Dostoievski 200, omagiu la Bucureşti, printr-un performance la Arbor.art.room
https://www.ziarulmetropolis.ro/dostoievski-200-omagiu-la-bucuresti-printr-un-performance-la-arbor-art-room/

Elena Bria, autoare a unei Încoronări gigantice, pictoriţă cu o tuşă de Sargent, revelaţie a artei basarabene, vine în România pentru a expune la Arbor.art.room. Cu această ocazie, va fi omagiat şi genialul scriitor rus, universul pictoriţei având evidente afinităţi cu opera acestuia.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2021

Se împlinesc anul acesta, pe 30 octombrie, 200 de ani de la naşterea lui Fiodor Mihailovici Dostoievski, un nume ce nu mai are nevoie de nici o prezentare (evenimentul a avut loc la Moscova, pe 30 octombrie/11 noiembrie 1821). Cu ocazia acestei aniversări, Asociaţia Arbor s-a gândit să-l omagieze pe genialul scriitor rus, pilon al literaturii şi gândirii universale, într-un mod inedit, care să combine teatrul, arta plastică şi literatura.

Vernisajul de joi seară al expoziţiei de pictură a basarabencei Elena Bria, intitulată „Pursuit of Beauty“ (curatori: Natalia Șmurgun, Iosif Șaț), din spațiul de expoziții Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11), va fi însoţit de un performance artistic susţinut de actori ai companiei Unteatru, coordonaţi de reputatul regizor Iosif Șaț, de la Teatrul Dramatic Rus de Stat „A.P. Cehov“ din Chişinău, prin care se va omagia împlinirea anul acesta a 200 de ani de la naşterea genialului scriitor rus F.M. Dostoievski. Se vor perinda, prin faţa spectatorilor prezenţi, pagini binecunoscute din capodopere literare, precum „Crimă şi pedeapsă“, „Idiotul“ sau „Fraţii Karamazov“ (legenda Marelui Inchizitor), în versiunea lor românească, interpretate de următorii actori: Mihaela Trofimov, Florina Gleznea (Nastasia Filipovna), Cristina Casian (Sonia), Lari Giorgescu (Raskolnikov și Rogojin). Vernisajul este programat să înceapă la ora 17.00, iar performance-ul însoţitor să se desfăşoare de la ora 18.00.

Elena Bria şi-a uluit profesorii de la Sankt-Petersburg pictându-i pe Regele Ferdinand şi pe Regina Maria într-o pânză de dimensiuni uriaşe. Stabilită la Chişinău, Elena Bria vine la București pentru a expune la Arbor.art.room, galeria-„bijuterie“ de pe strada Transilvaniei.

Galeria Arbor.art.room şi Asociaţia Arbor, „specializate“ în susţinerea tinerelor talente basarabene, îşi fac „datoria“ de a descoperi şi a aduce în faţa publicului românesc, de dincoace de Prut, un nou mare talent, încă necunoscut în România, dar care cu siguranţă va face istorie şi este destinat unei frumoase cariere internaţionale: tânăra pictoriţă Elena Bria, în vârstă de 28 de ani.

Vernisajul expoziției de pictură a Elenei Bria, intitulată „Pursuit of Beauty“ (curatori: Natalia Șmurgun, Iosif Șaț), va avea loc joi, 27 mai 2021, începând cu ora 17.00, în spațiul de expoziții Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București), coordonat de Victoria Nagy Vajda. Expoziția va rămâne deschisă timp de o lună, până pe 27 iunie, putând fi vizitată în fiecare zi (cu excepția celor de luni), în plăcutele și răcoroasele „ore de seară“ bucureștene.

Curatori expoziție: Natalia Șmurgun, Iosif Șaț

Coordonator proiect: Victoria Nagy Vajda

Site-ul unde pot fi vizionate toate lucrările Elenei Bria (doar o parte dintre ele vor fi disponibile la București): Elena Bria | OpenArt (theopen-art.com)

Mai multe despre Arbor.art.room

Spaţiul expoziţional Arbor.art.room (str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1; puncte de reper: Sala Radio, Parcul Luigi Cazzavillan), aparţinând Asociaţiei pentru cultură şi arte Arbor, a devenit binecunoscut iubitorilor de arte vizuale din vara și toamna anului trecut, printr-o serie de expoziţii cu totul originale (ca mod de abordare şi execuţie), care „au făcut epocă“, cum ar fi: „Woman Unchained“ a artistei basarabene Irina Greciuhina (curator Doinel Tronaru), „Un veac de singurătate“, aparţinând celei mai mari pictoriţe din Republica Moldova, Valentina Rusu Ciobanu, ajunsă la vârsta centenarului (curatori: Victoria Nagy Vajda, Anastasia Gurschi), și „The Severed Garden“ a foarte apreciatului peisagist neconvenţional Vadim Creţu, o extrem de originală propunere expoziţională aparţinând curatorilor Andrei şi Andreea Grosu, binecunoscuţi regizori şi oameni de teatru.

Deschiderea expoziției „Pursuit of Beauty“ se va face în conformitate cu toate normele sanitare în vigoare, iar programul de vizitare va permite un aflux constant de vizitatori. Intrarea în spațiul expozițional se efectuează direct din stradă şi nu permite staționarea niciunui grup, oricât de redus, de persoane.

Pagina de facebook Arbor.art.room: https://www.facebook.com/ARBOR4Culture

Arbor.art.room
Str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1

„Pursuit of Beauty“ – Elena Bria; curator: Natalia Șmurgun.

Deschidere: 27.05.2021, orele 17.00-22.00
Perioadă de vizitare:
28.05.2021 – 27.06.2021
Programul expoziției va fi anunțat pe pagina de Facebook și pe www.theopen-art.com

 

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, la Teatrul Mic, sala Studio (Str. Gabroveni nr 57), are loc premiera piesei „Eu sunt propria mea soție”,  de Doug Wright, în regia Teodorei Petre, cu actorul Gabi Costin. Piesa este un One Man Show Gabi Costin care realizează o performanță incredibilă: interpretează aproape 40 de personaje foarte ușor de urmărit și savurat.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!