Două mari stele pe Aleea Celebrităţilor!
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-mari-stele-pe-aleea-celebritatilor/

TEATRUL METROPOLIS şi COCOR vă invită în Piaţa Timpului Joi, 24 mai, ora 12.00.   Doi artişti compleţi, doi oameni desăvârşiţi, doi actori unici, Marin Moraru şi Iurie Darie vor fi celebraţi cu mare onoare şi recunoştinţă primind câte o stea pe Aleea Celebrităţilor, din Piaţa Timpului. “Să vorbesc despre Marin Moraru şi despre Iurie […]

Un articol de |10 august 2012

TEATRUL METROPOLIS şi COCOR
vă invită în Piaţa Timpului
Joi, 24 mai, ora 12.00.

 

Doi artiști compleți, doi oameni desăvârșiți, doi actori unici, Marin Moraru și Iurie Darie vor fi celebrați cu mare onoare și recunoștință primind câte o stea pe Aleea Celebrităților, din Piața Timpului.

“Să vorbesc despre Marin Moraru și despre Iurie Darie ar însemna să vorbesc despre prietenie. Generozitatea cu care s-au dăruit publicului toată viața este cea mai mare dovadă de dragoste a unui artist față de oameni. Fiecare a știut să încununeze  marea scenă a teatrului și filmului cu un talent covârșitor, multă dăruire și generozitate. Prietenii sunt familia pe care ți-o alegi. Sunt mândru că facem parte din aceeași familie, că ne-am ales unii pe ceilalți. Marin Moraru și Iurie Darie sunt doi mari actori cu o lume frumoasă și bogată pe care avem marele privilegiu de a o întâlni pe ecrane sau în sălile de spectacol. Vă mulțumim!”, declară George Ivaşcu, Directorul Teatrului Metropolis.

Decernarea celor două stele va avea loc în prezenţa domnului Sorin Oprescu, Primar General al Municipiului Bucureşti, care va înmâna actorilor “Placheta Bucureştiului”. De asemenea, în cadrul evenimentului, Marin Moraru şi Iurie Darie vor primi câte o stea din aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

“Este o onoare pentru noi să putem susţine arta şi cultura românească prin intermediul proiectului Aleea Celebrităţilor. În luna mai, doi dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi actori, Marin Moraru şi Iurie Darie, se vor alătura colecţiei de stele din Piaţa Timpului”, declară Daniel Stoica, acţionar Cocor S.A.

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţiat şi organizat de Teatrul Metropolis, Cocor şi Primaria Municipiului Bucureşti, care a debutat în ianuarie 2011 și găzduieşte stelele celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România. Până în prezent, pe Walk of Fame-ul din București strălucesc deja stelele: Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan, Amza Pellea (postum), Maia Morgenstern, Alexandru Tocilescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Ileana Stana Ionescu, Sebastian Papaiani, Draga Olteanu-Matei, Mircea Albulescu, Mariana Mihuț, Stela Popescu, Ion Caramitru și Stefan Iordache (postum).

Vă aşteptăm joi, la ora 12.00 pentru a ne fi alături la decernarea celor 2 stele memorabile – MARIN MORARU și IURIE DARIE!

Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, clasa profesor Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa “O scrisoare pierdută” de I. L.Caragiale.
A fost angajat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) și la Teatrul Național „I. L. Caragiale” (1971-1974). Din anul 2002 este Societar de onoare al Teatrului Național din București.
În 2009 a primit “Premiul Gopo” pentru întreaga carieră la Gala “Premiilor Gopo”.
A jucat în 24 de lungmetraje, dintre care și în filmul “Amen” al celebrului regizor Costa Gavras.

Iurie Darie s-a născut pe 14 martie 1929 în Vadul Roșu, Jud. Soroca. Este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC), promoția 1952, clasa profesor Marietta Sadova. Debutează în anul 1953, în „Nepoții gornistului”, în regia lui Dinu Negrean, alături de Marga Barbu și Liviu Ciulei. A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producţii cinematografice. Înainte de 1989 s-a remarcat în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul îşi etala abilitatea de a desena.
Îndragitul actor nu se sperie de trecerea timpului, el declarând într-un interviu despre viață și profesie: „Am o naivitate permanentă în legătură cu trecerea timpului și viața mi-a demonstrat ca am avut dreptate. Cea mai mare satisfacție profesională este atunci când nu simți cum trece timpul și ești mereu în atenția publicului „.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).