Documentarul „În mijlocul meu, vocea” are premiera națională la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-in-mijlocul-meu-vocea-are-premiera-nationala-la-tiff/

„În mijlocul meu, vocea”, lungmetrajul documentar de debut al regizoarei Andra Hera, care semnează şi scenariul, are premiera naţională la Cluj, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de Liliana Matei|28 iulie 2021

Filmul urmărește două personaje în cursul unei terapii vocale neconvenționale, menite să îi ajute în explorarea propriei identități și în descoperirea adevăratei lor voci.

În mijlocul meu, vocea se va putea viziona la TIFF astfel: miercuri, 28 iulie, de la ora 22 :00, la UBB Open Air, Cluj și vineri, 30 iulie, de la ora 10 :00, la Cinema Victoria, Cluj. Biletele sunt disponibile pe Eventbook

În urma unui atelier de explorare personală intitulat “Primitive Voice”, Mihai şi Octavia – doi tineri cu vieți complet diferite, decid să înceapă o inconfortabilă şi dureroasă călătorie către ei înşişi.

De-a lungul acestui proces, folosindu-şi vocea în moduri nemaiîntâlnite de ei până atunci, şi unul şi celalalt se confruntă cu amintiri, emoții şi tipare care i-au ținut ancorați în trecut. Călăuziți de terapeutul Jean-René Toussaint şi de puternica lor dorință de a îşi regăsi libertatea interioară, cei doi ajung să realizeze că, în mod neaşteptat,  întâlnirea cu ei înşişi îi aduce mai aproape de cei pe care îi iubesc.

Cred că mi-am dorit să fac acest film din dorinţa profundă de a înţelege cine sunt. Cred că am vrut să înţeleg de ce mă tem. De ce mi-e atât de teamă de părerea celorlalţi. De nenumărate ori, mai ales în situaţii tensionate, îmi dădeam seama că gâtul meu se strânge şi vocea mi se blochează. Îmi venea să urlu. Simţeam o furie îndreptată în primul rând împotriva mea, împotriva a ceea ce credeam că e o laşitate.  Pentru că nu reuşeam în ruptul capului să spun ceea ce aş fi vrut: fie pentru că nu mai puteam spune efectiv nimic, fie pentru că ceea ce ieşea din gura mea era cu totul altceva decât ceea ce mi-aş fi dorit cu adevărat să spun. – Andra Hera.

După absolvirea școlii de film ESRA (Paris), Andra s-a întors în România, unde a lucrat cu câteva dintre principalele companii de producție din București ca regizor secund, asistentă de regie, director de casting sau producător executiv.

În 2017, a regizat (ca Andra Chiriac) scurtmetrajul Borders/Granițe (coproducție româno-franceză), sprijinit de CNC-ul român, canalul de televiziune Canal+, Primăria Parisului şi de CNC-ul francez. Scurtmetrajul a avut premiera la Gent Film Festival (Belgia), a fost selectat la numeroase festivaluri internaționale, iar în 2019 a fost nominalizat la Premiile Gopo.

Documentarul În mijlocul meu, vocea/The Things We Hide in Silence este debutul ei în lungmetraj.

Făcând trecerea între trecut și prezent într-un mod poetic, între lumile interioare ale protagoniștilor și provocările lor zilnice de a reînvăța cum să se conecteze cu cei apropiați, filmul urmărește acest proces transformator cu sensibilitate și răbdare, intuiție și grație înțeleaptă, până la momentele finale de „înflorire” subtilă, dar dătătoare de puteri.

Încadrându-se în filonul observațional clasic, filmul este profund captivant și realizat cu măiestrie. E un film a cărui profunzime ar putea avea un impact semnificativ asupra generațiilor mai tinere, interesate de auto-reflexie și creștere personală. – Adina Pintilie

În rolurile principale apar Mihai Popa, Octavia Roman, Jean-René Toussaint. Director de imagine este Andrei Oană, editor de imagine Ciprian Cimpoi, Alexandru Dragomir a asigurat mixajul de sunet și Sașa-Liviu Stoianovici sunetul de priză directă. Producător executiv este Ruxandra Slotea, iar producătorii sunt Cătălin Mitulescu și Florentina Onea.

Scenariul și regia: Andra Hera

Un film dezvoltat cu sprijinul  Creative Europe – Media Development Call for Proposals EACEA 20 2016 și produs cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bv McCann Erickson, Optimum Media Direction Plan and Buy

 

 

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.