Docuart întâmpină cinefilii cu noutăți în 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-intampina-cinefilii-cu-noutati-in-2017/

Asociaţia culturală dedicată filmului documentar românesc, Docuart, anunţă evenimentele şi proiectele programate pentru prima jumătate a acestui an.

Un articol de Petre Ivan|20 ianuarie 2017

Echipa organizației aduce în prima parte a anului 2017 două secțiuni noi care se vor materializa pe platforma online docuart.ro. Cinefilii și curioșii filmului sunt încurajați să urmărească secțiunea de podcast video cu caracter inovator în registrul cultural actual, care va avea loc lunar și sub forma unei emisiuni.

Primul podcast Docuart poate fi vizionat pe 18 ianuarie, de la ora 09:00. Pe lângă acesta, platforma se îmbogățește și cu o emisiune-interviu realizată de regizorul Cornel Mihalache. „Sahioții”, așa cum este intitulată, va debuta pe 23 ianuarie și va avea apariții bilunare.

Cornel Mihalache / Foto: Yorick

Cornel Mihalache / Foto: Yorick

Mi-ar plăcea ca spectatorii să înțeleagă ceva din poveștile noastre, altceva decât vorbele. Să simtă un pic senzația de libertate pe care noi, sahioții, am avut-o, în ani urâți și cenușii. Din păcate, vorbim ca niște locuitori ai unei țări mici, Sahiamburg, care, după ce și-au pierdut cetățenia, s-au uitat cu mâinile legate la împărțirea țărișoarei lor în paișpe, la toți vecinii. Și la dispariția ei. Sahioții, pentru mine nu duce la Mafioții. Ci la ceva între «I Vitelloni» și «Idioții» (Idioterne). În niciun caz studioul SahiaFilm nu s-a ocupat de proslăvirea «național-comunismului ceaușist», așa cum se vehiculează prin media socială… –  Cornel Mihalache.

În materie de evenimente, asociația va organiza noi ediții ale Caravanei Docuart (caravana.docuart.ro) și Bucharest Art Film Festival. Caravana va plimba prin țară, în această primăvară, o selecție de filme îndrăgite în cadrul festivalului de documentar București Docuart Fest 2016. Aceasta este cea de-a 4-a ediție a proiectului, care este co-finanțat în acest an de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Centrul Național al Cinematografiei (CNC).

Un alt eveniment mai recent în portofoliul asociației este festivalul de film de(spre) artă Bucharest Art Film Festival (artfilmfestival.ro), care a debutat anul trecut cu o ediție dedicată lui Constantin Brâncuși, iar organizatorii anunță că focusul în 2017 se mută pe Pictură. Datele oficiale ale desfășurării evenimentelor vor fi anunțate curând.

„Anul acesta, Docuart și-a propus să facă invitația în lumea documentarului românesc mai irezistibilă ca niciodată. În sensul acesta, gândim evenimente și activități cu iz profund inovator pe care abia așteptăm să le împărtășim prietenilor cinefili. Două dintre acestea își vor face apariția încă din ianuarie pe site, iar încetul cu încetul ne vom îngriji să vă avem alături, sperăm noi, cât mai multe zile din calendarul pentru 2017”, declară Daniela Apostol, președintele asociației Docuart.

Asociația are ca scop promovarea filmului documentar românesc, a tinerilor regizori și încurajarea producției acestui gen cinematografic. Astfel, Docuart a inițiat proiecte ca: festivalul de film documentar românesc București Docuart Fest (festival.docuart.ro), extensia sa – Cluj Docuart Fest, Caravana Docuart -, Proiecțiile Docuart în capitală și Cluj-Napoca, dar și festivalul de film de(spre) artă Bucharest Art Film Festival.

Foto: Docuart – facebook

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.