Doua nuvele, de Mihail Bulgakov, la Teatrul Naţional Radiofonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-nuvele-de-mihail-bulgakov-la-teatrul-national-radiofonic/

Luni, 12 mai, a avut loc audiţia spectacolului radiofonic „Două nuvele” de Mihail Bulgakov – “Ştergarul cu cocoş” şi “Beregata de oţel”. Producţia a fost premiata la cea de a XXII-a ediţie a Galei Premiilor UNITER „pentru cel mai bun spectacol radiofonic al anului 2013”.

Un articol de Judy Florescu|14 mai 2014

Spectacolul, în regia Dianei Mihailopol şi cu o distribuţie remarcabilă: Marius Manole, Dan Aștilean, Oana Ștefănescu, Amalia Ciolan, Rodica Mandache, Ion Arcudeanu, Ion Mărgescu, Ruxandra Maniu, Milica Creiniceanu, Laurențiu Lazăr şi Antonia Neumark, va fi difuzat joi, 22 mai 2014, la ora 19:00, la Radio România Cultural.

Preț de un ceas, cele “Două nuvele”, construite pe un aranjament muzical al anilor 1920 compus de George Marcu împreună cu vocea lui Marius Manole ca narator și personaj principal. te conduc în lumea tânărului doctor, absolvent recent al Medicinei.

Acesta merge să-și înceapă cariera într-un sat, unde pe lângă viața domoală, oamenii acordă o mică însemnătate sănătății și apelează la doctor doar când se apropie de moarte.

Printre cei prezenți la audiție s-a numărat și Elena Negreanu (96 de ani!), care în anii 1956-1980 a fost regizor artistic al Radiodifuziunii Române. Elena Negreanu a apreciat spectacolul față de toți cei prezenți la eveniment, ceea ce a emoționat-o profund pe tânăra regizoare, Diana Mihailopol.

IMG_5026Despre specatcol a vorbit şi Rodica Mandache: “Textul spectacolului “Două nuvele” este fabulos și se joacă cu toate sentimentele și suferințele oamenilor ca să-i aducă la acea condiție de mare sensibilitate. Fiecare dintre noi ne-am amintit prin ce trecem. Ne-am gândit la ani, la sănătate, la relații. Am călătorit cu toții în timpul acestui text.

Mărturisesc că n-aș fi avut curajul să fac o dramatizare după aceste două schițe, mini-romane cum le numește autorul Mihail Bulgakov. El a fost doctor. E ca un fel de jurnal al lui, al neputinței omului, al depășirii și al autodepășiri. Toți trecem cu personajul ăsta prin toate stările posibile. Am fost uimită de la început că Diana și-a ales acest autor și acest text.

E greu să spun eu asta, dar trebuie să recunosc că spectacolul e de excepție. Un spectacol, un rol, o recitare, un spectacol, o imprimare, dacă te emoționează, el și-a atins scopul, pentru asta trebuie să fie făcut.”

Rodica Mandache va juca alături de Marius Manole într-un nou spectacol de Diana Mihailopol, „Doamna fără nimeni”, care va avea primele reprezentații marți 20 mai ora 20:00 și joi, 22 mai ora 22:00 la Godot Cafe-Teatru.

Foto cu Doua nuvele, Mihail Bulgakov şi Rodica Mandache – Mihaela Petre şi wikipedia



02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.