Documentare din Franța și discuții despre mediu cu cineaști și specialiști din străinătate la Pelicam 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentare-din-franta-si-discutii-despre-mediu-cu-cineasti-si-specialisti-din-strainatate-la-pelicam-2019/

Cultura franceză se va dezvălui iubitorilor de filme care vor veni la Pelicam  – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni (20-23 iunie, Tulcea), printr-o serie de evenimente ce au loc în cadrul Sezonului România – Franţa 2019.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2019

Programul cuprinde o selecție specială dedicată cinematografiei de gen documentar din Franța: producții recente, dintre cele mai diverse, precum și întâlniri cu regizori, producători și specialiști de mediu din Franța, în cadrul dezbaterilor Pelicam Talks – discuții pe teme de mediu cu publicul Pelicam, care au devenit o parte esențială a festivalului în ultimii ani.

Alegerile de azi vor contura peisajele naturale de mâine, în special pădurile. Prezentat la prestigiosul Festival de Film de la Locarno, unde a obținut premiul secțiunii Semaine de la critique, documentarul Le temps de forêts / The time of forests (Franța, 2018) reflectă starea pădurilor din Franța: peisaje idilice și pline de energie, care trec de ani buni printr-o industrializare agresivă. Regizorul francez François-Xavier Drouet va veni la Pelicam pentru o discuție cu publicul cu tema “Pădurile și resursele lor” – Pelicam Talks, oferind o viziune personală asupra situației din Franța.

Pentru că protejarea pădurilor este o misiune care nu cunoaște delimitări teritoriale și este un subiect cu o rezonanță puternică în România la ora actuală, dezbaterea Pelicam Talks cu temaPădurile și resursele lor” va avea un cadru de discuție mai amplu, cu participarea Greenpeace România. Printre invitații la dezbatere se numără și Romana Puiuleț, co-fondator Rise Project.

Le temps des forêts

 Cum a ajuns roșia să fie o legumă pe seama căreia să se construiască o industrie uriașă și ce efecte are comercializarea acesteia la nivel global aflăm din documentarul francez: The Empire of Red Gold /  Imperiul Aurului Roșu (2017), în timp ce documentarul The Carnivore’s Dilemma (Franța, 2018) vine cu o viziune amplă asupra opțiunii de a consuma carne: modele industriale care nu vor reuși niciodată să se armonizeze cu echilibrul natural, respectiv posibile alternative sustenabile care ar transforma profund această piață. Ambele filme vor fi suport de discuție pentru o altă dezbatere Pelicam Talks: “Agricultura intensivă”. Invitat special la această discuție este specialistul Jean-Guy Henckel, unul dintre cei mai renumiți practicieni ai agriculturii organice din Franța, fondatorul rețelei naționale Réseau Cocagne, prin care a reușit să creeze o piață de desfacere atât în beneficiul producătorilor mici, locali, ai agriculturii sustenabile, cât și în beneficiul consumatorilor care optează pentru consumul legumelor și al fructelor produse organic, local.

Situația pădurilor și alternativele la agricultura intensivă nu sunt singurele tematici abordate la Pelicam Talks anul acesta. Publicul Pelicam va putea să câștige alte puncte de vedere asupra încălzirii globale participând la dezbaterea Pelicam Talks cu temaSchimbări climatice, la care va fi prezent și cercetătorul François Dulac, specialist francez în ingineria mediului, care coordonează un proiect internațional în chimie atmosferică. Din România, invitat va fi Bogdan Gioară,  fondatorul Reper 21, o organizație pe care a înființat-o din dorința de a promova tot ce ține de principiile dezvoltării durabile.

Le temps des forêts

Tot parte a secțiunii de film dedicată culturii franceze va fi proiectat la Pelicam și documentarul Zones Humides (Franța. 2017). Filmul urmărește mobilizarea unei întregi “armate” de hidrologi, tehnicieni, agricultori, botaniști, ecologiști care își propun să revitalizeze o zonă deosebită ca resurse de apă și biodiversitate: părți ale regiunii franceze Tarn et Garonne. Regizorul Boris Claret va veni la Pelicam însoțit de Isabelle Dario, editor de film.

Antonin Haddad, directorul principalului festival de film din Franța dedicat mediului înconjurător: FReDD (Film Research and Sustainable Development) va veni la Pelicam în calitate de membru al juriului competiției Black Sea Docs – dedicată documentarelor produse în țările din jurul Mării Negre, dar și ca partener al festivalului Pelicam. Anul acesta, festivalurile Pelicam și FReDD se află într-un schimb cultural care susține vizibilitatea filmelor de mediu de origine română și franceză: “Perspective incrucișate mediu, cultură artistică si științifică, PELICAM (Tulcea) și FReDD (Toulouse).

 Afinitatea festivalului Pelicam față de cultura franceză se extinde dincolo de cinematografie. Pentru al 5-lea an consecutiv, Pelicam organizează un atelier de jurnalism radio în parteneriat cu Organizația Internațională a Francofoniei și cu Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în Științe Sociale a Universității București. 10 studenți și masteranzi în jurnalism, precum și tineri jurnaliști din 23 de țări, vorbitori de limba franceză, vor realiza reportaje radiofonice pe tema mediului înconjurător în Delta Dunării. Radio Pelicam va transmite zilnic emisiuni deschise publicului, care vor fi difuzate și online.

 Selecția de filme dedicată cinematografiei de gen documentar din Franța, precum și întâlnirile publicului Pelicam cu cineaști și specialiști de mediu din Franța vor fi prezentate la Pelicam în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

www.sezonulromaniafranta.ro

***

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este organizat de Asociația Les Herbes Folles, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN),  Centrului Național al Cinematografiei (CNC), Institutului Cultural Român, Primăriei Muncipiului Tulcea, Consiliului Județean Tulcea și Fundației pentru Parteneriat.

Foto: Pelicam – pelicam.ro

 

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.