Draga Olteanu Matei, 85. La mulți ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/draga-olteanu-matei-85-la-multi-ani/

Casa de Producţie TVR propune iubitorilor de teatru celebrarea actriţei Draga Olteanu Matei, printru-un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Naţionale: „Comoara din deal”. Din distribuţia spectacolului realizat în anul 1977 fac parte actorii: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necşulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

Un articol de Petre Ivan|18 Octombrie 2018

Draga Olteanu Matei s-a născut în 24 octombrie 1933 la Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1956, iar în luna septembrie a aceluiași an a debutat în piesa „Ziariștii”, de Alexandru Mirodan.

A interpretat „Coana Chirita”, după Alecsandri. A jucat în „Gaițele” de Kiritescu (1977), „Căruța cu paie” de Mircea Ștefanescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea, „Domnișoara Nastasia” de G.M. Zamfirescu, „Pisica în noaptea de Anul Nou” de D.R. Popescu, „Autorul e în sală” de Ion Băiesu, „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, „Crima pentru pământ”, o dramatizare după romanul cu același nume al lui Dinu Săraru.

A avut o carieră de succes în Televiziune, unde a făcut un cuplu memorabil cu Amza Pellea. După pensionare (2007) s-a retras la Piatra Neamţ, pentru a înfiinţa Compania teatrală Teatrul Vostru.

Draga Olteanu Matei a fost decorată la 30 mai 2002 cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

***

Căutând interviuri recent acordate de Draga Olteanu Matei, spune jurnalista TVR  Andra Gavril, am găsit tot felul de titluri catastrofale care te fac să te gândești că lucrurile nu sunt tocmai bune cu draga – Draga.

Mi-am încercat norocul și am sunat-o. Am găsit, la telefon, un om plin de viață, cu planuri, cu gânduri clare, cu vorbă puternică și înțeleaptă. S-a bucurat că vom difuza „Comoara din deal”, unul dintre spectacolele care i-au plăcut tare mult, și-a amintit, cu modestie și emoție, că face parte din începuturile istoriei Teatrului Național de Televiziune și mi-a povestit despre prietenia care a legat-o de Amza Pellea – un om bun, puternic, electrizant << de, în preajma lui, se împăcau dușmanii>>”

– Sunteți bine?

– Sunt foarte bine. Acum sunt la Piatra Neamț. Satul meu natal e București dar soțul meu era din Piatra și a vrut Dumnezeu să își facă pomană să mă ia de nevastă. M-a adus la Piatra Neamț unde sunt extrem de fericită. El e acum doar în sufletul meu acum dar mă simt bine cu el aici.

– Ce să vă doresc de ziua dumneavoastră?

– Hai să ne dorim împreună, vrei? Să ne ocrotească Dumnezeu de stihiile naturii, să avem lumină în suflet și în minte, să ne dea iertare și să știm să primim fiecare zi ca pe un dar.

Andra Gavril – jurnalist senior TVR

***

Un nou interviu cu Draga Olteanu Matei, realizat de Radu Andrei Tudor, va fi difuzat miercuri, 24 octombrie, la ora 19.00, în cadrul emisiunii Pulsul zilei, pe TVR 1.

***

Comoara din deal, de Corneliu Marcu – info

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național Bucureşti în anul 1977.

Comoara din deal, TVR

În distribuție: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necșulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

Scenografie: Mihai Tofan
Imaginea: Beatrice Drugă
Regie montaj: Emilia Andreescu
Redactor: Marina Spalas
Regia artistică: Ion Cojar

Program de difuzare:

TVR Internaţional: vineri, 19 octombrie, ora 23.00

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 20 octombrie, ora 12.00

TVR 3: duminică, 21 octombrie, ora 20.00

Teatrul Naţional de Televiziune este un proiect Casa de Producţie TVR, difuzat pe canalele TVR.

Producător coordonator: DEMETER András István

Foto: Draga Olteanu Matei – facebook

21
/02
/19

De‑acum eram tot timpul împreună, titirelul, mama, tata şi cu mine, titirelul cu toanele lui, noi, ceilalţi trei, cu nelinistile și micile noastre bucurii.

