Documentarul „colectiv”, premiul pentru cel mai bun film românesc la Gala Gopo
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-colectiv-premiul-pentru-cel-mai-bun-film-romanesc-la-gala-gopo/

Documentarul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, a fost desemnat, marţi seară, cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2021, care a avut loc la amfiteatrul în aer liber „Mihai Eminescu” din Bucureşti. Alexander Nanau, absent de la eveniment, a primit şi premiul pentru cel mai bun regizor.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 iunie 2021

Documentarul „colectiv”, realizat de Alexander Nanau, a fost desemnat, marţi seară, cel mai bun lungmetraj la Gala Premiilor Gopo 2021, care a avut loc la amfiteatrul în aer liber „Mihai Eminescu” din Bucureşti.

Alexander Nanau, absent de la eveniment, a primit şi premiul pentru cel mai bun regizor.

Toate cele patru premii de interpretare au mers la actori din distribuţia filmului „5 minute”, de Dan Chişu. Diana Cavallioti şi Mihai Călin au fost aleşi cei mai buni actori în roluri principale, iar Emanuel Pârvu şi Elvira Deatcu au primit statuete pentru cele mai bune roluri secundare.

Documentarul „Acasă”, de Radu Ciorniciuc, a primit premiul pentru debut, dar şi trofeul pentru cel mai bun documentar, categorie unde realizatorii „colectiv” nu au dorit înscrierea.

Regizorul şi producătoarea documentarului „Acasă” – Radu Ciorniciuc, respectiv Monica Lăzurean Gorgan

Trofeul pentru cel mai bun scenariu a fost câştigat de Loredana Novak şi Dorian Boguţă, pentru „Urma”, regizat de cel de-al doilea.

Premiul de imagine a ajuns la Oleg Mutu, pentru filmul „Dragoste 2. America” (r. Florin Şerban).

Trofeul pentru montaj a fost obţinut de Alexander Nanau, George Cragg şi Dana Bunescu pentru filmul „colectiv”.

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune a fost ales „În noapte”, de Ana Pasti, cel mai bun scurtmetraj de animaţie, „Moartea şi cavalerul”, de Radu Gaciu, iar cel mai bun scurtmetraj documentar, „Cerbul a trecut prin faţa mea”, de Vlad Petri.

Trofeul pentru tânără speranţă a fost câştigat de Alma Buhagiar, pentru regia filmului de scurtmetraj „Împreună”.

Cel mai bun film european al anului, dintre cele distribuite în cinematografe, a fost ales „În absenţa dumneavoastră”, de Ken Loach.

Actorul Adrian Nicolae a fost amfitrionul celei de-a XV-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, înlocuindu-l pe Alex Bogdan.

Cunoscutul actor Costel Constantin a fost distins cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, care i-a fost înmânat de actorul Lari Georgescu. De asemenea, scenografa şi creatoarea de costume Doina Levintza a fost omagiată cu Premiul Gopo pentru întreaga activitate. Laudatio i-a fost făcută de actorul Marius Florea Vizante.

Doina Levintza şi Marius Florea Vizante

Două premii speciale pentru întreaga carieră au fost acordate criticului de film Magda Mihăilescu şi sculptorului machetist Enache Hărăbor.

Premiul Publicului, acordat filmului cu cel mai mare succes la box office, a ajuns la lungmetrajul „Miami Bici”, de Jesus del Cerro.

Peste 650 de profesionişti din industria cinematografică au putut vota pentru Premiile Gopo.

11
/11
/13

Timp de trei zile, între 14 și 16 noiembrie, la Sala Union („Paul Călinescu”) a Cinematecii Române, vor putea fi vizionate cele mai interesante și expresive scurtmetraje și mediu metraje ale studenților și absolvenților școlilor de film din București (promoțiile 2012, 2013).

11
/11
/13

CRONICĂ DE FILM Inspirat din nuvela cu acelaşi titlu a lui Mircea Eliade şi promovat ca primul horror românesc, „Domnişoara Christina”, în regia lui Alexandru Maftei, este un film de o platitudine regretabilă, care nu doar că nu produce fiorii scontaţi, dar frizează uneori şi ridicolul.

09
/11
/13

Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de film din România (unii critici spun că este chiar cel mai important cineast român), împlineşte, astăzi, 80 de ani! Opozant al sistemului comunist, creator de şcoală de film, părinte al „noului cinema românesc“ (pentru că cei mai mulţi regizori au învăţat să facă film de la el, iar „Reconstituirea“ a fost făcut „înaintea timpului său“), Lucian Pintilie şi-a construit o carieră redutabilă, prin pelicule care au primit de multe ori o ştampilă fermă: „capodopere“.

07
/11
/13

The Bed is Broken, premiat la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop 2012, a fost ales în selecţia oficială a uneia dintre cele mai importante competiții din lume: Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam (IDFA).