Doi tineri artişti în recital: violoncelistul Octavian Lup şi pianistul Andrei Licareţ
https://www.ziarulmetropolis.ro/doi-tineri-artisti-in-recital-violoncelistul-octavian-lup-si-pianistul-andrei-licaret/

Violoncelistul Octavian Lup şi pianistul Andrei Licareţ apar împreună pe scena Sălii mici a Ateneului Român pe 17 martie, de la ora 19.00, într-un program ambiţios menit a le pune în valoare calităţile de interpreţi de muzică de cameră.

Un articol de Liliana Matei|14 martie 2015

Cu recitaluri și concerte în România și în țări precum Ungaria, Spania, Maroc, Israel, Elveția, Austria, Franța, Olanda, violoncelistul OCTAVIAN LUP este unul dintre tinerii muzicieni români cu mari şanse de reuşită pe plan internaţional. În anul 2012, Octavian a intrat în latura improvizației în muzică, fiind reprezentantul Universității Naționale de Muzica din București la Haga, unde a avut loc un stagiu intensiv de 2 săptămâni, în compania celor mai sonore nume din domeniul improvizației

În 2012 este selectat să partcipe ca membru activ la Kronberg Academy cello masterclass, iar în 2014 se clasează între primii șase violonceliști ai concursului George Enescu ajungând până în semifinală.

Octavian Lup este câștigătorul selecției naționale „Eurovision Young Musicians”, în finala de la Lucerna, Elveția şi a fost distins cu Premiul II la concursul internațional „David Popper” Ungaria. În anul 2010 devine absolvent al Universității Naționale de Muzică din București la clasa maestrului Marin Cazacu și își continuă studiile la Conservatorul Național Superior din Paris, unde îi are ca mentori pe celebri violonceliști Roland Pidoux și Xavier Phillips. În prezent este doctorand în anul III la Universitate Națională de Muzică București.

Considerat drept un artist care „se aventurează până în miezul muzicii” (România Literară) şi a cărui „bogată maturitate artistică şi profunzime depăşesc limitele unei simple capacităţi“ (L’Unione Sarda), pianistul ANDREI LICAREŢ este deja un nume afirmat. A susţinut concerte şi recitaluri în oraşe importante din Europa şi din Statele Unite.

A obţinut Premiul I la concursurile Jeunesses Musicales şi Bucureşti Yamaha şi a fost distins cu Premiul Lory Wallfisch. De asemenea, a primit Premiul II la Concursul Tel-Hai şi Concursul Concertelor Shreveport. Recent, Andrei Licareţ a obţinut diploma de Graduate Performance Diploma şi Artist Diploma la Conservatorul Peabody, unde a studiat cu ilustrul Leon Fleisher, muzician care promovează în rândul discipolilor săi moştenirea pianistică preluată de la Beethoven.

Stagiunea de marţi seara

Marti, 17 Martie, 19:00 – 21:00
Ateneul Român, Sala mică

OCTAVIAN LUP – violoncel
ANDREI LICAREŢ – pian

Ludwig van Bethoven
Șapte variațiuni pe o temă de Mozart, WoO46
Franz Schubert
Sonata „Arpeggione”
Frederic Chopin
Andante spianato şi Marea poloneză, op. 22
Robert Schumann
Piese fantezie, op. 73

INFO

Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete a Ateneului Român
Program:Marti – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari: www.fge.org.ro

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu