Dostoievski 200, omagiu la Bucureşti, printr-un performance la Arbor.art.room
https://www.ziarulmetropolis.ro/dostoievski-200-omagiu-la-bucuresti-printr-un-performance-la-arbor-art-room/

Elena Bria, autoare a unei Încoronări gigantice, pictoriţă cu o tuşă de Sargent, revelaţie a artei basarabene, vine în România pentru a expune la Arbor.art.room. Cu această ocazie, va fi omagiat şi genialul scriitor rus, universul pictoriţei având evidente afinităţi cu opera acestuia.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2021

Se împlinesc anul acesta, pe 30 octombrie, 200 de ani de la naşterea lui Fiodor Mihailovici Dostoievski, un nume ce nu mai are nevoie de nici o prezentare (evenimentul a avut loc la Moscova, pe 30 octombrie/11 noiembrie 1821). Cu ocazia acestei aniversări, Asociaţia Arbor s-a gândit să-l omagieze pe genialul scriitor rus, pilon al literaturii şi gândirii universale, într-un mod inedit, care să combine teatrul, arta plastică şi literatura.

Vernisajul de joi seară al expoziţiei de pictură a basarabencei Elena Bria, intitulată „Pursuit of Beauty“ (curatori: Natalia Șmurgun, Iosif Șaț), din spațiul de expoziții Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va fi însoţit de un performance artistic susţinut de actori ai companiei Unteatru, coordonaţi de reputatul regizor Iosif Șaț, de la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov“ din Chişinău, prin care se va omagia împlinirea anul acesta a 200 de ani de la naşterea genialului scriitor rus F.M. Dostoievski. Se vor perinda, prin faţa spectatorilor prezenţi, pagini binecunoscute din capodopere literare, precum „Crimă şi pedeapsă“, „Idiotul“ sau „Fraţii Karamazov“ (legenda Marelui Inchizitor), în versiunea lor românească, interpretate de următorii actori: Mihaela Trofimov, Florina Gleznea (Nastasia Filipovna), Cristina Casian (Sonia), Lari Giorgescu (Raskolnikov și Rogojin). Vernisajul este programat să înceapă la ora 17.00, iar performance-ul însoţitor să se desfăşoare de la ora 18.00.

Elena Bria şi-a uluit profesorii de la Sankt-Petersburg pictându-i pe Regele Ferdinand şi pe Regina Maria într-o pânză de dimensiuni uriaşe. Stabilită la Chişinău, Elena Bria vine la București pentru a expune la Arbor.art.room, galeria-„bijuterie“ de pe strada Transilvaniei.

Galeria Arbor.art.room şi Asociaţia Arbor, „specializate“ în susţinerea tinerelor talente basarabene, îşi fac „datoria“ de a descoperi şi a aduce în faţa publicului românesc, de dincoace de Prut, un nou mare talent, încă necunoscut în România, dar care cu siguranţă va face istorie şi este destinat unei frumoase cariere internaţionale: tânăra pictoriţă Elena Bria, în vârstă de 28 de ani.

Vernisajul expoziției de pictură a Elenei Bria, intitulată „Pursuit of Beauty“ (curatori: Natalia Șmurgun, Iosif Șaț), va avea loc joi, 27 mai 2021, începând cu ora 17.00, în spațiul de expoziții Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București), coordonat de Victoria Nagy Vajda. Expoziția va rămâne deschisă timp de o lună, până pe 27 iunie, putând fi vizitată în fiecare zi (cu excepția celor de luni), în plăcutele și răcoroasele „ore de seară“ bucureștene.

Curatori expoziție: Natalia Șmurgun, Iosif Șaț

Coordonator proiect: Victoria Nagy Vajda

Site-ul unde pot fi vizionate toate lucrările Elenei Bria (doar o parte dintre ele vor fi disponibile la București): Elena Bria | OpenArt (theopen-art.com)

Mai multe despre Arbor.art.room

Spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1; puncte de reper: Sala Radio, Parcul Luigi Cazzavillan), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte Arbor, a devenit binecunoscut iubitorilor de arte vizuale din vara și toamna anului trecut, printr-o serie de expoziţii cu totul originale (ca mod de abordare şi execuţie), care „au făcut epocă“, cum ar fi: „Woman Unchained“ a artistei basarabene Irina Greciuhina (curator Doinel Tronaru), „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului (curatori: Victoria Nagy Vajda, Anastasia Gurschi), și „The Severed Garden“ a foarte apreciatului peisagist neconvenţional Vadim Creţu, o extrem de originală propunere expoziţională aparţinând curatorilor Andrei şi Andreea Grosu, binecunoscuţi regizori şi oameni de teatru.

Deschiderea expoziției „Pursuit of Beauty“ se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare va permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea în spațiul expozițional se efectuează direct din stradă şi nu permite staționarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane.

Pagina de facebook Arbor.art.room: https://www.facebook.com/ARBOR4Culture

Arbor.art.room
Str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1

„Pursuit of Beauty“ – Elena Bria; curator: Natalia Șmurgun.

Deschidere: 27.05.2021, orele 17.00-22.00
Perioadă de vizitare:
28.05.2021 – 27.06.2021
Programul expoziției va fi anunțat pe pagina de Facebook și pe www.theopen-art.com

 

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.

19
/08
/22

Ai Weiwei, unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XXI, rememorează istoria vieții sale și a tatălui său în volumul autobiografic „1000 de ani de bucurii și dureri” (Editura Trei, 2022), oferind în același timp o captivantă incursiune în istoria recentă a Chinei.