14
/02
/19

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București, împlinește 51 de ani, pe 15 februarie. Șase artiști care au un impact uriaș asupra repertoriului teatrului: directorul de scenă Victor Ioan Frunză, scenografa Adriana Grand, regizoarea Chris Simion-Mercurian, actrița, regizoarea și dramaturgul Lia Bugnar, actorul și regizorul Emanuel Pârvu și dramaturgul și regizorul Mimi Brănescu, povestesc câteva întâmplări cu George Ivașcu.

10
/02
/19

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.” , spune Victor Rebengiuc, actorul care a împlinit, astăzi, 86 de ani.

10
/02
/19

"Învigătorul uită că se află într-o cursă, lui îi place doar să alerge." - Joe Pesci, "A funny guy", Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, născut, la Newark, New Jersey a împlinit, ieri, 76 de ani.

21
/12
/18

Undeva, cândva... Adela Marculescu și Victor Rebengiuc, cu mulți ani în urmă, pe vremea în care teatrul radiofonic reprezenta una dintre puținele bucurii ale românilor. Actrița Adela Marculescu (poate fi văzută în spectacolul "Idolul şi Ion Anapoda", la TNB) a împlinit, astăzi, 80 de ani

18
/12
/18

"Cred că fericirea este supraestimată. Să fii satisfăcut, împăcat cu tine, sunt ţeluri în viaţă mult mai realiste decât visatul la fericire." - Brad Pitt

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

26
/11
/18

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. Legendara cântăreaţă a împlinit, astăzi, 79 de ani. În cei 50 de ani de activitate „regina rock and roll-ului“, considerată  una dintre cele mai bune cântăreţe din istorie, a vândut peste 200 de milioane de albume și a fost recompensată cu opt premii Grammy.

07
/11
/18

”Sunt cu doi ani mai mare decât țara mea și mă doare să văd că țara mea suferă. Dar îmi pun speranța în cei care vin după mine. În copii! Speranța că vor trăi demn și se vor putea bucura de roadele strădaniei lor ca adulți. La Centenarul ei, România nu arată bine – este mai dezbinată, mai fragilă, mai șubredă ca oricând. Și dincoace și dincolo de Prut!” - Mihai Șora, la împlinirea vârstei de 102 ani...

02
/11
/18

În cinstea actriţei Dorina Lazăr, după 30 de ani de la prima difuzare, Casa de Producţie TVR vă invită să urmăriţi spectacolul „Plicul”, de Liviu Rebreanu.  Născută pe 7 noiembrie 1940, Dorina Lazăr a absolvit IATC, Facultatea de Teatru, secţia Actorie, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, asistenţii acestuia fiind Sanda Manu şi Dem Rădulescu. 

01
/11
/18

“Fără falsă modestie: nu cred că mă număr printre cei mari mari compozitori și interpreți de limbă franceză, dar ma simt bine în pielea mea" -  Salvatore Adamo. Aclamat şi iubit în întreaga lume, artistul belgian de origine italiană, care are la activ peste 100 de milioane de discuri vândute, împlinește, astăzi, 75 de ani.

29
/10
/18

"Nu-l costă nimic pe un om să fie blând cu un animal" - Joaquin Phoenix. Nominalizat de trei ori la Oscar pentru rolurile din Gladiator (2001), Walk the Line (2006) și The Master (2013), actorul născut în Puerto Rico a împlinit, ieri, 44 de ani. Joaquin Phoenix, cunoscut drept un activist fervent al drepturilor animalelor, este vegetarian de la vârsta de trei ani.

18
/10
/18

Casa de Producție TVR propune iubitorilor de teatru celebrarea actriței Draga Olteanu Matei, printru-un spectacol din Arhiva de Aur a Televiziunii Naţionale: „Comoara din deal”. Din distribuția spectacolului realizat în anul 1977 fac parte actorii: Amza Pellea, Draga Olteanu Matei, Iulian Necșulescu, Contantin Diplan, Gheorghe Visu, Ion Henter, N. Bălănescu, Eugenia Maci.

04
/10
/18

„(...) Acum, în Octombrie, la 40 de ani vreau să alerg primul meu maraton. Nu mi-e frică să greșesc, mă bucur când o fac și învăț din asta..! Iubesc teatrul și mă simt norocos că am șansa să fac ce-mi place!” – Marius Manole. Actorul despre care regretatul Radu Beligan spunea că „un astfel de talent apare o dată la 100 de ani” își serbează, astăzi, cea de-a 40-a aniversare.

Page 1 of 1212345...10...Last »