„Don Carlos” și Concert Aniversar „Nelly Miricioiu” la Opera Națională București
https://www.ziarulmetropolis.ro/don-carlos-si-concert-aniversar-nelly-miricioiu-la-opera-nationala-bucuresti/

Pentru săptămâna viitoare Opera Naţională Bucureşti a pregătit două evenimente deosebite: spectacolul de operă „Don Carlo” de G. Verdi şi Concertul Aniversar „Nelly Miricioiu 70”.

Un articol de Liliana Matei|28 martie 2022

Miercuri, 30 martie, ora 18:30, publicul este așteptat la spectacolul de operă „Don Carlo” de Verdi, în regia lui Mario De Carlo, spectacol care se menține permanent în repertoriul nostru cu foarte mare succes, datorat interpretărilor de referință atât ale artiștilor noștri cât și a invitațiilor numeroși.

La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare. În rolul nobil și interesant al lui Rodrigo, marchese di Posa, publicul va avea prilejul să admire interpretarea baritonului român Șerban Vasile în calitate de invitat, artist cu deosebite calități care s-a afirmat într-o prestigioasă carieră internațională în importante teatre europene. Alături de artistul invitat, din distribuție vor face parte, în respectivele roluri, Liviu Indricău (Don Carlo, debut), Bianca Mărgean (Elisabetta de Valois), Ion Dimieru (FilippoII), Mihaela Ișpan (Principessa Eboli, debut), Marius Boloș (Grande Inquisitore), Iustinian Zetea (Il Frate), Cristina Eremia (Tebaldo), Andrei Lazăr (Conte di Lerma), Mihaela Stanciu (Una voce dal cielo).

Joi, 31 martie, la ora 18:30, va avea loc Concertul Aniversar „Nelly Miricioiu 70”. Publicul spectator va avea din nou ocazia să o admire pe celebra soprană de renume mondial, Nelly Miricioiu, chiar în seara zilei sale de naștere jubiliare și pe care Opera Națională din București a dorit să o sărbătorească împreună cu publicul român.

Alături de marea artistă vor fi prezenți în interpretări de referință din repertoriul universal, tenorul de prestigiu internațional Gregory Kunde și valoroșii soliști ai teatrului nostru, soprana Marta Sandu Ofrim și tenorul Daniel Magdal. La pupitrul dirijoral, tot în calitate de invitat, se va afla marele dirijor Giuliano Carella, iar maeștrii de cor Daniel Jinga și Adrian Ionescu au pregătit participarea ansamblului coral din cadrul programului.

Conceptul regizoral poartă semnătura lui Rareș Zaharia, iar prezentatorul serii va fi Andrei Lazăr. Vor participa Orchestra și a Corul Operei Naționale București. Concertul se va desfășura Sub Auspiciile Familiei Regale a României.

Nelly Miricioiu este una dintre marile soprane române afirmată într-o prestigioasă carieră internațională și remarcată prin extraordinara versatilitate cu care a interpretat un vast repertoriu de la Belcanto la Verism, abordând compozitori italieni, germani, ruși și francezi. După debutul fulminant de la Covent Garden, în rolul Nedda din „Pagliacci”, în 1982, şi după apariția de la Scala, în rolul Luciei din „Lucia di Lammermoor”, Nelly Miricioiu a cântat în toate marile opere ale lumii, lucrând cu cei mai faimoşi dirijori şi regizori. S-a impus prin creații interpretative de neuitat, în „Tosca” (rolul titular) de Puccini, alături de marii tenori José Carreras, José Cura și Neil Schicoff, dar și în „La Bohème” (Mimì), împreună cu Placido Domingo. În rolul titular din „La Traviata” de Verdi, interpretat încă de la începutul carierei și cu care a apărut pentru prima dată la Opera din București la 27 mai 1980 avându-i parteneri pe Octavian Naghiu și Nicolae Herlea, s-a bucurat de răsunătoare succese împărțite cu marii tenori Franco Bonisolli și Roberto Alagna. Cariera sa a avut parte de un bogat program concertistic, dar și de o prodigioasă activitate de mentorat în cadrul Programului „Jette Parker” pentru tineri artişti al Royal Opera House.

Bilete: http://tickets.operanb.ro/, Casa de Bilete a Operei Naționale București.

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.

05
/05
/22

Peste 100 de tineri muzicieni din 32 de țări s-au înscris la a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu la cele patru secțiuni dedicate: violoncel, vioară, pian și compoziție. Concurenții declarați eligibili prin respectarea condițiilor impuse de regulament vor participa la etapa online. Pentru prima oară în istoria Concursului, concurenții înscriși la vioară, violoncel și pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct în Semifinală.

03
/05
/22

Pe 12 și 13 mai, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului „În lumina evocării-George Enescu” de Ulpiu Vlad, „Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46” de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și „Variaţiunile Enigma, op. 36” de Edward Elgar.