Două coproducţii NETA, în premieră absolută, pe scena festivalului de la Bucureşti. TNB, 28 august – 4 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-coproductii-neta-in-premiera-absoluta-pe-scena-festivalului-de-la-bucuresti-tnb-28-august-4-septembrie/

Două premiere absolute vor avea loc în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015: „Ura, Nosferatu!” de Andrej Skubic, regia Simona Semenič – 29 august, ora 18.00, Sala Mică şi “Chiril şi Metodiu, Who are you?!” de Jordan Plevneš, regia Martin Kočovski, pe 2 septembrie, ora 20.00, la Sala Pictură.

Un articol de Petre Ivan|17 august 2015

Două coproducţii NETA, aduse în scenă special cu ocazia festivalului, fidele scopului pe care prestigioasa reţea culturală, fondată cu 10 ani în urmă, şi l-a propus încă de la înfiinţare – un dialog artistic constructiv între membrii ei, în spiritual unei culturi fără frontiere.

Ura, Nosferatu! se concentrează pe o problemă pe cât de rară pe atât de delicată, sindromul Dravet. Autorului (cunoscut scriitor, traducător şi dramaturg), cât şi regizoarei (şi ea dramaturg şi scenarist de succes)  subiectul piesei le este dramatic de apropiat în viaţa de zi cu zi.

Povestea este una specială, în care planurile real şi imaginar se amestecă, sentimentul vinovăţiei îmbracă o multitudine de forme şi ne relevă sensuri neaşteptate.

Piesa încearcă să ne familiarizeze cu suferinţele celor ce nu pot fi ca toată lumea, cel mai adesea neînţeleşi de cei din jur, marginalizaţi şi excluşi de societate.

Subiectul universal al piesei este acela al vinovăţiei, ce apare atunci când se întâmplă ceva ireparabil şi regretăm că nu am făcut mai mult pentru aceşti oameni cu nevoi speciale.

Ura, Nosferatu!

Ura, Nosferatu!

Ura, Nosferatu! este o coproducţie între Teatrul Naţional Sloven Nova Gorica, Teatrul Tineretului din Ljubljana şi Societatea culturală B-51 (Ex Ponto), Slovenia.

Spectacolul Chiril şi Metodiu, Who are you?! aminteşte de cei doi propovăduitori care au introdus civilizaţia slavă pe scena istoriei, alături de cea ebraică, latină şi greacă, supranumiţi “patronii sfinţi ai Europei”, cei cărora li se datorează şi traducerea Bibliei în slavona veche.

Protagoniştii piesei lui Jordan Plevneš, contemporanii noştri trăiesc la mare depărtare unul de altul, practic la două capete ale lumii: Chiril este profesor la Columbia University, iar Metodius – inginer specialist la Gazprom.

O dramă aprigă de familie, care se desfăşoară între New York şi Siberia, ne trimite să medităm asupra condiţiei umane în aceste vremuri neliniştitoare.

Este oare posibilă existenţa civilizaţiei iubirii şi a unităţii, din perspectivă locală şi globală, acum când orice speranţe sunt distruse rând pe rând?

Răspunsul montării ne apare sub forma unei rugăciuni internaţionale, care se rosteşte în templul teatrului înălţat în 100 de minute, oriunde în lume.

Creată în formă dramatică, în scopul salvării supravieţuitorilor – “Chiril şi Metodiu, Who are you?!”, piesa ne aminteşte un principiu sfânt al tragediei antice, potrivit căruia Arta este datoare să se adreseze tuturor şi fiecărei persoane în parte.

La realizarea acestui spectacol au contribuit Teatrul Naţional “Voydan Cernodrinski” din Prilep, Teatrul Mic de Dramă din Bitola, Ohrid Summer Festival din Macedonia, NETA NetWork, Teatrul Atelier Sfumato, din capitala Bulgariei şi Kyklos Art Studio din Salonic, Grecia.

Spectacolele festivalului vor fi supratitrate în română și engleză.

Foto: NETA – tnb.ro

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

Luna martie vine mereu cu provocarea de a găsi mărțișorul perfect și cadoul ideal pentru femeile din viața noastră. Pe lângă flori și darurile – simbol, Vanner Collective propune și cadoul – experiență, cu un program de cinci mărțișoare teatrale cu cinci perspective feminine, care vor putea fi văzute între 3 și 17 martie, în diferite spații din București: „Cassandra”, „Tot ce e minunat în lume”, „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci”, „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.” și „Lungs”.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.