Docuart.ro devine un portal complex al documentarului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/docuart-ro-devine-un-portal-complex-al-documentarului-romanesc/

În vara lui 2016, platforma online docuart.ro îşi măreşte consistent spaţiul dedicat mişcării documentariste româneşti şi internaţionale.

Un articol de Liliana Matei|6 august 2016

Cinefilii și cineaști români au acum la dispoziție o platformă extinsă unde vor afla cele mai complexe informații despre documentarul românesc și despre cum se integrează genul în tendințele cinematografice actuale. Această inițiativă vine în continuarea preocupării Docuart.ro pentru informare, educare și culturalizare.

În urma finanțării acordate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) pentru proiecte editoriale, la secțiunea Noile Media, Docuart va pune la dispoziția cineaștilor, producătorilor, cinefililor și tuturor celor interesați de mișcarea documentaristă românească interviuri, reportaje, analize, cronici de film și de carte, topuri, recomandări și podcasturi culturale – un conținut extrem de variat prin care docuart.ro devine un instrument de promovare a cinematografiei românești și europene. Proiectul este finanțat pe o perioada de 4 luni, 1 august – 30 noiembrie 2016.

„Documentarul românesc trăiește o veritabilă explozie: de pildă, pentru festivalul Docuart din toamnă, s-au înscris în jur de 70 de filme, dintre care foarte multe studențești. E chiar o mini-industrie! Însă e vorba și de o criză de supraproducție, în condițiile în care există foarte puține ocazii ca acești cineaști să-și proiecteze operele pentru public. Noi ne propunem să corectăm acest lucru. Vrem să le dăm tinerilor documentariști <<o voce>>, o platformă pentru a-și populariza filmele, o ocazie de a polemiza despre documentar, de a-și îmbogăți cultura cinematografică și universul teoretic”, spune Anca Grădinariu, redactor șef al platformei culturale.

Pe site-ul Docuart.ro se vor putea viziona, în continuare, documentare autohtone, producții vechi și noi. Pentru publicul internațional interesat de ce se întâmplă în România, vor exista materiale și filme traduse în limba engleză. Un punct forte al platformei continuă să îl reprezinte securitatea materialelor video încărcate pe un server cu siguranță completă.

Platforma dorește să atragă atenția cinefililor de peste granițe, martori ai succeselor cinematografiei românești și, în mod special, a celor autohtoni, unde fenomenul nu se bucură încă de o mare vizibilitate. Docuart construieşte un pod de legătura între public și cineaștii români, dorind să încurajeze deopotrivă cererea și oferta:

“Pentru că stimulăm interesul oamenilor pentru aceste produse, stimulăm implicit producţia de noi creaţii și aducerea în atenţie a celor deja existente. Această idee nu se limitează doar la filmul documentar românesc, ci merge spre promovarea diverselor forme de artă și artişti”, spune Daniela Apostol, președinte Docuart.

Asociația culturală are ca țintă preponderentă publicul tânăr pe care intenționează să îl familiarizeze atât cu elemente cheie ale cinema-ului, cât și cu noul val al regizorilor de documentare. Proiectele organizației susţin cultura și valorile autohtone, patrimoniul cultural cinematografic românesc.

Asociaţia Docuart este un operator cultural reprezentativ pentru domeniul filmului documentar din România și organizează evenimente de promovare și festivaluri de specialitate începând cu anul 2012.

06
/09
/23

Atelierele de film documentar pentru adolescenți organizate de Asociația One World Romania capătă anul acesta o nouă dimensiune: cu scopul de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România, fiecare dintre cele 4 ateliere (Oradea, Brașov, Timișoara, București) va aduce laolaltă 16 participanți, dintre care 8 ucraineni.

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.