Draga Olteanu Matei, 85. La mulți ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/draga-olteanu-matei-85-la-multi-ani/

Casa de Producţie TVR propune iubitorilor de teatru celebrarea actriţei Draga Olteanu Matei, printru-un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Naţionale: „Comoara din deal”. Din distribuţia spectacolului realizat în anul 1977 fac parte actorii: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necşulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2018

Draga Olteanu Matei s-a născut în 24 octombrie 1933 la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956, iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii”, de Alexandru Mirodan.

A interpretat „Coana Chirita”, după Alecsandri. A jucat în „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băiesu, „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

A avut o carieră de succes în Televiziune, unde a făcut un cuplu memorabil cu Amza Pellea. După pensionare (2007) s-a retras la Piatra Neamţ, pentru a înfiinţa Compania teatrală Teatrul Vostru.

Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

***

Căutând interviuri recent acordate de Draga Olteanu Matei, spune jurnalista TVR  Andra Gavril, am găsit tot felul de titluri catastrofale care te fac să te gândești că lucrurile nu sunt tocmai bune cu draga – Draga.

Mi-am încercat norocul și am sunat-o. Am găsit, la telefon, un om plin de viață, cu planuri, cu gânduri clare, cu vorbă puternică și înțeleaptă. S-a bucurat că vom difuza „Comoara din deal”, unul dintre spectacolele care i-au plăcut tare mult, și-a amintit, cu modestie și emoție, că face parte din începuturile istoriei Teatrului Național de Televiziune și mi-a povestit despre prietenia care a legat-o de Amza Pellea – un om bun, puternic, electrizant << de, în preajma lui, se împăcau dușmanii>>”

– Sunteți bine?

– Sunt foarte bine. Acum sunt la Piatra Neamț. Satul meu natal e București dar soțul meu era din Piatra și a vrut Dumnezeu să își facă pomană să mă ia de nevastă. M-a adus la Piatra Neamț unde sunt extrem de fericită. El e acum doar în sufletul meu acum dar mă simt bine cu el aici.

– Ce să vă doresc de ziua dumneavoastră?

– Hai să ne dorim împreună, vrei? Să ne ocrotească Dumnezeu de stihiile naturii, să avem lumină în suflet și în minte, să ne dea iertare și să știm să primim fiecare zi ca pe un dar.

Andra Gavril – jurnalist senior TVR

***

Un nou interviu cu Draga Olteanu Matei, realizat de Radu Andrei Tudor, va fi difuzat miercuri, 24 octombrie, la ora 19.00, în cadrul emisiunii Pulsul zilei, pe TVR 1.

***

Comoara din deal, de Corneliu Marcu – info

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Bucureşti în anul 1977.

Comoara din deal, TVR

În distribuție: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necșulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

Scenografie: Mihai Tofan
Imaginea: Beatrice Drugă
Regie montaj: Emilia Andreescu
Redactor: Marina Spalas
Regia artistică: Ion Cojar

Program de difuzare:

TVR Internaţional: vineri, 19 octombrie, ora 23.00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 20 octombrie, ora 12.00

TVR 3: duminică, 21 octombrie, ora 20.00

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

Foto: Draga Olteanu Matei – facebook

24
/02
/21

Legendarul actor al Teatrului Nottara, Alexandru Repan, sărbătorește, vineri, 26 februarie 2021, 81 de ani pe scena vieții. Spectacolul Efecte colaterale de Alexandru Popa, în regia lui Vlad Zamfirescu, îl aduce în fața publicului chiar la aniversare. În foaierul Sălii Horia Lovinescu, o expoziție de fotografie aduce laolaltă instantanee impresionante cu cele mai importante roluri interpretate de Alexandru Repan pe scena Teatrului Nottara.

07
/02
/20

Născut în 1955, la Piatra Neamț, regizorul Alexandru Dabija împlinește pe 13 februarie 65 de ani, prilej cu care Casa de Producție TVR vă invită să urmăriți una dintre comediile cele mai spumoase ale anilor ’90, „Scapino” de Molière, în regia sa.

23
/09
/19

"Eu, George din Moreni, am trăit în România visul american!", spunea George Mihăiță, într-un interviu din 2018.  Actorul și directorul Teatrului de Comedie împlineşte astăzi 71 de ani.

03
/09
/19

Născut într-o zi de 2 septembrie (1964) la Beirut, în Liban, actorul din Matrix, Point Break, Speed sau The Devil's Advocate a împlinit, ieri, 55 de ani. Zilele trecute a fost confirmată oficial informația conform căreia Trilogia Matrix va avea o continuare. Filmul îi va avea în distribuție și de această dată pe Keanu Reeves și Carrie-Anne Moss.

26
/08
/19

Anna Szeles, una dintre cele mai fermecătoare actrițe din cinematografia românească, a împlinit 77 de ani. Actriţa de origine maghiară a fost omagiată la Festivalului Internațional de Film Transilvania 2018, unde a primit Premiul pentru întreaga carieră.

23
/08
/19

"Îmi place poza asta pentru că-l înfățișează pe Andrei Pleșu așa cum îl cunosc eu: un om ludic, firesc, lipsit de bățoșenia pe care unii ar crede că o impune statutul lui și, în același timp, un om cald, deschis, integrator. Tot așa e și ca om de cultură, iar prezența sa în spațiul cultural de la noi (nu numai prin cărțile lui, dar și prin instituțiile pe care le-a creat) ne-a ajutat enorm să regăsim sau să reconstruim normalitatea. Mulțumim, Andrei Pleșu! La mulți ani!" - Cezar Paul-Bădescu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu împlineşte, astăzi, 71 de ani.

13
/08
/19

"Blondele sunt cele mai potrivite victime. Ele sunt asemeni zăpezii virgine în care ies la iveală urmele însângerate." - Alfred Hitchcock. Se împlinesc, astăzi, 120 de ani de la nașterea cineastului considerat „maestrul suspansului”. 

12
/08
/19

“Cred că nu am trăit degeaba. Am lăsat ceva în urmă. Am învăţat de la viaţă că demnitatea, cinstea şi generozitatea se plătesc foarte scump.” – Tamara Buciuceanu-Botez. Doamna comediei româneşti a împlinit, zilele trecute, 90 de ani!

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

01
/08
/19

“Copilăria este cadoul ce ni-l face viaţa pentru ce vom avea de îndurat. Mi-e dor de tot, de nedeile satelor, unde mâncam colaci sfinţiţi, caltaboşi, sugiuc, turtă dulce şi mai ales îngheţată colorată de la ţigani.” – Horaţiu Mălăele. Artistul (actor, regizor, caricaturist, pictor şi scriitor) Horațiu Mălăele a împlinit, astăzi, 67 de ani. La mulți ani!

16
/04
/19

"Nu sunt nostalgică, obişnuiesc să privesc înainte, dar îmi e dor de momentele magice petrecute cu Visconti şi Fellini." - Claudia Cardinale. Celebra actriţă italiană a împlinit 81 de ani.

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.