOX – precum și multe, multe altele, numele lui fiind asociat cu HBO, Red Bull Music Academy sau BurnResidency. Și-a pus, de asemenea, amprenta asupra scenei locale și naționale cu proiecte ambițioase ca Raum Club, Boiler Beats, Go out Plug in sau The Hospital. Îl secundează DJ Silent Disciple, băimărean, un DJ cu jumătate de normă, care mixează old school și classic hip hop. Pasiunea l-a urcat ani la rând pe scenele Electric Castle și Untold. Vine și DJ Johhny Reggae, băimărean, printre altele un mare pasionat de Bob Marley.

Street Delivery este un eveniment de suflet, o dată pentru că mi-am dorit mereu să avem în Baia Mare manifestări de stradă de amploare și notorietate și în al doilea rând pentru că prima ediție la Baia Mare s-a organizat în contextual candidaturii municipiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar eu am făcut parte din echipa fundației care se ocupa de acest demers, ca Project Manager. Ambiția mea este să continuăm organizarea evenimentelor culturale care au dat viață orașului Baia Mare în 2016 și să organizăm din ce în ce mai multe astfel de acțiuni. Baia Mare are nevoie de alternative când vine vorba de evenimente și petrecerea timpului liber și, de asemenea, de contexte și experiențe care să aducă oamenii împreună –  Izabella KisKasza, directorul Asociației City Makers, organizatorul Street Delivery Baia Mare.

PROGRAM STREET DELIVERY BAIA MARE 2017

zonă de lounge cu canapele, saltele, limonadă și povești, by Aramis Group

grădini posibile pentru animalele de companie by Quick Mobile

pereți verzi by ASSOC

expoziție de tablouri din mușchi și licheni by Frena Design

grădini posibile din materiale inposibile (grădini din obiecte reciclate) by Muntzomani

ateliere verzi pentru copii și adulți by comunitatea Work at Home Moms Baia Mare

creative gardening și animație stradală by Fundația de Voluntari Somasky

grădini din povești – activități pentru copii by Cartema

baloane gigant by The INK

atelier verde by Florăria Magnolia

Cum se face- atelier de realizat mobilier de grădină by Asociația Artiștilor Platici Amatori

proiecții de film @ Podul Viilor: vineri Short Film Factory, sâmbătă asociația Baza Ulmu

grădini posibile- ghivece uriașe by Faimar Baia Mare

agricultură eco by Grădina din Deal

plen air în grădina lui Ștefan- pictură, sâmbătă de la ora 13 by studenții de la Arte Plastice

Social Reporter @ Street Delivery – 6 tineri vor gestiona cele mai apreciate conturi de facebook din județ timp de trei zile și vor posta in timp real detalii de la eveniment by Social FM și Repka Electronics

In a Relationship @ Street Delivery- expoziție itinerantă by Fundația Friends For Friends

Foto: Electric Castle – facebook

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.