Doi tineri artiști aduc arta urbană în București Mall
https://www.ziarulmetropolis.ro/doi-tineri-artisti-aduc-arta-urbana-in-bucuresti-mall/

Arta urbană transformă spaţiul din Bucureşti Mall: doi tineri artişti vor aduce spiritul street-art-ului în fashion mall-ul bucureştenilor. Timp de o săptămână, vizitatorii pot urmări cum prinde contur o pictură de mari dimensiuni pe unul dintre pereţii de interior ai primului centrul comercial modern din România. 

Un articol de Liliana Matei|1 august 2015

Combinând spray-uri de grafitti și vopseluri, artiștii Radu Pandele și Lucian Hrisav, de la Universitatea Națională de Arte din București (UNArte), vor crea o lucrare de artă contemporană complexă, pe o suprafață de 50 de m2, în interiorul mall-ului, la etajul al doilea. Conceptul întregii lucrări pornește de la cuvintele cheie fashion și urban și va reflecta viața urbană eclectică, agitată, fascinantă.

Pictura murală va prinde formă în fiecare noapte, timp de o săptămână, și va putea fi admirată până la finalul lunii septembrie. Cei doi artiști care au acceptat provocarea București Mall s-au implicat în numeroase proiecte de artă urbană, au avut expoziții și intervenții de artă în spațiul public, au susținut sesiuni de live painting.

Radu Pandele este pictor, sculptor, street artist, skater și fotograf. Este licențiat în pictură la UNArte, a avut 5 expoziţii personale şi numeroase expoziţii de grup în țară și în străinătate. Este recunoscut pentru creaţiile sale puternice şi provocatoare.

Lucian Hrisav a studiat la Colegiul Naţional de Arte din Constanța, secţia Murală. În prezent, este student al Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Departamentul de Artă Murală. A fost implicat în diverse proiecte de artă urbană şi expoziţii de grup.
Evenimentul face parte din proiectul „București Mall susține arta”, prin care primul centru comercial modern din România își propune să sprijine activ artele. Recent, la București Mall s-a încheiat expoziția „George Enescu și Casa Regală a României”, urmând ca în această toamnă să fie lansate noi evenimente culturale.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.

09
/08
/22

La împlinirea a 150 de ani de la nașterea primului academician provenit din rândul artiștilor plastici, Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci și Asociatia Pro Valores, organizează prima ediție a Concursului Internațional de arte plastice „Gheorghe Petrașcu”.

21
/07
/22

Deși am trecut prin doi ani de pandemie, iar anul 2022 a început cu un război, oamenii de bine continuă să se mobilizeze pentru a-i susține pe cei în nevoie. În primele șase luni ale acestui an, pe platforma Galantom s-au făcut 10.707 donații, în valoare totală de 1.620.231 lei. Donațiile au fost strânse în cadrul a 1.241 de campanii individuale inițiate de oameni de bine, galantomi, care și-au mobilizat apropiații pentru cauzele în care cred cu tărie.