Don Giovanni in premiera la Opera Nationala Bucuresti
https://www.ziarulmetropolis.ro/don-giovanni-in-premiera-la-opera-nationala-bucuresti/

În luna dedicată iubirii, Don Juan, unul dintre cele mai carismatice personaje din toate timpurile, mereu asociat aventurilor amoroase, revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti. La aproape un deceniu de la ultima premieră a operei Don Giovanni la Bucureşti, o nouă producţie a lucrării situate pe locul 10 în topul celor mai cântate opere din […]

Un articol de Andrada Văsii|13 februarie 2013

În luna dedicată iubirii, Don Juan, unul dintre cele mai carismatice personaje din toate timpurile, mereu asociat aventurilor amoroase, revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti. La aproape un deceniu de la ultima premieră a operei Don Giovanni la Bucureşti, o nouă producţie a lucrării situate pe locul 10 în topul celor mai cântate opere din lume (conform www.operabase.com) va avea premiera duminică, 17 februarie, de la ora 18.30, într-o viziune regizorală aparţinând Andei Tabacaru Hogea.

 

Astfel, sub bagheta dirijorului Vlad Conta, artiştii Operei Naţionale Bucureşti (ONB) vor interpreta o operă la fel de atrăgatoare ca şi personajul său principal: „Opera lui Mozart rămâne inegalabilă, proaspătă la fiecare montare, de parcă neobositul Don Juan însuşi ar fi inoculat-o cu energia sa. O operă despre seducţie, despre relaţia dintre etic şi estetic, despre forţa dorinţei şi a frumuseţii”, este de părere Vlad Conta.

 

 Vlad Conta, dirijor al ONB din anul 2001, are, în afara succesului naţional, o carieră internaţională impresionantă: director muzical la Regina Symphony Orchestra (Canada), prim-dirijor invitat la Teatro Regio di Torino (Italia),  şef de orchestră la Teatrul Municipal din Biel-Bienne (Elveţia), maestru corepetitor la Opera din Monte Carlo şi la Grand Théâtre din Geneva etc.

 

Noua producţie ONB este pusă în scenă de către regizoarea Anda Tabacaru Hogea, care, de-a lungul carierei, a colaborat cu diferite teatre lirice din ţară şi a montat mai multe spectacole de operă, dintre care amintim La Traviata şi Simon Boccanegra de Giuseppe Verdi, L’Elisir d’amore şi Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti, Cosi fan tutte de W. A. Mozart, Mefistofele de Arrigo Boito, Gianni Schicchi de Giacomo Puccini, Oedipe de George Enescu etc. În Japonia, la Hiroshima, a montat Carmen de Georges Bizet, respectiv La Bohème şi Tosca de Giacomo Puccini, susţinând, timp de opt ani, cursuri de măiestrie artistică.

 

 

Conform documentelor din arhiva Operei Naţionale Bucureşti, premiera românească a operei Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart a avut loc în anul 1834, cu o trupă germană condusă de Theodor Müller. O altă producţie, cu o trupă mixtă, română-italiană a fost prezentată în stagiunile 1886-1887 şi 1899-1900. După instituţionalizarea ONB, opera Don Giovanni a fost prezentată în 1936 la Bucureşti, sub bagheta dirijorului Ionel Perlea. În 1967, prinde viaţă pe scenă o nouă producţie a operei Don Giovanni. De data aceasta, creatorii sunt: dirijorul Mircea Popa (ulterior producţia a fost preluată de dirijorul Paul Popescu), regizorul Hero Lupescu, maestrul de cor Stelian Olariu, scenografii Roland Laub pentru decoruri şi Ofelia Tutoveanu pentru costume şi coregraful Vasile Marcu. În stagiunea 1994 – 1995, un nou Don Giovanni soseşte pe scena Operei Naţionale Bucureşti, la data de 7 mai 1995. Dirijorul Lucian Anca, regizorul Alexandru Darie, scenografa Maria Miu şi maestrul de cor Stelian Olariu propun publicului o nouă montare cu cele mai bune voci ale teatrului.

 

Duminică, 17 februarie, ora 18.30 – Sala Mare 

PREMIERĂ

Don Giovanni

operă în două acte de Wolfgang Amadeus Mozart (ediţia Viena, 1788)

libretul de Lorenzo da Ponte, după mitul lui Don Juan,

inspirat de principalele surse muzicale, literare şi populare ale timpului

 

Dirijor: Vlad Conta

Regie: Anda Tabacaru Hogea

Scenografie: Anca Albani

Coregrafie: Mălina Andrei
Maestru de cor: Stelian Olariu

Asistent regie: Cătălin Voineag

Asistent coregrafie: Rodica Fiastru

Lighting design, video: Gabriel Kosuth

Distribuţia:

Don Giovanni: Daniel Pop

Comandorul: Horia Sandu

Donna Anna: Iulia Isaev

Don Ottavio: Augustin Hotea

Donna Elvira: Crina Zancu

Leporello: Cătălin Ţoropoc

Masetto: Iustinian Zetea

Zerlina: Maria Jinga

Solişti balet:

Alter ego – Mugur Valsami, Trei femei – Megumi Koshi, Miki Iwafuchi, Shino Ota

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

A fost o vreme când ideea de a te cultiva, de a înţelege arta în accepţia ei cea mai diversă, apoi de a colecţiona opere de valoare şi a le expune îi cuprinsese şi pe români. Între aceştia, Anastisie Simu, de obârşie balcanică, cu proprietăţi bine gospodărite în judeţele Teleorman şi Brăila, decide, în 1910, să întemeieze un muzeu.

07
/12
/16

„La UNTEATRU, luna decembrie e o lună ca oricare altă. Tot cu cadouri, tot cu mult teatru, cu multă muzică, tot cu bucurie și amintiri minunate. Sperăm că ultima lună din an să fie plină de daruri din care să facem și noi parte. Fă-ți cadou o experiență!” - iată provocarea lansată de Andreea și Andrei Grosu, regizori și fondatori UNTEATRU.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

07
/12
/16

Anul 2099, toamna târziu, la o şcoală din Bucureşti (în continuare capitala României, cele mai apropiate capitale ale unor state vecine sunt Viena şi Moscova) mai mulţi adolescenți discută, la ora de istorie, despre eroii neamului din ultimele două secole.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

06
/12
/16

Asociația de părinți PRO MUSICA „Tudor Ciortea”, în colaborare cu Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, organizează vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala PATRIA din Brașov, concertul caritabil intitulat „Muzică de poveste”.

06
/12
/16

Un șir de premiere cu piese de notorietate, puse în scenă de regizori și scenografi de prima mână, cu o trupă de prestigiu, mult întinerită în ultima vreme, la care se adaugă o mulţime de manifestări culturale ”parateatrale”, fac din finalul acestui an la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti o perioadă efervescentă.

06
/12
/16

Trei lucrări semnate de Cristian Lolea, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn vor fi interpretate de Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert care îmbină clasicismul vienez cu creația contemporană. Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, miercuri, 7 decembrie 2016, de la ora 19.00, la Sala Radio. Solistă este violonista Cristina Anghelescu.

06
/12
/16

Vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o întîlnire cu John Simenon, fiul celebrului și îndrăgitului creator al lui Maigret, Georges Simenon.