Documentarul Tom Waits – Tales from a Cracked Jukebox. Avanpremieră DokStation 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/documentarul-tom-waits-tales-from-a-cracked-jukebox-avanpremiera-dokstation-2018/

Joi, 26 iulie, începând cu ora 19.30, la DESCHIS Gastrobar (Splaiul Unirii, 160), are loc avanpremiera celei de-a treia ediţii a DokStation Music Documentary Film Festival. În cadrul evenimentului, va fi proiectat filmul documentar Tom Waits: Tales from a Cracked Jukebox (2017, regia James Maycock), precedat de o selecţie muzicală cu şi despre Tom Waits, alcătuită de Alexandra Ungureanu. Intrarea este  liberă.

Un articol de Petre Ivan|25 iulie 2018

Tom Waits este unul din cei mai originali muzicieni din ultimii 50 de ani. Cunoscut pentru vocea sa gravăși pentru melanjul eclectic de stiluri muzicale, artistul este una din cele mai enigmatice și influente figuri ale muzicii moderne.

Piesele sale au fost reinterpretate de Bruce Springsteen, Rod Stewart sau Norah Jones, printre mulți alții. Însă Waits și-a urmat mereu propria viziune artistică, fără sățină cont de curentele muzicale la modă.

„Eu nu sunt neapărat personajul principal din piesele mele”, declară Tom Waits în documentarul regizat de James Maycock.

Artistul a ținut mereu jurnaliștii la distanțăși nu a dezvăluit prea multe despre viața sa personală. De aceea, regizorul și producătorul James Maycock (care a mai realizat documentare despre Yehudi Menuhin și Yoko Ono) a fost nevoit să recurgă la arhive, dar și la interviuri cu prieteni și colaboratori ai artistului: producătorul Bones Howe, cântăreața Lucinda Williams și muzicianul Jim Sclavunos, printre alții.

De-a lungul longevivei sale cariere, Tom Waits s-a reinventat și a evoluat constant, de la imaginea poetului chefliu, caracteristică primelor sale albume, până la regele compozițiilor abstracte de pe Swordfishtrombones (1983). Piesele sale sunt o cronică a societății americane, prin intermediul unor personaje marginale – visători, pierde-vară, boschetari și bandiți – iar muzica sa este puternic influențată de blues, jazz, Weimar cabaret și film noir.

Cu ajutorul interviurilor, imaginilor și înregistrărilor de arhivă, documentarul Tom Waits: Tales from a Cracked Jukebox oferă o incursiune fascinantă în lumea suprarealistă, sub clar de lună, a muzicii lui Tom Waits, prezentând portretul unui muzician inovator și povestea creațiilor sale unice – un altfel de rapsodie americană.

Din distribuție mai fac parte: Ralph Carney, Marianne Faithfull, Guy Garvey, Terry Gilliam, Ed Harcourt.

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, va avea loc în perioada 13-16 septembrie 2018.

Festivalul va aduce în fața publicului din mai multe cartiere ale Capitalei proiecții, concerte, evenimente și ateliere pentru copii și tineri, atât în clădiri cu istorie și tradiție, cât și în spații neconvenționale.

Evenimentele din cadrul DokStation 2018 vor fi găzduitede Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, Parcul Drumul Taberei, Control Club, Spațiul M60, DESCHIS Gastrobarși Apollo 111.

Foto: DokStation 2018, Tom Waits – Tales from a Cracked Jukebox – www.dokstation.ro

 

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.

02
/06
/23

O oportunitate excelentă pentru actorii de teatru din România, programul 10 pentru FILM își continuă misiunea la TIFF.22. Astfel, alți 10 actori aflați la debut sau care au interpretat până acum roluri secundare în cinema vor veni la festival, unde vor intra într-un program de prezentare și formare, care include workshop-uri, dar și întâlniri esențiale cu profesioniști din industrie.