Doi tenori – Roberto Alagna și Piotr Beczala, două discuri, un singur subiect – Franța
https://www.ziarulmetropolis.ro/doi-tenori-roberto-alagna-si-piotr-beczala-doua-discuri-un-singur-subiect-franta/

Doi dintre cei mai mari tenori ai momentului, francezul Roberto Alagna şi polonezul Piotr Beczala şi două albume cu un repertoriu care pune în lumină în special opera franceză, apărute la interval de doar o săptămână: este un moment de sărbătoare pentru cei care iubesc teatrul liric.

Un articol de       Cristina Comandaşu|9 martie 2015

Și un motiv în plus pentru noi de a afla mai multe despre acești tenori, unul mai aproape de România: este vorba, bineînțeles, de Roberto Alagna, ce-l care i-a fost soț Angelei Gheorghiu până în 2013 și care a învățat și limba română (eu l-am ascultat interpretând foarte frumos și un colind românesc).

Roberto Alagna

Cred de altfel că i-a fost simplu să învețe limba română, atât de apropiată de italiana lui maternă: Roberto Alagna s-a născut în Franța din părinți sicilieni și a obținut cetățenia franceză abia când avea 18 ani. Drumul profesional parcurs de Roberto Alagna este unul hollywoodian: de la adolescentul care cânta în baruri pentru bacșișuri, până la statura actuală de cel mai important tenor al Franței.

Da, Roberto Alagna este nu doar cel mai important tenor al Franței, ci și unul dintre cei mai mari ai lumii. Împlinește anul acesta, în iunie, 52 ani, dar pare mai tânăr ca niciodată. În această stagiune debutează în nu mai puțin de 4 roluri noi și apare pe cele mai mari scene ale lumii. În mod cert, viața lui este opera și se desfășoară ca o operă: de aceea a și găsit potrivit să-și numească cel mai nou disc “Ma vie est un opera” (apărut în Franța în noiembrie 2014) care în versiunea internațională poartă numele “My life is an opera”, album lansat în 10 februarie 2015.

La începutul toamnei 2014, Roberto Alagna a înregistrat la Londra, alături de prietenul său, dirijorul Yvan Cassar, acest disc ce cuprinde arii emblematice pentru repertoriul și omul Roberto Alagna. Multe dintre ele, evident, sunt arii franceze sau cântate în limba franceză (inclusiv o surprinzătoare versiune în franceză a ariei lui Lenski din opera “Evgheni Oneghin”). Și ca tabloul vieții lui Alagna să fie complet, pe disc apare și actuala parteneră de viață a tenorului, soprana poloneză Aleksandra Kurzak, dar și o arie dintr-o operă creată de unul dintre frații săi, David Alagna.

“My life is an opera” înseamnă și arii celebre, dar și lucrări foarte puțin cunoscute, toate interpretate cu măiestria unui mare tenor pentru care viața este, cu adevărat, opera. Este un album pe care-l puteţi asculta aici. (http://www.romania-muzical.ro/info/voteaza2015/disc.htm?a=1318141&c=3071&g=11)

Piotr Beczala

Un tenor născut într-un mic orăşel din sudul Poloniei, devenit una dintre cele mai importante voci ale teatrului liric contemporan; un tenor care în 16 februarie 2015 şi-a lansat primul său disc de recital cu arii de operă la Deutsche Grammophon, intitulat, surprinzător poate, The French Collection.

De ce surprinzător? Pentru că a cânta arii în limba franceză este o întreprindere grea pentru oricine nu este vorbitor nativ de limba franceză, deci o întreprindere uşor de criticat. Însă Piotr Beczala nu a avut nicio temere – pronunţia sa este ireproşabilă, la fel frazarea şi în general, modul cum ştie să interpreteze această muzică sofisticată.

The French Collection înseamnă o colecţie de 12 arii înregistrate de Piotr Beczala alături de Orchestra Operei Naţionale din Lyon, dirijată de Alain Altinoglu; una dintre ele o are ca protagonistă şi pe soprana germană Diana Damrau. Colaborarea artistică dintre cei doi este deja binecunoscută celor care urmăresc noutăţile din teatrul liric: eu i-am văzut împreună la premiera operei La Traviata care a deschis stagiunea 2013-2014 la Teatrul Scala din Milano. Premiera nu a fost primită bine de (prea) cârcotaşul public de la Scala atunci, aşa că Beczala a declarat că nu va mai reveni vreodată acolo, ceea ce cred că este o pierdere în primul rând pentru teatru, voci de calitatea lui Beczala fiind totuşi destul de rare.

Cred că cele mai multe dintre ariile care se regăsesc pe discul The French Collection sunt practic necunoscute publicului larg, cu excepţia ariei lui Don Jose, aria florii, din opera Carmen de Georges Bizet. Aşa că audiţia acestui disc nu este prilej doar de a asculta una dintre cele mai frumoase voci de tenor liric ale momentului, ci şi de descoperire a unui repertoriu nou, poate pe nedrept neglijat de alţi cântăreţi. Puteţi asculta acest album aici.

Albumele prezentate sunt disponibile şi în România, în magazinele de specialitate şi pe site-urile www.emag.ro şi www.getmusic.ro. Au fost difuzate şi la Radio România Muzical şi sunt incluse în cadrul campaniei „Votează discul de muzică Doi tenori clasică al anului 2015”.

Recital de Ziua Radio România Muzical la Muzeul Cotroceni

Radio România Muzical și Muzeul Național Cotroceni organizează în 24 martie un recital cu conotații speciale: pentru că într-o zi de 24 martie, în urmă cu 18 ani, începea să emită postul de radio care rămâne și astăzi unicul dedicat muzicii clasice și de jazz din România.

Recitalul va fi susținut de o tânără pianistă doar cu câțiva ani mai mare decât Radio România Muzical: Sînziana Mircea, studentă în ultimul an la Hochschule fur Musik und Tanz din Koln, desemnată în 2014 studenta anului la categoria arte din cadrul Galei Ligii Studenților Români în străinătate.

Recitalul din 24 martie cuprinde un program romantic ambițios și strălucitor: Barcarola op.60, 4 mazurci op.33 și Balada nr.1 de Frederic Chopin, alături de Ave Maria de Franz Schubert în aranjamentul lui Franz Liszt și suita “Tablouri dintr-o expoziție” de Modest Musorgski.

Foto:  Doi tenori ,Roberto Alagna  și Piotr Beczala – wikipedia

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.