Dorina Lazar vine la Nocturnele Marinei Constantinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/dorina-lazar-vine-la-nocturnele-marinei-constantinescu/

Actriţa Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, împărtăşeşte poveşti nescrise din istoria teatrului românesc, la Nocturne, în această noapte. Emisiunea poate fi urmărită de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şşi TVR+.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2016

Dorina Lazăr a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteşteanu.

„Avea o boală cu numele actorilor, care mi-a rămas şi mie”, începe Dorina Lazăr povestea despre maestrul ei, Ion Finteşteanu. „Spunea că numele trebuie să aibă o rezonanţă. Colegul meu Ion Gheorghe Arcudeanu era Ion Gheorghe în catalog. Prin anul III, maestul i-a spus: Nu poţi să râmâi Ion Gheorghe. Tu pe ce stradă stai?. Arcuda, a venit răspunsul lui. Hai să-ţi zicem Ion Gheorghe Arcudeanu. Şi aşa i-a rămas numele.”

Şi tot în perioada când era studentă la Institut, invitata Marinei Constantinescu a cunoscut-o personal pe Lucia Sturdza Bulandra: „Era maiestuoasă, cu o pălărie plină de flori şi fructe”, îşi aminteşte Dorina Lazăr, pe care o năpădesc emoţiile ori de câte ori rememorează acele clipe magice.

Din 1969, Dorina Lazăr este actriţă la Teatru Odeon, iar din 2003 conduce acest teatru. Teatrul Odeon este un loc în care se întâmplă mereu câte ceva, Dorina Lazarpentru că în jurul valorilor se nasc valori. „Ca director, în alegerea repertoriului, încerc să merg pe intuiţie. Sunt multe lucruri pe care nu le înţeleg, dar simt că ceva poate răsări”, spune Dorina Lazăr.

Pe marele ecran a debutat în 1974, în filmul Păcală, al regizorului Geo Saizescu. Printre cele mai cunoscute filme în care a mai jucat se numără Angela merge mai departe (1981), Liceenii (1986), Balanţa (1991) şi Amen (2001).

Consideră că momentul Năpasta (spectacolul lui Alexa Visarion) a însemnat o răscruce pentru ea, în modul ei de a vedea, de a face teatru.

„Alexa (Alexa Visarion) ne amintea tot timpul de vorba unui coleg care spunea că fiecare spectacol trebuie jucat ca şi cum este ultimul, iar la sfârşit ai murit. Cred că aşa e. Întotdeauna când se bate primul gong, eşti pe scenă şi aştepţi să se ridice cortina. Şi îţi dai seama că nu mai poţi fugi. Până aici ţi-a fost. Ai datoria să joci pe viaţă şi pe moarte” – Dorina Lazăr.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook  – facebook.com/NocturneTVR.

Foto: Dorina Lazar – tvr.ro

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Vineri, 31 octombrie, de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu îi invită pe iubitorii de literatură la lansarea celui mai nou roman al Hertei Müller, “Astăzi mai bine nu m-aş fi întâlnit cu mine însămi”. De asemenea, Ada Milea va susţine un minirecital cu piesele favorite ale Hertei Müller, iar Corina Bernic va prezenta un colaj de filme cu şi despre Herta Müller

30
/10
/14

La Librăria Humanitas de la Cișmigiu au avut loc două lansări de carte ale autorului Vlad Zografi: „Infinitul dinăuntru” și „Toate mințile tale”. Volumele au apărut la Editura Humanitas.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

30
/10
/14

Duminică, 14 decembrie, Ateneul Român va găzdui cele două concerte de Crăciun ale Corului Național de Cameră Madrigal - Marin Constantin. Dirijate de Anna Ungureanu, cele două evenimente (ora 17:30 și ora 20:00) aduc în fața publicului bucureștean tradiționalele colinde de Crăciun pe care Madrigalul le interpretează de 51 de ani.

29
/10
/14

Sâmbătă, 29 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „In Memoriam Johnny Răducanu“, susținut de Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić și Sorin Romanescu. Evenimentul se desfășoară la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

29
/10
/14

Marţi, 4 noiembrie, ora 19:00, A1 găzduieşte ultimul eveniment din seria CIMRO DAYS 2014, FRESCOMANIA - un proiect inedit prin care Centrul de Informare Muzicală din România al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti a provocat tineri şi foarte tineri compozitori să creeze variaţiuni contemporane pe o temă de Girolamo Frescobaldi (sec. XVII).

29
/10
/14

Începutul lunii noiembrie aduce pe scena Teatrului pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu două dintre cele mai îndrăgite povești ale copilăriei: „Cipollino” după Gianni Rodari și „Sarea-n bucate” după Petre Ispirescu.

29
/10
/14

Numeralul de identificare ne dă, de multe ori, bătăi de cap. Lucrurile sunt mai complicate deoarece, în timp, folosirea lui în limbajul vorbit a suferit câteva modificări care au fost, până la urmă, acceptate ca norme gramaticale.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.