Donald Trump, „asasinat” într-un spectacol shakesperian
https://www.ziarulmetropolis.ro/donald-trump-asasinat-intr-un-spectacol-shakesperian/

Asasinarea lui Donald Trump sugerată într-o nouă versiune newyorkeză a spectacolului de teatru „Julius Caesar”, inspirat din celebra tragedie omonimă scrisă de William Shakespeare, a generat un val de polemici în Statele Unite. Scena asasinării tiranului face trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar (interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu preşedintele american) este înjunghiat de o mulţime de femei şi de reprezentanţi ai grupurilor minorităţilor.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2017

Spectacolul, montat la Public Theater și pus deja în scenă de câteva ori începând din 23 mai, ar trebui să fie jucat luni seară în cadrul festivalului „Shakespeare in the Park”, care este organizat în fiecare an în Central Park din New York.Donald Trump

Duminica trecută însă, în urma declarațiilor făcute de mai multe companii mass-media conservatoare, dar și Donald Trump Junior — care a pus întrebări, în spațiul public, despre finanțarea show-ului—, companiile Delta Airlines și Bank of America au anunțat retragerea de pe lista sponsorilor acelui teatru newyorkez.

În spectacolul care durează aproape două ore, Iulius Cezar este interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu președintele american, iar soția lui are un accent slav, la fel ca Melania Trump.

Scena asasinării tiranului face și ea trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar este înjunghiat de o mulțime de femei și de reprezentanți ai grupurilor minorităților.

Donald TrumpFemeile și minoritățile din Statele Unite l-au acuzat public pe Donald Trump că le încalcă drepturile constituționale.

Pe site-ul teatrului citat, regizorul spectacolului, Oskar Eutis, nu ascunde aceste asemănări, dar se distanțează de formele de violență.

Julius Caesar poate fi văzut ca o parabolă cu rol de avertisment pentru aceia care încearcă să combată democrația prin mijloace non-democratice. Combaterea tiranului nu trebuie să însemne o imitare a acestuia. – Oskar Eutis, regizorul spectacolului.

Foto: Donald Trump, Julius Caesar – facebook

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.