Documentarul „colectiv”, premiul pentru cel mai bun film românesc la Gala Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-colectiv-premiul-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc-la-gala-gopo/

Documentarul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, a fost desemnat, marţi seară, cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2021, care a avut loc la amfiteatrul în aer liber „Mihai Eminescu” din Bucureşti. Alexander Nanau, absent de la eveniment, a primit şi premiul pentru cel mai bun regizor.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 iunie 2021

Documentarul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, a fost desemnat, marţi seară, cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2021, care a avut loc la amfiteatrul în aer liber „Mihai Eminescu” din Bucureşti.

Alexander Nanau, absent de la eveniment, a primit şi premiul pentru cel mai bun regizor.

Toate cele patru premii de interpretare au mers la actori din distribuţia filmului „5 minute”, de Dan Chişu. Diana Cavallioti şi Mihai Călin au fost aleşi cei mai buni actori în roluri principale, iar Emanuel Pârvu şi Elvira Deatcu au primit statuete pentru cele mai bune roluri secundare.

Documentarul „Acasă”, de Radu Ciorniciuc, a primit premiul pentru debut, dar şi trofeul pentru cel mai bun documentar, categorie unde realizatorii „colectiv” nu au dorit înscrierea.

Regizorul şi producătoarea documentarului „Acasă” – Radu Ciorniciuc, respectiv Monica Lăzurean Gorgan

Trofeul pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de Loredana Novak şi Dorian Boguţă, pentru „Urma”, regizat de cel de-al doilea.

Premiul de imagine a ajuns la Oleg Mutu, pentru filmul „Dragoste 2. America” (r. Florin Şerban).

Trofeul pentru montaj a fost obţinut de Alexander Nanau, George Cragg şi Dana Bunescu pentru filmul „colectiv”.

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune a fost ales „În noapte”, de Ana Pasti, cel mai bun scurtmetraj de animaţie, „Moartea şi cavalerul”, de Radu Gaciu, iar cel mai bun scurtmetraj documentar, „Cerbul a trecut prin faţa mea”, de Vlad Petri.

Trofeul pentru tânără speranţă a fost câştigat de Alma Buhagiar, pentru regia filmului de scurtmetraj „Împreună”.

Cel mai bun film european al anului, dintre cele distribuite în cinematografe, a fost ales „În absenţa dumneavoastră”, de Ken Loach.

Actorul Adrian Nicolae a fost amfitrionul celei de-a XV-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, înlocuindu-l pe Alex Bogdan.

Cunoscutul actor Costel Constantin a fost distins cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, care i-a fost înmânat de actorul Lari Georgescu. De asemenea, scenografa şi creatoarea de costume Doina Levintza a fost omagiată cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate. Laudatio i-a fost făcută de actorul Marius Florea Vizante.

Doina Levintza şi Marius Florea Vizante

Două premii speciale pentru întreaga carieră au fost acordate criticului de film Magda Mihăilescu şi sculptorului machetist Enache Hărăbor.

Premiul Publicului, acordat filmului cu cel mai mare succes la box office, a ajuns la lungmetrajul „Miami Bici”, de Jesus del Cerro.

Peste 650 de profesionişti din industria cinematografică au putut vota pentru Premiile Gopo.

06
/04
/23

American Independent Film Festival revine anul acesta la București cu cea de-a VII-a ediție, care va avea proiecții în sălile de cinema din București, între 21 și 24 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie, și proiecții în aer liber, între 23 și 25 iunie, la Roaba de cultură, în Parcul Herăstrău.

31
/03
/23

KineDok – programul internațional ce promovează filmul documentar în spații alternative – revine la Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania. Pe 4 aprilie, de la ora 16:00, la Biblioteca Metropolitană București – Filiala Dimitrie Cantemir (Str. Viitorului nr. 52), prezentăm dezbaterea „Rolul bibliotecilor în activarea comunității locale prin film documentar”.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.