Dragoș Bojin – Pasaj la OrigameStudio
https://www.ziarulmetropolis.ro/dragos-bojin-pasaj-la-origamestudio/

Miercuri, 16 iulie, începând cu deja obişnuita oră 19.30, Dragoş Bojin schimbă foaia la OrigameStudio. Renunţă la pânză în favoarea zidului, mai potrivit parcă să îi primească personajele la întreaga lor amploare, mai potrivit chiar decât pânzele enorme pe care le foloseşte de obicei.

Un articol de Ștefania Dumbravă|8 iulie 2014

De data asta, Bojin nu își aduce nălucile în fața publicului, ci inversează paradigma tradițională în artă: invită publicul în mintea sa, făcând astfel realitate visul oricărui amator de artă – o incursiune în sursa imaginilor pe care, altfel, trebuie să se mulțumească să le admire ca simplu spectator, străin de întreg procesul creator.

Pentru că totul trebuia să se întâmple undeva și să poarte un nume, locul este galeria OrigameStudio, terenul de acasă al artistului, iar vizita cu ghid pentru public este intitulată, anticipativ, Pasaj. Pasaj atât pentru public, cât și pentru artist.

Publicul este în trecere. Șansa de a trage cu ochiul la universul în care există și se mișcă personajele care populează mintea lui Bojin nu poate fi decât meteorică. Explorarea nemijlocită a lumii la care spectatorul comun are acces doar în măsura în care primește fragmentele pe care artistul i le pune în față cu ocazia unei expoziții este un privilegiu rezervat, de regulă, puținilor inițiați. De cealaltă parte, punându-și pe tapet un întreg și consistent capitol creativ, Bojin se arată dispus și pregătit să treacă mai departe. Nălucile invadează spațiul fizic, dansând, luptându-se și cățărându-se pe pereții galeriei, iar aceasta devine astfel, prin expozitia Pasaj, suportul exteriorizării universului populat de fantasme și angoase al artistului.

Going out (temporarily) with a bang!

Fiindcă ne plac simetriile, Pasaj este un punct de turnură și pentru OrigameStudio. Din toamnă, galeria nebunilor devine Pleshoo Contemporary. În 17 septembrie inaugurăm noul format cu o descindere în forță a Expresionismului Balcanic, materializată într-o manifestare de grup care îi reunește pe Paul Hitter, Marina Obradovic, Dragoș Bojin și Mircea Dragomirescu, tonul evenimentului fiind întregit de invitații speciali, Taraf de Haïdouks.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.