Filmul lui Agnès Varda, Silvana Imam și arta activistă la One World Romania 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentare-de-oscar-un-concert-rap-si-o-lansare-de-carte-la-one-world-romania/

Proiecţia documentarelor „Chipuri, locuri/ Faces Places”, regizat de Agnès Varda, şi „Ultimii bărbaţi din Aleppo/ Last Men in Aleppo”, de Feras Fayyad, nominalizate la ediţia din acest an a premiilor Oscar, concertul suedezei Silvana şi lansarea volumului „Metaforă. Protest. Concept. Performance Art din România şi Moldova” se numără printre evenimentele care vor avea loc la festivalul One World Romania.

Un articol de Petre Ivan|2 martie 2018

La cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania o secţiune este dedicată artiştilor activişti – „Arta care mişcă lumea”.

Pe lângă cele două documentare nominalizate la Oscar, „Faces Places” – premiat la Cannes în 2017 -, şi aclamatul „Last Men in Aleppo”, cincin filme de gen vor fi prezentate în festival:  „Cântecele angajate ale lui Colette Magny”, „Am o mică problemă”, „Când Dumnezeu doarme”, „Poeta” şi „Pavlenski – om şi voinţă”.

Agnès Varda, regizoarea iconică a Noului Val francez, devenită un simpatic monstru sacru al documentarului, a decis să facă acest film, la aproape 90 de ani, împreună cu un tânăr artist vizual, deja celebrul JR. Acest cuplu neașteptat se pornește la drum în căutarea delicioasă a unui rost.

Ce găsesc sunt fragmente din fața mai veche a Franței: muncitori, femei puternice, ce a mai rămas din Jean-Luc Godard – bucăți dintr-un puzzle vizual pe care cei doi le redau lumii în formule vizuale suprinzătoare, încărcate de emoție și substanță, pline de o mândrie și demnitate care intră în conflict direct cu naționalismul și populismul găunos care bântuie tacit în afara fiecărui cadru.

Metaforă. Protest. Concept – Performance art din România şi Moldova

„Chipuri, locuri” a câștigat în 2017 la Festivalul de Film de la Cannes premiul pentru cel mai bun film documentar, dar și Palme de Whiskers, premiul pentru cea mai bună apariție felină.

Toate vor fi proiectate pe 17 martie, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană. Înainte de proiecţii, la ora 12.00, poetele Svetlana Cârstean, Elena Vlădăreanu şi Cosmina Moroşan, vor susţine un recital.

După fiecare film, vor fi organizate dezbateri la care vor fi invitate mai multe artiste din România. După ultima proiecţie, va avea loc un concert Ada Milea, la ultimul etaj al MNAC.

Artista rap Silvana este invitata secţiunii „Politicile sexului (LGBTQ)”.

Documentarul cu acelaşi nume – o poveste despre identitate – va fi proiectat în festival. Născută dintr-o mamă lituaniană şi un tată musulman, Silvana Imam cântă rap împotriva patriarhatului şi xenofobiei pe care le întâlneşte zilnic într-o Suedie care traversează schimbări dramatice.

Pe 21 martie, la ora 20.30, ea va fi prezentă la proiecţia filmului de la Apollo111, după care va susţine un concert live.

Pe 20 martie, la ora 14.00, la Arcub, are loc lansarea cărţii „Metaforă. Protest. Concept. Performance Art din România şi Moldova”, semnată de  Raluca Voinea şi Iulia Popovici. Cartea conţine interviuri cu Dan Perjovschi, Szilárd Miklós, Matei Bejenaru, Pavel Brăila, Farid Fairuz, Anca Benera & Arnold Estefán, Nicoleta Esinencu, Alexandra Pirici, Veda Popovici, Candidatura la Preşedinţie, Paul Dunca, Ioana Păun, Simona Dumitriu & Ramona Dima, Florin Flueraş şi Alina Popa.

Cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania are loc între 16 şi 25 martie 2018 la Bucureşti.

Foto: One World Romania – facebook

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.