Documentare din Franța și discuții despre mediu cu cineaști și specialiști din străinătate la Pelicam 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentare-din-franta-si-discutii-despre-mediu-cu-cineasti-si-specialisti-din-strainatate-la-pelicam-2019/

Cultura franceză se va dezvălui iubitorilor de filme care vor veni la Pelicam  – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni (20-23 iunie, Tulcea), printr-o serie de evenimente ce au loc în cadrul Sezonului România – Franţa 2019.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2019

Programul cuprinde o selecție specială dedicată cinematografiei de gen documentar din Franța: producții recente, dintre cele mai diverse, precum și întâlniri cu regizori, producători și specialiști de mediu din Franța, în cadrul dezbaterilor Pelicam Talks – discuții pe teme de mediu cu publicul Pelicam, care au devenit o parte esențială a festivalului în ultimii ani.

Alegerile de azi vor contura peisajele naturale de mâine, în special pădurile. Prezentat la prestigiosul Festival de Film de la Locarno, unde a obținut premiul secțiunii Semaine de la critique, documentarul Le temps de forêts / The time of forests (Franța, 2018) reflectă starea pădurilor din Franța: peisaje idilice și pline de energie, care trec de ani buni printr-o industrializare agresivă. Regizorul francez François-Xavier Drouet va veni la Pelicam pentru o discuție cu publicul cu tema “Pădurile și resursele lor” – Pelicam Talks, oferind o viziune personală asupra situației din Franța.

Pentru că protejarea pădurilor este o misiune care nu cunoaște delimitări teritoriale și este un subiect cu o rezonanță puternică în România la ora actuală, dezbaterea Pelicam Talks cu temaPădurile și resursele lor” va avea un cadru de discuție mai amplu, cu participarea Greenpeace România. Printre invitații la dezbatere se numără și Romana Puiuleț, co-fondator Rise Project.

Le temps des forêts

 Cum a ajuns roșia să fie o legumă pe seama căreia să se construiască o industrie uriașă și ce efecte are comercializarea acesteia la nivel global aflăm din documentarul francez: The Empire of Red Gold /  Imperiul Aurului Roșu (2017), în timp ce documentarul The Carnivore’s Dilemma (Franța, 2018) vine cu o viziune amplă asupra opțiunii de a consuma carne: modele industriale care nu vor reuși niciodată să se armonizeze cu echilibrul natural, respectiv posibile alternative sustenabile care ar transforma profund această piață. Ambele filme vor fi suport de discuție pentru o altă dezbatere Pelicam Talks: “Agricultura intensivă”. Invitat special la această discuție este specialistul Jean-Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiți practicieni ai agriculturii organice din Franța, fondatorul rețelei naționale Réseau Cocagne, prin care a reușit să creeze o piață de desfacere atât în beneficiul producătorilor mici, locali, ai agriculturii sustenabile, cât și în beneficiul consumatorilor care optează pentru consumul legumelor și al fructelor produse organic, local.

Situația pădurilor și alternativele la agricultura intensivă nu sunt singurele tematici abordate la Pelicam Talks anul acesta. Publicul Pelicam va putea să câștige alte puncte de vedere asupra încălzirii globale participând la dezbaterea Pelicam Talks cu temaSchimbări climatice, la care va fi prezent și cercetătorul François Dulac, specialist francez în ingineria mediului, care coordonează un proiect internațional în chimie atmosferică. Din România, invitat va fi Bogdan Gioară,  fondatorul Reper 21, o organizație pe care a înființat-o din dorința de a promova tot ce ține de principiile dezvoltării durabile.

Le temps des forêts

Tot parte a secțiunii de film dedicată culturii franceze va fi proiectat la Pelicam și documentarul Zones Humides (Franța. 2017). Filmul urmărește mobilizarea unei întregi “armate” de hidrologi, tehnicieni, agricultori, botaniști, ecologiști care își propun să revitalizeze o zonă deosebită ca resurse de apă și biodiversitate: părți ale regiunii franceze Tarn et Garonne. Regizorul Boris Claret va veni la Pelicam însoțit de Isabelle Dario, editor de film.

Antonin Haddad, directorul principalului festival de film din Franța dedicat mediului înconjurător: FReDD (Film Research and Sustainable Development) va veni la Pelicam în calitate de membru al juriului competiției Black Sea Docs – dedicată documentarelor produse în țările din jurul Mării Negre, dar și ca partener al festivalului Pelicam. Anul acesta, festivalurile Pelicam și FReDD se află într-un schimb cultural care susține vizibilitatea filmelor de mediu de origine română și franceză: “Perspective incrucișate mediu, cultură artistică si științifică, PELICAM (Tulcea) și FReDD (Toulouse).

 Afinitatea festivalului Pelicam față de cultura franceză se extinde dincolo de cinematografie. Pentru al 5-lea an consecutiv, Pelicam organizează un atelier de jurnalism radio în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale a Universității București. 10 studenți și masteranzi în jurnalism, precum și tineri jurnaliști din 23 de țări, vorbitori de limba franceză, vor realiza reportaje radiofonice pe tema mediului înconjurător în Delta Dunării. Radio Pelicam va transmite zilnic emisiuni deschise publicului, care vor fi difuzate și online.

 Selecția de filme dedicată cinematografiei de gen documentar din Franța, precum și întâlnirile publicului Pelicam cu cineaști și specialiști de mediu din Franța vor fi prezentate la Pelicam în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

www.sezonulromaniafranta.ro

***

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN),  Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Institutului Cultural Român, Primăriei Muncipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea și Fundației pentru Parteneriat.

Foto: Pelicam – pelicam.ro

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.