VIDEO Documente rare, asociate ,,Listei lui Schindler” au fost vândute la licitaţie cu 122.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/documente-rare-asociate-listei-lui-schindler-au-fost-vandute-la-licitatie-cu-122-000-de-dolari/

Documente rare, asociate celebrei liste întocmite de Oskar Schindler, industriaşul german care a salvat mulţi evrei din lagărele de concentrare naziste, au fost vândute cu peste 122.000 de dolari la o licitaţie organizată în statul american New Hampshires.

Un articol de Andrada Văsii|16 august 2013

Documente rare, asociate celebrei liste întocmite de Oskar Schindler, industriaşul german care a salvat mulţi evrei din lagărele de concentrare naziste, au fost vândute cu peste 122.000 de dolari la o licitaţie organizată în statul american New Hampshires.

Printre aceste documente s-a aflat şi o scrisoare de o pagină, semnată de Oskar Schindler şi datată 22 august 1944, trimisă de la fabrica sa de email din Cracovia, unde industriaşul german angajase peste 1.000 de muncitori evrei, salvându-i astfel dintr-un lagăr de concentrare nazist din apropiere.

Scrisoarea a fost scrisă în numele unuia dintre angajaţii lui Schindler, Adam Dziedzic, care ,,obţinuse un permis de descărcare şi de asamblare a unui utilaj necesar în război şi care fusese trimis la Sudetengau”, a precizat casa de licitaţii RR Auction of Amherst din New Hampshire.

O poveste devenită film

Povestea industriaşului Oskar Schindler a fost prezentată în romanul ,,Schindler’s Ark”, publicat în 1982 de autorul australian Thomas Keneally, devenit punctul de plecare al filmului ,,Lista lui Schindler”, regizat de Steven Spielberg în 1993, un lungmetraj care a primit şapte premii Oscar.

Oskar Schindler a aflat în vara anului 1944 că naziştii plănuiau să închidă toate fabricile care nu aveau legătură cu efortul de război al Germaniei. Prin mită şi legături personale, Oskar Schindler a obţinut permisiunea de a produce armament şi şi-a mutat fabrica – şi muncitorii săi – la Brunnlitz, în Sudetenland sau Sudetengau, aflat pe teritoriul actualei Republici Cehe.

Cele nouă sau 10 liste cu numele muncitorilor săi pe care industriaşul german le-a trimis naziştilor pentru aprobare au devenit cunoscute ulterior sub numele colectiv ,,Lista lui Schindler”, notează Mediafax.

Potrivit casei RR Auction of Amherst, un colecţionar anonim a plătit pentru acea scrisoare de o pagină suma de 59.135 de dolari şi încă 63.426 de dolari pentru planurile de construcţie a fabricii de muniţie a lui Schindler de la Cracovia.

Foto credit: Scribd, Dailymail Online

07
/05
/18

Volumele de „Povestiri din Kolîma”, traducere din limba rusă și note de Ana-Maria Brezuleanu și Magda Achim, au fost publicate la Editura Polirom în anul 2015.

07
/05
/18

Fundația Corneliu Coposu, Asociatia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studentilor, dar și alți semnatari au înaintat către Parlament și Guvern o solicitare, în semn de omagiu și recunoaștere a meritelor Doinei Cornea, prin care fostei disidente a regimului comunist să îi fie organizate funeralii naționale și măcar o zi de doliu național. Printre cei care au semnat petiția se numără și marii noștri actori Oana Pellea și Victor Rebengiuc.

04
/05
/18

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea (88 de ani) a murit, în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca. Născută pe 30 mai 1929, la Braşov, a fost publicist, traducător și profesor. În perioada regimului comunist, Doina Cornea a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

29
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Una din cărțile de căpătâi ale tinerilor matematicieni este cea a grecului Euclid (365-290 în. Ch.), considerată piatră de hotar în istoria matematicii, și anume Elementele.

28
/04
/18

Volumul „Putere și sânge. O aventură indiană” de Aurora Liiceanu, apărut de curând la Editura Polirom, va avea lansarea pe vineri, 4 mai, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Cu acest prilej, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu. Vor vorbi, alături de autoare, Sabina Fati și Alina Purcaru, iar întâlnirea va fi moderată de George Onofrei.

27
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O specie literară mult gustată din antichitate până astăzi rămâne biografia. Omul e totdeauna curios să afle mai mult despre viața particulară a unui personaj ilustru; bârfe, taine descoperite de vreun servitor, orice îl poate apropia pe acesta de el, cititorul de rând.

26
/04
/18

 Are invitaţi garantat 100% interesanţi în emisiunile sale. De data aceasta, Cătălin Ştefănescu trece în postura de invitat. Şi nu oriunde, ci în bucătăria lui Mircea Dinescu. La ce teste îl supune poetul pe jurnalistul TVR, vedem în ediţia „Politică şi delicateţuri” de duminică, 29 aprilie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

25
/04
/18

Guzel Iahina vine la București pentru lansarea romanului „Zuleiha deschide ochii“, recent publicat în colecția Raftul Denisei, în traducerea Luanei Schidu. Publicul român se va putea întâlni cu scriitoarea de origine tătară Guzel Iahina în această seară, de la ora 19.00 în cadrul unui eveniment găzduit de Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38).

23
/04
/18

„Acolo unde ești se află lumea întreagă.”— William Shakespeare. Se împlinesc, astăzi, 454 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, ale cărui existenţă și opera au fost marcate de numeroase mistere şi dileme, neelucidate încă pe deplin.