Două premiere în deschiderea noii stagiuni la Teatrul Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/doua-premiere-in-deschiderea-noii-stagiuni-la-teatrul-odeon/

„Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” şi „Înainte să înceapă” sunt premierele noii stagiuni la Teatrul Odeon, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr. Spectacolul cabaret „Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” de Bertolt Brecht, se va juca în regia lui Dragoş Galgoţiu, coregrafia Răzvan Mazilu, iar printre […]

Un articol de |19 septembrie 2012

„Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” şi „Înainte să înceapă” sunt premierele noii stagiuni la Teatrul Odeon, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul Teatrului Odeon, Dorina Lazăr. Spectacolul cabaret „Ascensiunea lui Arturo nu poate fi oprită” de Bertolt Brecht, se va juca în regia lui Dragoş Galgoţiu, coregrafia Răzvan Mazilu, iar printre actorii din distribuţie se numără Ionel Mihăilescu, Marius Stănescu, Mircea Constantinescu, Cătălina Mustaţă, Ana Maria Moldovan.

Cealaltă premieră este „Înainte să înceapă”, traducerea, adaptarea şi regia Peter Kerek, după filmul „Living in Oblivion” de Tom Dicillo, scenografia Cristian Niculescu.

Dorina Lazăr a menţionat că „Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams, regia Dinu Cernescu, „Dona Juana” de Anca Visdei, regia Mara Roşu, „Titanic Vals” de Tudor Muşatescu, regia Alexandru Dabija reprezintă premierele din 2013.

În altă ordine de idei, Dorina Lazăr a enumerat programele educative pentru copii ale Teatrului Odeon: „Teatrul şi şcoala”, „Cărţile Şeherezadei” şi „Clasic e fantastic”.

Directorul Teatrului Odeon a afirmat că alte programe ale instituţiei sunt: „Dans la Odeon”, dezvoltat de Răzvan Mazilu, „Săptămâna culturii bulgare” în mai 2013, spectacole de lectură pe texte italiene, „Bucureşti strict secret”, realizat în colaborare cu Fundaţia Orient Express şi coordonat de Stelian Tănase, „Galeria Odeon”, expoziţii de arte plastice, fotografie şi nu numai.

Dorina Lazăr a precizat că Teatrul Odeon va participa la o serie de festivaluri din ţară cu spectacolele „CFR – Cometa, copilul şi căţelul” după I.L. Caragiale, „Pyramus & Thisbe 4 You” după W. Shakespeare şi „Gaiţele” de Al. Kiriţescu, toate trei în regia lui Alexandru Dabija.

„Nu ştiu cu ce bani voi face proiectele Teatrului Odeon, pentru că succesiv am primit în această vacanţă şi nu mai departe decât ieri nişte hârtii de la Ministerul de Finanţe, via Primăria Municipiului Bucureşti, prin care ni se cere să micşorăm bugetul. Mi se pare straniu să primim în august, la mijlocul anului bugetar, cererea să micşorăm bugetul cu 30%”, a declarat Dorina Lazăr.

Ea a spus că Teatrul Odeon a făcut un buget echilibrat şi realist.

„Asta în condiţiile în care s-a hotărât de către Guvernul Ponta revenirea la vechile sume de leafă. (…) Ieri am primit o hârtie cum că primăria nu poate să acopere această mărire de 8%”, a afirmat Dorina Lazăr.

Ea a precizat că în iunie procentul de 8% a fost acordat, dar că în continuare nu ştie de unde să ia aceşti bani, în condiţiile în care primăria anunţă că acoperă doar peste 1%.

„Teatrul Odeon a avut un proces pe care l-a câştigat. Sindicaliştii au dat în judecată primăria pentru un spor de fidelitate care s-a tăiat la un moment dat. S-a câştigat procesul. Din păcate, sentinţa a venit la mijlocul anului, când bugetul era deja făcut şi atunci nu se poate da anul acesta”, a declarat, în altă ordine de idei, Lazăr.

Ea a menţionat că Teatrul Odeon nu va majora preţul biletelor.

Pe de altă parte, Dorina Lazăr a precizat că sala Majestic este în reparaţii şi că a primit promisiunea constructorului că va fi gata pe 1 octombrie.

„Pe 22 iunie am încheiat stagiunea zicând că intru în reparaţie şi până la 1 septembrie totul e gata. Eroare! Au licitat nişte firme (…) şi una dintre ele a blocat această licitaţie, drept pentru care până la urmă reparaţia asta a început în 20 august. Eu am promisiunea de la constructor că pe 1 octombrie el pleacă de acolo”, a spus Dorina Lazăr.

În altă ordine de idei, ea şi-a exprimat nemulţumirea că TVR Cultural s-a desfiinţat.

„Scoaterea TVR Cultural, demantelarea ICR-ului nici măcar nu cred că este politică de stat. Cred că e rezultatul unor fripturişti care s-au grăbit să facă pe plac şi să gâdile nişte vanităţi şi să caute nişte oportunităţi”, a adăugat Lazăr.

 

Sursa: Agerpres

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”