Doi tineri muzicieni din Râșnov și Brașov au participat la un schimb cultural inedit în Norvegia
https://www.ziarulmetropolis.ro/doi-tineri-muzicieni-din-rasnov-si-brasov-au-participat-la-un-schimb-cultural-inedit-in-norvegia/

Trupa Carabi, Cristian Medrea (Braşov) şi Tudor Moldoveanu (Râşnov), a fost selectată de Asociaţia Mioritics în colaborare cu Elaborate – HC Brimi (Norvegia) să fie parte din proiectul „Echoes – Bridging Cultures through Contemporary Art Exchange”.

Un articol de Petre Ivan|2 decembrie 2024

Acest proiect a debutat cu o călătorie impresionantă în Norvegia, marcând începutul unui schimb artistic și cultural inedit între România și Norvegia.

Cum ar fi să descoperi magia creativă a muzicii și artei vizuale îmbinate într-un produs unic, născut din colaborarea dintre artiști din două culturi diferite? Proiectul „Echoes” aduce împreună șase artiști talentați și patru profesioniști din domeniul cultural într-o aventură creativă care transcende granițele naționale. Pe parcursul a patru luni, aceștia vor crea un produs de artă contemporană ce reflectă diversitatea și valorile comune ale culturilor română și norvegiană. Proiectul include evenimente captivante cu acces liber pentru public, promovarea artiștilor și explorarea tradițiilor prin expresii artistice moderne.


Prima Experiență în Norvegia: Între Tradiție și Inovație
Pe 16 noiembrie, călătoria a început în Trondheim, unde membrii trupei Carabi au fost primiți de Heidi Carine Brimi, fondatoarea Elaborate, o figură de referință în domeniul cultural norvegian. Turul ghidat prin oraș și vizitarea unor locuri emblematice, precum Muzeul Național de Muzică Populară Rockheim și Muzeul de Muzică Ringve, au oferit o perspectivă profundă asupra istoriei muzicale a Norvegiei și impactului acesteia asupra identității culturale.

Cei 2 muzicieni a continuat experiența culturală în Åsen, la ferma artistei Ingrid Auné Falch, unde tradiția și modernitatea s-au îmbinat perfect. Colaborarea a fost instantanee, iar influențele românești și norvegiene au dat naștere unui melanj unic, prezentat în cadrul unui concert la Vatn Bistro. Instrumentele tradiționale norvegiene, alături de sunetele românești, au creat o atmosferă deosebită, în care publicul a simțit cu adevărat puterea unificatoare a muzicii.


Fiecare moment al acestei experiențe a subliniat forța muzicii ca limbaj universal, capabil să unească oameni din medii și culturi diferite. Explorarea culturală, colaborarea creativă și deschiderea sinceră a artiștilor implicați au demonstrat că arta contemporană poate deveni o punte între tradiții și perspective moderne.

19
/09
/24

Clădind pe baza unei experiențe îndelungate în proiecte artistice interdisciplinare, Asociația Developing Art anunță startul proiectului coregrafic AtTention. Complicities of Moving Bodies, prin intermediul căruia studiază intersecția dintre atenție (aspectul selectiv al gândirii, transpus în mișcarea corpului) și artele performative (dans, teatru, film), aplecându-se și asupra artelor vizuale.

18
/09
/24

Centrul Național al Dansului București și Rezidența9 organizează în perioada 27 septembrie - 19 octombrie o expoziție amplă dedicată coregrafei și dansatoarei Miriam Răducanu și a impactului pe care l-a avut asupra mai multor generații de artiști.

12
/07
/24

Asociația Developing Art încheie seria de rezidențe artistice din cadrul proiectului de cercetare artistică All Sorts of Care cu All Sorts of… Care for Nature, rezidență concentrată asupra relației dintre omenesc și natural, eveniment care se va desfășura între 24 iunie și 6 iulie în localitatea Socolari din Rezervația Naturală Cheile Nerei-Beușnița, în județul Caraș-Severin.

20
/06
/24

În data care marchează 66 de ani de la debutul primei ediții a Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, celebrul violoncelist lituanian David Geringas, președintele juriului secțiunii de violoncel, va susține miercuri, 4 septembrie 2024, ora 19:00, un recital de excepție pe scena Ateneului Român, fiind acompaniat la pian de către Mikhail Mordvinov.