Doua concerte de nai pe scena Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-concerte-de-nai-pe-scena-salii-radio/

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi – celebrul creator al Anotimpurilor – şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

Un articol de Petre Ivan|20 martie 2015

Miercuri, 25 martie (19.00), la Sala Radio, iubitorii muzicii îl pot reîntâlni pe naistul Cornel Pană, alături de Orchestra de Cameră Radio pentru a asculta Concertul în fa major pentru flaut/nai şi orchestră – Händel şi Concertul în sol major pentru flaut/nai şi orchestră – Vivaldi.

Cel de-al doilea a fost supranumit de compozitor „La tempesta di mare” („Furtună pe mare”) pentru că surprinde muzical agitaţia valurilor şi a vântului şi lupta naufragiaţilor cu furtuna.

Solist-concertist şi profesor, naistul Cornel Pană revine pe scena Sălii Radio după o destul de lungă absenţă, determinată de stabilirea sa în Elveţia (2011).

Evenimentul se derulează sub bagheta lui Cristian Brâncuşi, membru fondator al Orchestrei de Cameră Radio şi dirijor principal al acesteia.

În programul serii se vor afla de asemenea şi Simfonia nr.1 a lui Haydn şi Misa Sancti Amandi, o liturghie festivă, creaţie a fratelui său, Johann Michael Haydn, interpretată în prima audiţie în România, cu participarea Corului Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Deşi Johann Michael Haydn a fost considerat de contemporanii săi drept egalul lui Joseph Haydn, celebritatea fratelui său mai mare a umbrit propria sa reputaţie, redescoperirea muzicii sale determinând în prezent aprecierea sa, dincolo de creaţiile fratelui său.

Foto: Doua concerte de nai – romania-muzical.ro

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.

06
/09
/23

În prag de toamnă iubitorii de operă şi operetă sunt invitaţi să se bucure de un eveniment de înaltă ţinută, în care muzica clasică, tradiţia şi eleganţa se îmbină pentru o experienţă unică şi memorabilă: MH Orchestra prezintă, în premieră, concertul de “De la Operă la Operetă”, o fascinată incursiune sonoră printre cele mai îndrăgite arii şi cele mai aplaudate duete, din lucrări ce se joacă cu casa închisă pe scenele din întreaga lume.

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.