Docu-serie animată despre Dumitru Prunariu, singurul astronaut român
https://www.ziarulmetropolis.ro/docu-serie-animata-despre-dumitru-prunariu-singurul-astronaut-roman/

Animation Worksheep a lansat primul episod dintr-o serie de 12 scurtmetraje de animaţie Pixel Art despre momentele esenţiale din viaţa lui Dumitru Dorin Prunariu, singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic.

Un articol de Petre Ivan|14 martie 2019

Numit „Sputnik & Gagarin”, primul episod din această serie web animată este dedicat momentelor declanșatoare de fantezie din copilăria și adolescența lui Dumitru Prunariu, născut în 1952, în Brașov. Primul dintre acestea, lansarea primului satelit artificial al Pământului, botezat Sputnik 1, are loc pe când Dumitru avea doar cinci ani.

Patru ani mai târziu, în jurul orei 9 dimineața, cosmonautul sovietic Iuri Alexeevici Gagarin devenea primul om care zbura în spațiul cosmic, un prim pas din proiectul spațial ambițios al URSS, numit Vostok.

La 14 mai 1981, pe când avea 29 de ani, Dumitru Prunariu devenea primul român care zburase vreodată în spațiul cosmic, și avea să rămână și singurul. A participat la misiunea Soiuz 40 din cadrul programului spațial „Intercosmos” și a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute.

Această serie de animații scurte, un produs media unic avându-l în centru pe Dumitru Prunariu, fost inițiată în cadrul celei de-a unsprezecea ediții ale atelierului Animation Worksheep, care a avut loc între 31 august – 22 septembrie 2018, la Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic.

O echipă formată din 13 tineri animatori, sub îndrumarea trainerilor Dan Panaitescu, Ion Aramă, Radu Pop și Vlad Ilicevici, au pus bazele acestui proiect la care au continuat să lucreze Ion Aramă și Radu Pop, până în prezent.

Un proiect organizat de Asociația Culturală ESTENEST, condusă de Vlad Ilicevici, Animation Worksheep este singurul atelier intensiv de film de animație din România, care își propune să reproducă ritmul și stilul de lucru din marile studiouri de animație internaționale.

În cadrul aceleiași ediții din toamna trecută a fost produs videoclipul animat al piesei „Sorcova”, a formației Vița de Vie, de pe albumul „Şase” (-) – cea de-a doua parte a materialului discografic „Șase/Șase”.

Cea de-a douăsprezecea ediție Animation Worksheep se desfășoară în această perioadă, la CINETic. Tema atelierului care a avut startul pe 1 martie și care durează trei săptămâni este interacțiunea dintre muzică și animație, modalitățile prin care cele două se pot influența și potența reciproc.

O nouă echipă de tineri animatori, îndrumați de aceiași specialiști ai industriei, vor realiza produse animate pentru proiectul muzical al Mariei Balabaș și Alexander Arpeggio, doi artiști contemporani care explorează sunetul din perspective noi, nonconformiste.

Maria Balabaș este jurnalistă și muziciană, moderatoarea emisiunii Dimineața crossover de la Radio România Cultural, cu o serie de proiecte la activ dedicate noilor forme de creație radiofonică (Generația sonoră). Alexander Arpeggio este un DJ și producător din Berlin care și-a început cariera în urmă cu șaptesprezece ani, influențat de New Wave, Italo Disco și Minimal Synth.

Totodată, noua generație de worksheeperi va lucra la un videoclip animat realizat în tehnica stopmotion, care va ajuta publicul să se familiarizeze cu activitatea Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative – CINETic, gazda Animation Worksheep începând din 2016.

Animation Worksheep este un proiect co-finanțat de AFCN și CNC.

Linkuri – producții ale Animation Worksheep:

Vița de Vie – Sorcova

Robin and the Backstabbers – Cand te-am cunoscut, Cristina

Coma – Montagne Russe

Subcarpați – Dintr-o Lume În Altă Lume

Orkid – Stargaze

Proiecții Harun și Marea de Povești

Experiment

Spot comercial Testul Veneris

Spot comercial Testul Barza

Foto: Dumitru Prunariu – facebook

 

31
/03
/15

Câștigătorii îi știți: Nae Caranfil și „Closer to the Moon” au obținut cele mai importante premii, inclusiv pentru cel mai bun film, la Gala Gopo 2015. Însă vă propunem câteva frivolități subiective „la cald” din sala Studio a Teatrului Național din București.

30
/03
/15

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo. Evenimentul va avea loc astăzi, începând cu ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național București. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate și Diana Cavallioti.

30
/03
/15

Compania Sony a lansat primul trailer al noului film din seria James Bond, intitulat ”Spectre”, rolul celebrului agent 007 fiind jucat de actorul Daniel Craig. În momentul de faţă nu se cunosc multe detalii despre acţiunea filmului. Conform sumarului oficial al intrigii, ”un mesaj criptic” din trecutul lui James Bond îl trimite să descopere o organizaţie sinistră, informează Huffington Post.

29
/03
/15

Regina Maria, într-un reportaj de un minut, realizat în 1934, la castelul Bran. Filmată în timp ce se plimbă prin grădină, îmbrăcată în costum naţional. Sau alături de Stan şi Bran, cei doi cai ai ei. Sau în timp ce îşi face cumpărăturile în piaţa din sat.

29
/03
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE În „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăznețe și inovatoare filme ale cinematografiei române, Mircea Săucan reinventează după propria sensibilitate timpul şi spaţiul.

28
/03
/15

Marți, 31 martie 2015, de la ora 18.00, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru nr.38), va avea loc primul eveniment din seria „ArtIntro”. Invitatul primei întâlniri va fi criticul Andrei Rus, care propune vizionarea filmului Toată lumea din familia noastră, regia Radu Jude. Proiecția va fi urmată de discuții cu publicul despre cum poate fi înțeles filmul și despre modul în care a fost realizat.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

27
/03
/15

Irina Margareta Nistor, selecţionerul DaKINO, a declarat în deschiderea celei de-a 24-a ediţii a evenimentului cinematografic, care a avut loc la CinemaPRO din Capitală, că s-a îndrăgostit de acest festival în urmă cu 20 de ani, când a făcut parte pentru prima oară în viaţa sa dintr-un juriu. DaKINO 24 a fost deschis de lungmetrajul "Still Alice", cu Julianne Moore în rolul principal, şi regizat de Richard Glatzer şi Wash Westmoreland.

27
/03
/15

Publicul bucureştean va putea descoperi literatura prin intermediul cinematografiei, între 6 şi 8 aprilie, la Emineschool, un festival de film dedicat culturii scrise, care propune ecranizări celebre, discuţii şi întâlniri cu scriitorii la cinema şi documentare despre autori români şi străini.

27
/03
/15

146 de filme, un număr record în istoria celor nouă ediții, intră anul acesta în programul celui mai mare festival de scurtmetraje din România. 36 dintre ele concurează pentru premiile Festivalului Internațional de Film NexT (15 - 19 aprilie), în cele două competiții, internațională și națională.

26
/03
/15

Luni seară – 30 martie, Sala Studio a Teatrului Naţional devine pentru prima oară gazda evenimentului care răsplăteşte, în fiecare an, performanţa din filmul românesc. Prezentatorii Galei din acest an sunt actorii Paul Ipate şi Diana Cavallioti.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.