Documentare spaniole și discuții despre mediu, la Pelicam 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentare-spaniole-si-discutii-despre-mediu-la-pelicam-2020/

O serie de documentare de mediu din Spania vor putea fi urmărite între 10 şi 19 iulie, în cadrul celei de-a IX-a ediţii Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, care va avea loc online.

Un articol de Liliana Matei|2 iulie 2020

Prezentate în premieră națională, unele proiecții vor fi însoțite de sesiuni Q&A cu realizatorii, în timp ce alți invitați spanioli vor avea intervenții speciale în cadrul dezbaterilor de tradiție ale festivalului – Pelicam Talks.

Filmele vor fi prezentate în proiecție unică, la ora anunțată, pe online.pelicam.ro. Accesul este gratuit. Programul Focus Spania este organizat cu sprijinul Ambasadei Spaniei la București.

Printre filmele din cadrul secțiunii Focus Spania se numără documentarul Overbooking / Turism de masă (2019; foto sus), în care aflăm fața nevăzută a insulei Mallorca, o insulă idilică transformată radical după ani de turism intensiv și Femeia și apa / La mujer y el agua, câștigătorul Premiului Green Film Network în 2015, film care explorează relația dintre femei și apă, observând ciclurile apei și ciclurile vieții și ridicând o întrebare critică pentru viitorul omenirii: cine are dreptul la apă, când aceasta devine insuficientă?

Parte din programul Focus Spania este și Descreștere / Decrecimiento, dedicat publicului tânăr, care prezintă un model alternativ de dezvoltare, ținând cont de limitele planetei și de nevoile reale ale ființelor umane. La finalul proiecției, cei dornici vor putea intra în discuție cu realizatorii filmului.

Pentru cei mici, un program de scurtmetraje curatoriat de Festivalul de Film de Mediu Ecozine din Zaragoza, Spania, va fi proiectat în cadrul Pelicam. O pădure magică, un cântec de leagăn pentru păsări și aventurile unui grup de școlari-activiști sunt câteva din poveștile care îi așteaptă pe cei mici.

Dezbaterile Pelicam, în fiecare sâmbătă a festivalului

Profesioniști din domeniul cinematografiei și al ecologiei se reunesc și în acest an pentru discuțiile Pelicam Talks, care vor fi prezentate într-o formulă online.

Prima dezbatere va avea loc sâmbătă, 11 iulie, de la ora 18:30, cu tema Turismul de masă și alternativele posibile, după proiecția documentarului Overbooking (film care concurează pentru Trofeul Pelicam). Discuția se adresează celor interesați de crearea unor alternative la fenomenul turismului de masă, ale cărui efecte sunt critice asupra mediului înconjurător.

La discuție vor participa: Bettina Borgfeld – regizoarea filmului The Price of Paradise (filmul care va deschide Pelicam 2020), Joe Holles – producătorul documentarului Overbooking, Dr. Christian Baumgartner – profesor în turism sustenabil la Universitatea de Științe Aplicate din Grisons, Elveția, și Laszlo Potozky – președintele Fundației pentru Parteneriat.

O altă dezbatere Pelicam va avea loc sâmbătă, 18 iulie, de la ora 18:30, cu tema Biodiversitatea – între extincție și reîntoarcerea speciilor, la finalul proiecției documentarului The Last Male on Earth (film care concurează pentru Trofeul Pelicam), dedicată celor interesați de problemele habitatelor și ale biodiversității, amenințate de activitatea umană, și de eventuale soluții.

La discuție vor participa: Floor van der Meulen – regizoarea documentarului The Last Male On Earth, Martin Páv – regizorul filmului Wolves At The Borders (film din Competiția Eastern Docs), prof. Rosaleen Duffy – profesoară la Universitatea din Sheffield și directoarea proiectului BIOSEC și Dr. Monica Vasile – cercetătoare la Universitatea din Maastricht.

Dezbaterile Pelicam Talks vor fi moderate de George Iordăchescu, antropolog și cercetător în cadrul proiectului BIOSEC de la Universitatea din Sheffield.

Femeia și apa / La mujer y el agua

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este un proiect organizat de Asociația Les Herbes Folles, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și cu sprijinul Centrul National al Cinematografiei.

Sponsor: Orange

Parteneri instituționali: Ambasada Spaniei la București, Ambasada Elveției în România, Ambasada Olandei, Goethe-Institut Bucuresti, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez, Ambasada Franței, Centrul Ceh

Parteneri media: Radio Guerrilla, HotNews, Libertatea, Agerpres, IQads, Cinemagia, Glamour Romania, Ziarul Metropolis, FuturEast

Parteneri: Saga Film, Cărturești, Seneca EcoLogos, Allio Group, Pink Stripe, Londohome, Londophone, Greenpeace Romania, Green Film Network, Asociația KunSTadt, Ecozine Film Festival

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.