Asociaţia One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale şi semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoaşterii.
Un articol de Ziarul Metropolis|30 iulie 2023
Pe 31 iulie și 1 august, bibliotecarii din București vor participa la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu centrul de resurse și educație media Mediawise Society.
Seria de cursuri a fost deschisă în iulie la Vâlcea, unde au participat bibliotecari din tot județul, informează One World Romania (ORW).
Conform OWR, inițiativa face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar ca material didactic. Totodată, proiectul reprezintă un efort de lungă durată de a îmbogăți activitatea bibliotecilor rurale, județene, municipale sau de cartier, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.
Proiectul se derulează în două etape: în perioada iulie – septembrie au loc atelierele de educație media prin film documentar destinate bibliotecarilor. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica cunoștințele dobândite pentru a organiza proiecții de film și dezbateri pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului (septembrie – noiembrie).
Atelierul are loc la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir și aduce laolaltă bibliotecari din filialele bucureștene, dar se vor alătura și reprezentanți ai unor biblioteci școlare, profesori, sau bibliotecari din județul Ilfov.
Toate atelierele din cadrul proiectului sunt susținute de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society. Pornind de la programa deja elaborată, trainerii au dezvoltat un suport de curs care își propune să le arate bibliotecarilor potențialul filmului documentar ca instrument media de dezbatere pe teme despre drepturile omului.
Participanții vor învăța despre genurile și rolurile filmului documentar, printre temele abordate fiind: documentarul cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ/conotativ, manipularea imaginilor); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică și contemporană; moderarea unui eveniment cu film documentar la bibliotecă.
Documentarele care vor fi analizate de bibliotecari ca studii de caz și ulterior proiectate în etapa a doua a proiectului sunt producții românești: Apropierea, Casa cu păpuși, Lemn, Vulturii din Țaga, plus un calup Sahia Vintage, toate fiind puse la dispoziție prin proiectul partener KineDok.
Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România. A fost critic invitat în cadrul programelor de educaţie media Education à l’image şi CinEd.
Nicoleta Fotiade este expertă în comunicare și formatoare în domeniul educației media și digitale. În ultimii 20 de ani, a coordonat programe de educație media pentru organizații neguvernamentale din România și Europa. A predat educație media studenților de la Pedagogie din Universitatea din București și formează profesori și bibliotecari pentru a include educația media în comunitățile lor. Este (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale de educație media, inclusiv a două manuale pentru liceu. Este președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare și președintă a International Association for Media Education.
Parteneri: Mediawise Society, KineDok România, Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul” Vâlcea, Biblioteca Metropolitană București, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița
Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.
Centrul de resurse și educație media Mediawise Society formează profesori, bibliotecari și profesioniști din domeniul educației și comunicării pentru competențe media transferabile în contextul lor profesional. Copiii și tinerii sunt beneficiarii finali ai programelor noastre de formare și resurse educaționale. Modelul nostru de educație media promovează înțelegerea critică a felului cum interacționăm cu media. Cursanții Mediawise dezvoltă un spectru larg de cunoștințe și abilități de analiză și evaluare critică a conținuturilor și a practicilor online.
KineDok este un program european ce promovează filmul documentar în spații alternative. Lansat în 2015 și construit ca o cooperare între 6 țări (Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia, România), KineDok este organizat în România de Asociația One World Romania. Fiecare dintre țările participante contribuie anual cu cele mai noi documentare, care rulează în sute de locații – galerii, muzee, baruri, grădini, biblioteci, școli – generând astfel o comunitate culturală impresionantă.