Dragobetele sărută fetele – eveniment folcloric la Sala Radio 
https://www.ziarulmetropolis.ro/dragobetele-saruta-fetele-eveniment-folcloric-la-sala-radio/

Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie) – este marcată şi în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiţie a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio – dirijată de Adrian Grigoraş – concertul prezentat sub titlul „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE” se va desfăşura duminică, 21 februarie, ora 17.00, la Sala Radio.

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2016

Dragobetele este echivalentul românesc al zilei Sfântului Valentin (Valentine’s Day), aniversare a îndrăgostiţilor preluată din cultura occidentală. Personaj mitologic pe meleagurile carpatine, asemănător lui Eros sau Cupidon, se spune că Dragobete provine chiar din folclorul vechilor daci. Era fiul Babei Dochia – alt personaj de legendă al românilor – şi iniţial era un peţitor şi un naş al animalelor, devenit ulterior protector al iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ţine tot anul, aşa cum şi păsările „se logodesc” în această zi.

În satele româneşti răsuna zicala : „Dragobetele sărută fetele”, iar tradiţiile şi credinţele legate de acest moment special al anului erau numeroase. Fetele și băieții se îmbrăcau în haine de sărbătoare, porneau în cete prin lunci și păduri și cântând culegeau primele flori de primavară. Fetele adunau ghiocei, viorele și tămâioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le păstra pâna la Sânziene, când le aruncau în apele curgătoare. Băieții mergeau în satele vecine, chiuind și cântând peste dealuri, pentru a participa acolo la sărbătoarea Dragobetelui. De Dragobete se făceau logodne simbolice pentru anul următor (urmate uneori de logodnele adevărate) sau fetele și băieții se făceau frați de sânge.

Concertul de la Sala Radio va fi susţinut de tineri şi foarte tineri artişti, cupluri deja cunoscute ale scenei folclorice românești : Silvana Râciu, Valentin Sanfira, Emilia Dorobanţu, Mihaela Istrate, Ciprian Istrate, Ancuţa Corlăţan, Radu Lazăr, Lucian Motoveleţ, Florin Boita, Narcisa Băleanu, Ilie Caraş, Ştefania Narenji, Florin Pârlan, Letiţia Boroi, Ioana Şteţco, Ciprian Poenar, Raluca Burcea, Marian Vijoi, Liviu Olteanu,  Georgiana Aurică, Florin Ştefan, Andreea Chisăliţă.

În rolul lui Dragobete îl veţi aplauda în spectacolul de la Sala Radio pe carismaticul solist de muzică populară NICOLAE DATCU.

INFO

Biletele sunt disponibile pe  www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

11
/09
/18

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia și China și câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croația, Turcia și Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunțate luni seară.

07
/09
/18

Turneul Vioara lui George Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și în mai multe recitaluri la București.

05
/09
/18

Începând de astăzi, aplicația pentru mobil JuratEnescu este la îndemâna celor care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional George Enescu și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.

22
/08
/18

Joi, 23 august, și vineri, 24 august, tinerii muzicieni, beneficiari ai bursei SoNoRo-Intereferențe, vor susține două concerte în Germania, la Grassau și la Traunstein, la finalul unei săptămânii de pregătire, în care vor lucra alături de muzicieni și profesori de la renumite școli de muzică din Europa.

21
/08
/18

Dirijorul Cristian Lupeș reface celebrul turneu enescian, într-un remarcabil concept de promovare a muzicii contemporane românești.

20
/08
/18

În acest weekend, la Făget, în Timiș, a avut loc prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

20
/08
/18

Chiar în ziua în care s-au împlinit 137 de ani de la nașterea compozitorului român, 19 august, iar pregătirile sunt în toi pentru începerea ediției 2018 a Concursului Internațional „George Enescu“, se împlinesc, în mod simbolic, și 105 ani de când George Enescu însuși lansa prima inițiativă de susținere și dezvoltare a muzicii clasice românești, înființând Premiul Național de Compoziție George Enescu.

17
/08
/18

Luni, 27 august, de la ora 20.00, pe scena Sălii mari a Ateneului Român, compozitorul și pianistul italian Stefano Bollani va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziție,  „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră, iar în a doua parte a serii, „Improvizații“ la pian solo și „Rhapsody in Blue“ de George Gershwin.

16
/08
/18

Anul Centenarului României este ocazia perfectă pentru a sărbători 100 de ani de unitate națională într-o seară de diversitate artistică internațională! Pornind de la această idee, Asociația Nevoia de Educație, alături de balerina Alice Minoiu, vă invită pe 3 Septembrie 2018, la Gala Regal de Balet la TNB dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918, în care balerini străini și români, care profesează în întreaga lume, se vor reuni în Sala Mare a Teatrului Național din București.