Dorel Vişan, la 80 de ani, în „Al dumneavoastră, Orson Welles!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorel-visan-la-80-de-ani-in-al-dumneavoastra-orson-welles/

Dorel Vişan împlineşte 80 de ani pe 25 iunie. Casa de Producţie TVR a programat cel mai recent spectacol care îl are protagonist pe sărbătorit şi vă propune, în deschidere, un interviu realizat în studioul TVR Cluj.

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2017

Cine poate să facă o invitație mai incitantă la vizionarea unui spectacol decât protagonistul însuși? Aceasta este ideea rubricii „Vedeta Săptămânii”, pe care Casa de Producție TVR o propune și săptămâna viitoare, 19-25 iunie. „Vedeta săptămânii la Teatrul Național de Televiziune” este Dorel Vișan în dialog cu Andra Gavril, jurnalist senior TVR.

„Al dumneavoastră, Orson Welles!” este un fel de testament dramatic al legendarului creator de teatru şi film, închipuit de autorul Richard France, expert în viaţa şi teatrul acestuia.

A doua zi după împlinirea vârstei de 70 de ani, Orson şi-o petrece într-un studio audio, înregistrând diverse reclame de pe urma cărora îşi câştigă pâinea zilnică.

Printre înregistrări lasă frâu liber amintirilor povestindu-i inginerului de sunet fragmente din viaţa sa, încărcat de excitaţia faptului că la petrecerea din ziua precedentă, cel mai mare producător de la Hollywood, Steven Spielberg, i-a promis că-i va finanţa terminarea filmului său despre Don Quijote, început cu 30 de ani în urmă.

Afacerea trebuie perfectată în cursul zilei curente, ceea ce se şi va întâmpla, însă nu cu happy-end-ul aşteptat de Orson Welles căruia îi mai rămâne doar alternativa de a visa. Totul redus la o replică donquijotească: „Adevărata nebunie e să vezi lucrurile aşa cum sunt în loc de cum ar trebui să fie.”

Citizen KaPersonalitate polihistrionică, Orson Welles s-a născut la 6 mai 1915 și, în celebrarea centenarului nașterii sale, Casa de Producție TVR vă propune un text inedit „Al dumneavoastră, Orson Welles” al lui Richard France, expert american în personalitatea welles-iană, regizat de Cezar Ghioca.

Orson Welles este o figură marcantă a culturii mondiale, un inovator în domeniul cinematografiei, al teatrului, al radioului.

În teatru este binecunoscut pentru „Julius Cezar”, montarea memorabilă de pe Broadway, din 1937;  al său „Războiul lumilor”, după H.G.Wells, transmis la radio, devenit un punct de referință în istoria radioului, stârnind panică națională și demonstrând, astfel, forța acestui medium.

Filmul regizat și jucat de el, „Cetățeanul Kane”, din 1941 , a rămas, de la premieră și până acum, unul dintre cele mai mari filme.

***

„Al dumneavoastră, Orson Welles!”, de Richard France

O producție Casa de Producție TVR

Cu: Dorel Vișan și Silviu Debu

Adaptare tv: Cristian Grigore și Cezar Ghioca

Scenariul și regia: Cezar Ghioca

Scenograf decor şi costume: Roxana Lungoci

Muzica originală: Liviu Elekeş

Imagine: Cristian Grigore, Peter Velciov

Montaj: Cristi Grosu și Alina Vana;

Director de imagine: Peter Velciov

Producător: Cătălin Rebengiuc

Producător delegat: Dana Filip von Becker

***

Program de difuzare pentru spectacol şi interviu:

TVR 2: luni, 19 iunie, ora  21.10, și joi, 22 iunie, ora 9.00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 24 iunie, ora 15.55

TVR Internaţional: vineri, 23 iunie, ora 23.00

TVR 3: duminică, 25 iunie, ora 22.00

Foto: Dorel Vişan – tvr.ro

Citiţi şi:
26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.