„Donbass”, cel mai recent film al lui Sergei Loznitsa, intră în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/donbass-cel-mai-recent-film-al-lui-sergei-loznitsa-intra-in-cinematografe/

Donbass – cel mai recent lungmetraj al regizorului Sergei Loznitsa, a intrat vineri, pe 1 februarie, în programul cinematografelor din România.

Un articol de Liliana Matei|6 februarie 2019

În următoarele zile, pelicula premiată la Cannes în 2018 va putea fi urmărită pe marile ecrane din București și în sălile de cinema din Arad, Bârlad, Botoșani, Brașov, Brăila, Cluj-Napoca, Constanța, Pitești, Sfântu Gheorghe și Timișoara.

Un film tragicomic produs cu participare românească, „Donbass” a avut parte de o premieră cu sala arhiplină la Cinema Elvire Popesco, unde cinefilii au avut parte de o surpriză din partea organizatorilor. Deși nu a putut fi prezent la eveniment, regizorul Sergei Loznitsa a salutat publicul prin intermediul unei transmisiuni live. Acesta le-a mulțumit tuturor celor prezenți în sală pentru entuziasmul cu care au primit vestea lansării filmului în România, povestindu-le pe scurt despre subiectele care l-au inspirat.

,,Am prezentat acest film în cea mai mare parte a Europei și am descoperit că oamenii știu foarte puține lucruri despre acest război. Chiar dacă au auzit câte ceva, nu sunt conștienți de amploarea evenimentelor din estul Ucrainei”, le-a spus Sergei Loznitsa cinefililor prezenți la eveniment. Regizorul a mulțumit tuturor colaboratorilor din țară, subliniind faptul că după prima sa colaborare din 2010 cu directorul de imagine Oleg Mutu, care semnează și imaginea Donbass, partea românească a echipei sale s-a dezvoltat continuu.

Șapte videoclipuri postate pe YouTube de martori ai evenimentelor din estul Ucrainei l-au inspirat pe Sergei Loznitsa în realizarea scenariului Donbass. O parte dintre cele 13 capitole din film sunt reconstituiri ale situațiilor surprinse de aceste materiale video, altele fiind povești pe care cineastul le-a cules de la locuitorii din regiune. Toate ating subiecte sensibile, urmărind efectele războiului asupra diferitelor tipologii umane și ilustrând realitățile unei națiuni dezbinate. Tema principală este propaganda, filmul reprezentând un manual de combatere a Fake News în 12 lecții.

„Pentru noi, Donbass este un prilej de reflecție. Asupra contextului geo-politic, asupra modului în care se scrie istoria, chiar realitatea zilnică, asupra responsabilității individuale de a discerne, pe cât posibil, între adevăr și fals, realitate și propagandă. Donbass tratează în ultimă instanță un fenomen universal și ne-ar plăcea să reprezinte un real prilej de dezbatere. Credem că rolul artei este să pună întrebări și nu să ofere neapărat răspunsuri. Răspunsurile, ca și responsabilitatea, sunt individuale, altminteri arta tinde să devină propagandă”, subliniază Cristian Nicolescu, co-producator al filmului.

12
/10
/15

Cel mai recent film al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, a câștigat cel mai important premiu la Filmfest Hamburg, al treilea festival internațional de film din Germania, ca mărime. Până pe 15 octombrie, filmul poate fi văzut la Cinema City AFI Cotroceni și Cinemateca Union din București și la Cinema Victoria din Cluj.

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.