DokStation, singurul festival de filme documentare muzicale din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/dokstation-singurul-festival-de-filme-documentare-muzicale-din-bucuresti/

Fie că este vorba despre o trupă, un muzician, fie despre un curent muzical sau un experiment, filmele documentare despre muzică şi oamenii care o compun îi invită pe spectatori la o experienţă culturală şi umană specială. Prima ediţie DokStation, singurul festival de filme documentare muzicale din Bucureşti, va avea loc între 23 şi 25 septembrie.

Un articol de Petre Ivan|8 august 2016

DokStation se adreseaza atât publicului pasionat de film si muzica, cât si comunitatilor cartierelor bucurestene.

In cele trei zile, DokStation va avea un program alcatuit din filme documentare recente, in premiera in România, care descopera povesti despre muzica – povesti din studio, de pe scena si din culise, povesti despre muzici, vorbe si viziuni, povesti ale unor muzicieni cu esecurile si succesele lor.

Proiectiile vor avea loc in câteva cartiere din Bucuresti, in cele doua spatii ale Centrului de Creatie, Arta si Traditie al Municipiului Bucuresti, CreART – Gradina cu filme si Teatrelli (sectorul 1), la Teatrul de Vara “Mihai Eminescu” – Parc Lia Manoliu (sectorul 2), la Expirat Halele Carol (sectorul 5) si in Amfiteatrul Parcul Drumul Taberei (sector 6).

Primele patru titluri din programul DokStation sunt

Gary Numan: Android in LaLa Land (2016), regia Steve Read,

Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words (2016), regia Thorsten Schütte

Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words (2016), regia Thorsten Schütte

Rob Alexander, un documentar ce-l omagiaza pe naşul muzicii electronice pop,

Eat That Question: Frank Zappa in His Own Words (2016), regia Thorsten Schütte, un omagiu energic si taios editat adus muzicianului Frank Zappa,

Imagine Waking up Tomorrow and all Music has Disappeared (2015), regia Stefan Schwietert, in care fostul solist al formatiei The KLF realizeaza un experiment muzical, incercand sa-si imagineze cum ar fi o lume in care muzica dispare,

si Imagini din vis (2016), regia Sorin Luca, despre talentatul muzician Rodion Rosca, pionier al muzicii electronice din România.

In perioada urmatoare vor fi anuntate si celelalte titluri din program si, totodata, detalii despre concerte, DJ set, sesiuni Q&A cu invitati straini ce vor acompania vizionarile filmelor documentare.

DokStation este un proiect cultural finantat in cadrul Programului cultural Bucuresti – Orasul in-vizibil.

Foto: DokStation – dokstation.ro

25
/07
/21

CRONICĂ DE FILM „Censor” (2021), proiectat în secţiunea Lună Plină de la TIFF, este un horror britanic de debut al unei regizoare din Ţara Galilor, Prano Bailey-Bond. Şi are prospeţimea unui prim film care anunţă o autoare demnă de umărit.

23
/07
/21

Vineri, pe 23 iulie, de la ora 21:30, filmul care deschide cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania la Cluj-Napoca se va vedea și pe marele ecran din capitală. Bucureștiul se află pe lista celor 20 de localități din țară în care TIFF va proiecta simultan comedia spaniolă multi-premiată Dineu cu vecinii de sus (r. Cesc Gay, 2020). Filmul va rula în aer liber, la Roaba de Cultură din Parcul Herăstrău.

22
/07
/21

LAND, lungmetrajul de debut în regie al cunoscutei actrițe Robin Wright, care a fost prezentat în premieră internațională la Sundance Film Festival 2021, va deschide cea de-a 18-a ediție a ANONIMUL IIFF. QUO VADIS, AIDA?, o producție cu participare românească, regizată de Jasmila Zbanic (Bosnia – Herțegovina) și nominalizată la Oscar la categoria Cel mai bun film străin, va rula în afara competiției. Festivalul are loc între 9-15 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

22
/07
/21

PREVIEW După o ediţie 2020 doar cu proiecţii în aer liber şi cu un număr mult mai mic de filme decât de obicei, TIFF revine în acest an (23 iulie - 1 august) aproape la turaţie maximă: peste 160 de titluri, numeroşi invitaţi, cine-concerte şi alte evenimente. Ziarul Metropolis vă propune câteva recomandări de filme, pentru o mai uşoară orientare prin program.

19
/07
/21

Autor de marcă al cinematografiei maghiare, regizorul István Szabó vine în România ca invitat special la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 august – 1 iulie, Cluj-Napoca). Lui i se vor alătura zeci de invitați români și străini în cele zece zile de festival. Printre aceștia se numără celebrul scenarist Guillermo Arriaga, Christian Jeune, directorul Departamentului de Film al Festivalului de la Cannes, producătorul israelian Katriel Schory, regizorii Szabolcs Hajdu, Susanna Nicchiarelli, Agustí Villaronga sau Uberto Pasolini.

19
/07
/21

„Titane”, filmul Juliei Ducournau, a doua femeie din istoria festivalului care câștigă Palme d’Or, „A Hero” (r. Asghar Farhadi), câștigător al Grand Prix, și „The Worst Person In The World” (r. Joaquim Trier), care și-a atribuit premiul pentru Cea mai bună actriță (Renate Reinsve), vor fi distribuite în România de Independența Film, alături de alte titluri din selecția festivalului, precum „Paris, 13th District” de Jacques Audiard, „Tre Piani” de Nanni Moretti, „Where is Anne Frank” de Ari Folman și „Cow” de Andrea Arnold.

15
/07
/21

Până pe 18 iulie, al X-lea sezon al cinematografului călător Caravana Metropolis aduce în fața publicului unele dintre cele mai bune filme noi de autor, apreciate la marile festivaluri internaționale și în cinematografele din întreaga lume.

15
/07
/21

Prima săptămână a lunii august stă, la TNT, sub semnul acțiunii. Actorii Mel Gibson și Danny Glover sunt protagoniștii celor patru lungmetraje din seria „Armă mortală/ Lethal Weapon”, care vor fi difuzate în perioada 2 - 8 august, în fiecare seară.