Dracula Film Festival și-a desemnat câștigătorii
https://www.ziarulmetropolis.ro/dracula-film-festival-si-a-desemnat-castigatorii/

Trofeul Dracula 2016 şi premiul în valoare de 1000 Euro a revenit producţiei suedeze The Giant / Jätten, regizate de Johannes Nyholm, „o emoţionantă poveste despre oamenii pe care societatea modernă tinde să îi ascundă”. Rikard, personajul principal al filmului, este un bărbat autist, cu o severă diformitate, care încearcă cu ajutorul unui gigant să îşi găsească drumul spre mama de mult pierdută.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2016

Trofeul Little Dracula pentru Cel mai bun scurtmetraj internațional a revenit filmului We Together (R. Henry Kaplan, SUA) pentru “drumul foarte scurt dintre viziunea regizorală și realizarea filmului”.

Trofeul Vlădutz pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc a mers către regizorul Radu Potcoavă pentru Mă cheamă Costin.

Mă cheamă Costin, de Radu Potcoavă

Mă cheamă Costin, de Radu Potcoavă

O mențiune specială a fost acordată memorabilei animații despre presiunea de a le dezvălui părinților cine ești cu adevărat a lui Paul Mureșan Mamă, tată, trebuie să vă spun ceva, “un film care a reușit să transforme un moment foarte scurt în cinci minute folosind un mix între animație și muzică”.

Surpriza acestei ediții a fost scurtmetrajul filmat cu telefonul mobil, intitulat Nesimțito, realizat de Cătălin Moise și Flavia Negoescu, care a câștigat prima ediție a secțiunii Dracula Digital, destinată tinerilor cineaști de gen.

Timp de cinci zile, iubitorii de filme horror & fantasy au putut vedea la Dracula Film Festival peste 60 de producții de gen, au participat la workshop-uri, conferințe, concerte sau lansări de carte.

Foto: Dracula Film Festival  – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.